Šta je novo?

Unmountable Boot Volume & jos po nesto...

Starter21

Slavan
Učlanjen(a)
27.09.2005
Poena
330
Disk je WD5000AAKS-00V1A. Podeljen na dve particije, 150GB (C) i 315GB (D). Radnih sati 300. Instaliran XP SP3.

Za navedeno vreme radio uredno. Medjutim, prilikom podizanja sistema danas stize BSOD sa porukom "Unmountable Boot Volume" i kodom 0x000000ED. Raspitam se ja, pokusam Repair sa chkdsk /p, medjutim nista, nema poboljsanja.

Dobro, imam neke OS backup diskove, startujem Win preko njih, ovaj od gore stavim u masinu kao sporedni disk. Imam sta da vidim, pravi spektakl - nekadasnja particija C ima ukupno 10 megabajta, zauzeto je 8 - cetiri fajla na njoj (3x0Kb i 1x8Mb) ciji su nazivi slicni kineskom pismu. File system FAT. Ovo se vidi u "My Computer" Disk Management-u Win-a.

Sa druge strane, HD Tune kaze da je sve ok, s tom razlikom sto tvrdi da je 100% prostora na toj particiji zauzeto.

Nista, izbrisem ja particije, inicijalizujem disk, formiram jednu particiju i sada je nacelno sve u redu. Ono sto me zanima je sledece
Sta je uzrok ovog problema i koliko je ovaj disk pouzdan u smislu daljeg rada?

Imam mogucnost da vratim disk i ostanem na dve godine starom Samsungu HD321KJ (320GB), s kojim nisam imao nekih problema, ali dok radi krlja ubistveno. Ovaj WD je trebao da ga odmeni...
-------------------------------------------
PS. Kad sam uzeo disk i proverio ga u HD Tune-u, sve je bilo ok, ali HDT ne moze da ocita njegov serijski broj. Sumnjivo ili ?

Ja sam doziveo UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUMEkada sam pokusao da upalim posle nestanka struje (naravno dok je komp radio).
Digao sam windows ponovo i evo vec par meseci hard radi savrseno.

Ja sam doziveo UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUMEkada sam pokusao da upalim posle nestanka struje (naravno dok je komp radio).
Digao sam windows ponovo i evo vec par meseci hard radi savrseno.

ok, hvala na infou. medjutim, upravo sam utvrdio da HD Tune odbija da izvrsi benchmark harda i javlja "Read error - operation aborted". Nekako mi deluje da je hdd "na staklenim nogama"...

U HD tune-u otvori S.M.A.R.T tab i okaci screenshot... mozda ima bad sectore!

HDT nece da uradi bench, a pokazuje kako su smart i health ok. Medjutim, uradio sam test sa mhdd i rezultati su, rekao bih, dosta losi! Evo onog najbitnijeg dela:

<150ms 34
<500ms 2
>500ms 3
x UNC 5

osteceni sektori u su range-u od 130Mb do 437GB. Posle je cisto... Sve mi se cini da se ja ovoga moram osloboditi.

Najbolje pokreni WD Diagnostic pa vidi sta ce ti reci (sa Hiren`s Boot-a na primer)

Jedino ces sa njim ustanoviti da li je hdd 100% hardverski ispravan.
Vidjao sam razne varijacije brljotina sa particijama i u vecini slucajeva je hdd ipak bio ok.

Vrh Dno