Šta je novo?

Upali se iz cista mira!!!

andjeo

Čuven
Učlanjen(a)
22.09.2003
Poena
609
Imam jedan problem.

Posle pokrenutog "Turn off Computer" racunar se ugasi, ali na 5 do 15 minuta!
Znaci posle 5 do 15 minuta racunar se sam upali!

Sta je problem? Da li je neko imao neki slican problem?

Napajanje je novo DTK 300W,
racunar Cel. 2.53GHz 256MB Kingstone, MSI 848P NEO2-V, VGA TNT2, 40GB HDD

Pretresti "Power Managment" odeljak BIOS-a.

Videti da nije upaljena opcija "resume by alarm" ili KB (mouse) power on.

P.S. Eventualno i opcija Power on after power failure > postaviti na disable (tj OFF). Proveriti i da nije ukljucena "wake up on modem/ring" opcija, pa se komp pali svaki put kad zvoni telefon.

Poslednja izmena:
Najverovatnije da je napajanje u pitanju.Sto kvalitetnije napajnaje to duzi vek trajanja cele konfiguracije.Uzmi od nekog druga napajanje i iskljuci i tu opciju,pokusaj da izmeris struje na tom napajanju,pogledaj koje su mu varijacije napona(u svkom slucaju to napajnje ne vredi ni pet para)...,posto nisi rekao da li se problem javio tek sto si ga kupio(mislin na napajanje),opet cu da polazim od te cinjenice da je ipak napanje neispravno,ali za svaki slucaj u sekciji bios sve postavi na default.Aj javi sta si uradio.

Poslednja izmena:
Mislim da ce pre biti da je neka od "wake on", "power on" opcija u biosu ukljucena...

Iskljuci u Device Manager-u Wake-On-Lan opciju za mreznu karticu

Falcon: eeeee, da... verovatno ga shokira cable ruter, pa se racunar pali. Ali to treba iz BIOS-a ugasiti, posto Device Manager nema uticaja na ugasen komp. Ili ima?

Ostoja je napisao(la):
P.S. Eventualno i opcija Power on after power failure > postaviti na disable (tj OFF). Proveriti i da nije ukljucena "wake up on modem/ring" opcija, pa se komp pali svaki put kad zvoni telefon.

Wake on on modem ili wake up on lan najverovatnije je u pitanju i iskljucuje se u biosu. Isto se desavalo i meni na nekoj staroj ploci

Poslednja izmena:
Ostoja je napisao(la):
Falcon: eeeee, da... verovatno ga shokira cable ruter, pa se racunar pali. Ali to treba iz BIOS-a ugasiti, posto Device Manager nema uticaja na ugasen komp. Ili ima?
Covek,naravno da nema,Bios na default i kraj price,rekao si da vreme kad se pali nije uvek isto,nekad je 5,a nekad je 15min.Sto opet dovodi do moguce neispravnosti napajanja,opet ti ponavljam bios postavi na default,i onda ga testiraj i ako to ne prodje,znaces staje sledece da promenis pa istestiras.

Wake up on modem/ring ili wake up on lan nisu uvek po defaultu na disable u BIOS-u što znači da ti load BIOS default neće pomoći. Samo proveri tu sekciju sa opcijama, možda nije loše da izvadiš modem i lan kabel iz mašine i testiraš tako.

Znam sta pricam

Prilozi

• WOL.png
    WOL.png
    24.6 KB · Pregleda: 139
Ostoja je napisao(la):
Ali to treba iz BIOS-a ugasiti, posto Device Manager nema uticaja na ugasen komp. Ili ima?

Pa nista nema uticaja na ugasen komp :d, ali BIOS i OS imaju uticaja jedan na drugi, svejedno u kom podesis vreme drugi ce preuzeti setovanja a tako je i sa ostalim stvarima 99.99%, naravno ja sam uvek za BIOS.

Da napomenem racunar je nov, naravno i napajanje!
Staro 10 dana, i desava se od prvog dana.

Provericu u Bios-u sta je setovano, pa javljam.

Hvala na odgovorima

HM... jadan BIOS pored vas!
LOL!
E ovako... pokusaj slobodno sa biosem, ali sumnjam da ces ista uspeti....
Pre ce biti da je do struje, tj napajanja... verovatno imas manje strujne udare u mrezi koji u kombinacuji sa losijim napajanjem znaju jako lepo da iznerviraju korisnika... postoji sansa da ti pomogne neki produzni sa elektronikom ili si jednostavno osudjen/a na novo napajanje, a posto ti je nov racunar najlaksa opcija ti je da probas da u servisu izgrbavis drugo napajanje!!!
:d
Srecno!

Inace to napajanje uopste nije nekvalitetno , mozda si samo ubo los primerak , mada i ja mislim da je pre do bios-a
poz.

Da ne otvaram novu temu ...
Komp se sam uključuje pri skoro svakom priključivanju u struju. U biosu su sva automatska uključivanja isključena, ali se i dalje isto događa. Ploča je ASRock K8NF4G-SATA2, napajanje je ono koje ide uz Neo kućišta. Do sada sam stalno mislio da je problem u ploči. Da li postoji mogućnost da je zapravo do napajanja?

Danilo je napisao(la):
Komp se sam uključuje pri skoro svakom priključivanju u struju. U biosu su sva automatska uključivanja isključena, ali se i dalje isto događa. Ploča je ASRock K8NF4G-SATA2, napajanje je ono koje ide uz Neo kućišta. Do sada sam stalno mislio da je problem u ploči. Da li postoji mogućnost da je zapravo do napajanja?

Moze da bude, moze da bude i do same ploce (cesci slucaj), i do toga da je neki modem uboden u plocu koji se njoj ne svidja... Uzroka je mnogo, i vidjao sam ih po raznoraznim konfguracijama...uglavnom je bila ploca u pitanju.

Danilo je napisao(la):

Da nije za opciju "On AC power Loss" stavljeno 'Always ON' ?

ipedja je napisao(la):
Da nije za opciju "On AC power Loss" stavljeno 'Always ON' ?
Nije. Kao što sam već rekao, sve je na OFF. Biće da je do ploče, pošto se povremeno pojavljuju i neke horizontalne linije na ekranu, a kod te ploče je integrisana grafika. Pretpostavljam da ovo podleže garanciji. Pre svega mislim na uključivanje, pošto je linije teško dokazati (retko se pojavljuju).

Neznam zašto se maltretiraš. Ako je mašina pod grancijom nosi je pa neka oni nalaze u čemu je problem.

Ma nije to nista. Opasno bi bilo da se ukjucuju bez AC kabla ;-)

Ajd nosi to u servis posto je novo i napisi sta se zapravo dogadjalo.
@Danilo
pa desava se da dobije impuls kad ga ni zivo bodes u struju. Mislim, nije mi jasno zasto to radis. A ako moras, on/off na napajanju pa dalje.

Poslednja izmena:
Problem je jednostavan, podzemne vode:D
Napajanje ili ploča;)

churla je napisao(la):
@Danilo
pa desava se da dobije impuls kad ga ni zivo bodes u struju. Mislim, nije mi jasno zasto to radis. A ako moras, on/off na napajanju pa dalje.
Pa i ne bodem ga na živo. Priključen je preko produžnog sa prekidačem. Uostalom, to nije ni bitno pošto se isto događa i kada koristim on/off na napajanju.
alex303 je napisao(la):
Neznam zašto se maltretiraš. Ako je mašina pod grancijom nosi je pa neka oni nalaze u čemu je problem..
Potpuno si u pravu, to ću i da uradim.

Vrh Dno