Šta je novo?

Upgrade Amila XA 2528 ?!

pajam24

Slavan
Učlanjen(a)
09.08.2006
Poena
320
Zdravo ljudi, imam doticni laptop u pitanju je 17ica sa 3 gb rama i hdd od 250gb i 8600gs (sr**em). Postojeci procesor je Turion x2 na 1.8ghz ima oznaku tl-56 i mislim da je u 90nm tehnologiji. Cipset ploce je ako se ne varam nvidia6100 go.
Laptop koristim dosta za net, gledanje filmova, muziku, ali sa dosta multitaskinga, tako da se komp ugusi kad popalim par stvari odjedanput, pa mora da se saceka malo da se oporavi itd. To me mnogo smara.. Vista je dosla originalna uz komp i ne bih je skidao. Pa sam hteo da se konsultujem sa iskusnim znalcima sta mi je ciniti:d.
Ono sto bih uradio jeste da zamenim procesor za neki brzi tipa 2.2ghz, e sad interesuje me da li bi ploca to podrzala s obzirom da su ti procesori u sitnijoj tehnologiji i takodje bi ubacio jos jedan hard, jer u uputstvu pise da kao ima slobodno mesto za jos jedan hdd. BTW koji hard treba da ide sata ili ata, po everestu bi rekao da je ata.. Interesuje me vase misljenje narocito ako neko ima ovaj laptop, da li vredi i da li je moguce odraditi sve ovo. Ili je manje bolno prodati ovaj i uzeti brzi. Razlog zasto bih izbegao prodaju ovog jeste to sto imam dosta fajlova koje treba backupovati i to mi je veliko zezanje.:wall:

Imam FSC Amilo Xi1526 i imao sam dilemu oko upgrade-a pre jedno pola godine. Više je nemam. Preskupo je, više se isplati prodati i kupiti novi sa garancijom.

CPU ti se može nadograditi, ali nisu jeftini, tako da se ne ispalti. Tipa za 30% brži procesor ćeš doplatiti razliku od najmanje 150 ojra.
GPU se može nadograditi i ta operacija ćete koštati najmanje 150 ojra ta npr. neku nVidiju Go9600 (cena joj je oko 250 ojra za svoju ćeš dobiti realno 100-120 ojra)
HDD ti je sATA i za taj drugi ti treba kit od metalne kadice, srafova, kabla i nekog kontrolera. Kod nas ga nema, u Pakomu cete uputiti na servis u Nišu gde ćeti reći da košta 50 ojra a kada budeš hteo da ga naručiš iskuliraće te, jer je sitan deo i nemaju računicu da ga nabavljaju. Bolja varijanta je od da se kupi u Nemačkoj pa da ti pošalju, jer ne šalju u Srbiju. Firma je:

RTS Elektronik Systeme GmbH
Preysingstr. 66
85283 Wolnzach
Telefon : 0 84 42 / 92 71 - 16
Fax : 0 84 42 / 92 71 - 60
e-mail: [email protected]

Tražiš Kit za Xa2528 i spremi oko 25 ojra.
Inače ne savetujem ti stavljanje drugog HDD jer će ti zauzeti mesto u unutrašnjosti, grejaće se i grejaćeti se CPU i GPU još više nego ranije. Bolje prodaj taj HDD koji ti je u laptopu i kupi nov, veći sa garancijom. Razlika u ceni ćete koštati malo više nego taj kit tipa 30 ojra i nemaš cimanje sa Nemačkom.

Dakle mnogo cimanja za malo bolje performanse i trošak od najmanje 250 ojra, pod pretpostavkom da uspeš da dobiješ dobru cenu za tvoje komponente (CPU i GPU), a imaš staru mašinu, kuler koji je pred riknjavanjem, jer ti stalno radi u full-load-u, a nov ti košta oko 50 ojra, i matičnu koja ako zvekne možeš da se uslikaš jer je zamena iste oko 300 ojra polovna ako je nađeš.
Prodaj taj, izvuci lovu i kupi novu mašinu. Tako ću i ja uraditi kada sakupim lovu.

Ako ipak hoćeš da ga upgraduješ linkovi za CPU i GPU koji ti mogu pomoći su:
http://www.bizrate.com/cpus_computerprocessorupgrades/brand--amd/products__att259--1143-.html
http://computers.pricegrabber.com/p...ds[]=99/st=filter/lo_p=0/hi_p=0/form_keyword=
http://www.mxm-upgrade.com/index.html

Srećno

Poslednja izmena:
Hvala ti na objasnjenju i u pravu si sto posto! Dok bi narucio i organizovao sve izaslo bi me dobrih par stotina evrica a da ne pominjemo koliko zivaca i zezanja. :wall: Neuporedivo manje bi se zezao oko backupa fajlova i onda lagano da lap ide na prodaju. Dilemu si mi resio sa linkovima, jer sam ja zaista mislio da je upgrade lapa daleko jeftiniji.. Hvala ti na savetima puno, lapic ide u oglas vrlo brzo:)!

Vrh Dno