Šta je novo?

upgade minija - moje iskustvo

LuxoR

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
zbog par poslića koji me očekuju rešio sam da malo unapredim minija.

Mini je iz sredine 2009. c2d 2.0Ghz i nvidia grafikom.

uzeo sam mu 2x2GB 1333 (preko macserbia foruma nabavio, potiču iz macbooka 2010) i novi hard disk wd black 500gb 7200rpm

sama zamena delova je prošla bez ikakvih problema (špahtlom skinuo aluminijumski poklopac, otkačio antene i 4 šrafa koji drže plastično kućište, još 4 šrafa za hard disk, odlepio termalni senzor i neka dva sunđerčića, zalepio nazad na novi hard i to je to...)

pre toga sam na starom odradio predostrožnosti radi manuelni backup na time machine na eksterni hard.

prvo poglavlje:

gurnem stari instalacioni disk (koji sam dobio uz mašinu) samo da bih formatirao hard i pokrenuo time machine restore. Nisam pridavao značaju što je instalacioni 10.5.9 a ja koristio 10.6.8 međutim izgleda da on tokom restore-a ipak koristi i instalacioni disk (u početku više puta i pri kraju restore procesa ga zavrteo jednom i nešto ga akao)

naravno pri butovanju pojavi se jabučica, crn ekran i obaveštenje da mogu komotno da ga isključim :(

drugo poglavlje

iskopam disk 10.6 (ja mislim čim se pojavio, eventualno 10.6.2) i sa njega pokrenem identičan proces, ali ovaj put nakon restartovanja podigne sistem, naravno sve je po starom kao da nikada nisam ni promenio hard - tu je pozadina, ikonice, dokumenta, programi i sve lepo radi. (ostao je problem sa iPhoto koji se pojavio pre par dana i na starom, to sam okačio u softverskoj sekciji)

utisci u radu:

radi osetno bolje - brže se podiže sistem ,brže se otvaraju programi, nema "laptopovskog" usporavanja koje uvek vidim kada koristim bilo koji laptop. sada mi se ova mala mašinica ponaša identično kao i "veliki" desktop ... prosto neverovatno...

naravno da ova poboljšanja nisu neke svetlosne godine, ali kao što rekoh u normalnom radu - osetno bolje

najveći udeo u ovome naravno dajem hard disku (koji je baj d vej veoma nečujan), a memoriju ću verovatno tek osetiti kada ga malo jače opteretim sa više programa

enivej ja sam veoma zadovoljan, dobio sam potpuno podmlađenu mašinu za 50e (hard) i 2400din (memorija) a ostaje mi hard, samo da mu nabacim neki lepi case i milina ...

:banana:

Izgleda da je BGA C2D u pitanju... steta...

Vista SSD pa ces pasti sa stolice !

Ja sam zamenio HDD i stavio normalan disk koji se vrti na 5.4k rpm i postoji pobljsanje ali ono sto je u stvari tebi donelo bolje performanse je memorija.

Velika je razlika u hard diskovima od pre koju godinu i ovim novim. Laptopi polete kada se predje sa 5400 80GB na 5400 320GB. Ali svakako znaci i memorija.

Velika je razlika u hard diskovima od pre koju godinu i ovim novim. Laptopi polete kada se predje sa 5400 80GB na 5400 320GB. Ali svakako znaci i memorija.

Апсолутно си у праву... понајвише због кеш меморије и брзине којом се врши упис и читање из исте. Такође, начина уписа и читања са самих ”плоча” хард-диска.
У сваком случају ни нова меморије није шкодила, на против.
Нема потребе за ссд ако не ради ништа што захтева такве брзине писања/читања.

Nazad
Vrh Dno