Šta je novo?

Upgrade cpu na DELL Inspiron 3520

cheeky

Cenjen
Učlanjen(a)
28.02.2011
Poena
159
Poz drugari,

hteo bih da pojacam laptop iz naslova tj. da mu ugradim jaci procesor. U njemu je trenutno Intel Celeron B820 1.7GHz. Pretrazivao sam po oglasima i naleteo sam na i5-3210M kao odlicnu zamenu za postojeci Celeron. E sad, socket-i se poklapaju (988B rPGA) kao i TDP 35W. Jedina stvar koja me buni sto i5-3210M spada u IvyBridge familiju, a kod ovog celerona B820 u cpuz pokazuje da je SandyBridge. Takodje nije ista tehnologija izrade - Celeron 32nm a i5 22nm.
Da li je navedeni i5-3210M kompatibilan sa mojim DELL laptopom da znam da li da ga kupujem?

Unapred hvala na odgovorima.

Imam isti Celeron B820 1.7GHz na ASUSU x55a ali na sajtu proivodjaca stoje samo cleroni i pentijumi.Tako da ja razmisljam da stavim B960 na 2.4 i to ce biti dosta (cipset 70 je kod mene ) Javi sta si uradio bas me zanima .

Naleteo sam jedino na taj i5 na oglasima da je isti socket kao i moj cpu pa sam zato hteo njega da uzmem. Dogovorio sam sa covekom da mi posalje da probam pa ako ne proradi mogu mu vratiti. U svakom slucaju javljam sta sam uradio. Jos jednom hvala na odgovorima.

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk

Nisam stigao pre da javim da je nadogradnja prosla uspesno. Znaci sa celerona na i5. :)

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk

Svaka cast . Imam pitanje za iskusnije imam ASUS x55A koji ima Sandy Bridge Celeron B820 i g2 podnozje a cipset je HM70 da li bi mogao na njega da stavim Ivy Bridge Pentium 2030M ? Posto nemoze nista brze zbog cipseta (HM70).
Ili da idem na sigurno i stavim Sandy Bridge Pentium B980?

Poslednja izmena:
Jeste njemu HM70 ali mu je ploca Sandy Bridge a 2030M je Ivy Bridge.

Jeste, ali na HM70 čipset mogu da idu Ivy Bridge Celeroni i Pentium-i, ali takođe i svi Celeroni i Pentium-i iz Sandy Bridge generacije, sve to sam lično probao.

@ The Filozof - A da li ti se desilo da neki procesor neće da radi na HM70, i5 Ivy Bridge na primer, ili neki drugi? Ja imam Lenovo B590 sa 1000M (Ivy Bridge) procesorom na HM70 čipsetu i hteo sam da menjam CPU za i5, ili barem i3. Da li ima ikakve šanse da će to raditi na ovom Lenovu?

Pun internet toga, gasi se nakon pola sata. Idi na YouTube, ima ljudi snimali, sa sve štopericom ;-)

Upravo tako, HM70 čipset ne može da radi sa i3, i5 i i7 procesorima iz Ivy Bridge generacije, gasi se posle tačno 30 minuta. :-D

Nisam znao ovo, mislio sam da je dovoljno potrefiti socket. Dakle neki Ivy Bridge Pentium da ganjam ako se rešim na upgrade. ima li smisla zamena? Ovaj Celeron 1000M mi završava 90% svega što mi treba na LapTopu, štucne tu i tamo samo kad ga baš preopteretim multitaskingom. Ubacio sam već dodatnih 4GB rama (ima ukupno 8GB) i SSD u LT tako da je CPU usko grlo.

Poslednja izmena:
Nazalost na hm70 samo cleroni i pentiumi, zato i ja ocu da probam Ivy Bridge Pentium.

Nisam znao ovo, mislio sam da je dovoljno potrefiti socket. Dakle neki Ivy Bridge Pentium da ganjam ako se rešim na upgrade. ima li smisla zamena? Ovaj Celeron 1000M mi završava 90% svega što mi treba na LapTopu, štucne tu i tamo samo kad ga baš preopteretim multitaskingom. Ubacio sam već dodatnih 4GB rama (ima ukupno 8GB) i SSD u LT tako da je CPU usko grlo.

Ako doplata nije velika, ja bih umesto Celerona stavio neki Pentium koji je dosta blizu performansi najslabijeg Intel Core i3 procesora.

Vidim da ih ima (Pentiuma) već za 10-15 €, a dobija se nekih 25-30% na performansama za CPU i oko 10-15% za GPU, tako da ću verovatno pazariti nešto i menjati procesor. Ionako mi je vreme za menjanje paste i čišćenje pa taman da ne rasklapam LT za džabe :p.

Evo da javim sta sam uradio. Ocekivano stavio sam B960 na 2.4 umesto b820 taman vredi koliko i doplata 1500 din.

Nazad
Vrh Dno