Šta je novo?

Unknown CPU type

xection

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2001
Poena
619
pre par dana sam kupio ABIT NF7-S 2 plocu, Bartona 2500+ i 2x256 Transcend memorije.

Sve to lepo radi (osim raid-a koji je non-stop pucao zbog cega sam presao na PCI RAID kartu); Barton je super stabilan na 11x200MHz (3200+)...

Jedino me muci sto SVI programi: i BIOS i Windows i Sandra i... pronalaze procesor kao "Unknown CPU type".

Stavio sam najnoviji bios 22, i ponovo isto.

Jel ima jos neko ovakav "problem"?

To unknown CPU type se desava kada je bios zastareo ,tako da mi taj deo oko BIOS nije poznat , ako kazes da si stavio najnoviji
Sto se tice programa stavi najnoviju SiSoft Sandru , nemoj neku bajatu
i probaj npr. WCPU-ID ili CPU-Z

Pozdrav

evo sta pise u wcpuid... da li za ovo sto pise pod stavkom Name String poziva BIOS?

Kod mene na NF7-S sa svim BIOS-ima koje sam probao Barton se odazivao kao Athlon XP 3200+ u svakom programu. Jedino sto mi pada napamet je da koristis zastarele verzije programa za testiranje. Ako ti prilikom posta pise XP 2500+ onda je sve OK.

Takodje proveri sta pise za cpu u system properties i device manageru. Meni je unknown cpu pisalo kada sam na KX-u vozio Barton 2500+

kao sto sam napisao koristim najnoviji BIOS i u svim programima pise obavezno na nekom mestu Unknown CPU type (cak i u Device Manager-u). najnoviji CPU-Z cak kaze da imam mobilni XP :!: znaci, ne verujem sta se desava...

trazio sam malo po netu i iskopah ovo. pise da je izlgeda problem u biosu, iako je najnoviji:

...An outdated BIOS can also result in the processor's type being identified incorrectly, or being identified as "unknown"...

Jesi li mozda probao da stavis drugi CPU ?
Meni se jedan XP1700+ na oko ispravan , nigde okrnjen
prijavljivao kao Athlon MP1700+ i ako nije bio
ni modovan u MP niti je bio bas MP
Naravno lepo je radio , samo je imao taj trip

Pozdrav

nisam probao drugi cpu, ali sam skinuo AMD Processor Recognition Application Note, pa cu pokusati uskoro da modujem bios kako mi ne bi vise prikazivao unknown... sve ok radi, ali me ovo strasno nervira... verovatno je fabricki upisana pogresna informacija u procesor.

promenih "Unknown..." u "Xection's CPU" type;

heh, ako nekog interesuje kako sam ovo izveo mogu da napisem... nije bas bilo jednostavno...

tek mi je sad CPU ok :D

Elem, bios se sastoji od gomile zapakovanih fajlova (sa LHA kompresijom). Postoji nekoliko programa koji rade sa ovim fajlovima, ali nijedan nije hteo da mi direktno otpakuje system (glavni) bios...

Koristio sam cbrom 6.06 i modbin6 2.00 beta. Oba programa rade sa novim Award biosom 6.

1. Prvo sam pokrenuo Modbin6 (iz Windowsa) i iz njega sam otvorio bios za moju plocu. Prilikom otvaranja biosa, Modbin6 otpakuje system bios u fajl ORIGINAL.BIN.
2. Sad sam (dok je Modbin6 bio otvoren), hex editorom otvorio ORIGINAL.BIN i izmenio string "Unknown CPU Type" u "Xection's CPU". Btw, novi string (valjda) ne sme da bude duzi od starog.
3. Sacuvao sam izmene iz hex editora nazad u ORIGINAL.BIN, i prebacio se na Modbin6 i tu preko File/Save sacuvao (ceo) izmenjeni bios.
4. Modbin6 ne popravlja checksum u bios fajlu, pa se ovakav bios standardnom procedurom ne moze flash-ovati... Zato treba sa Cbrom6 izbaciti neki od fajlova, i jednostavno ga ubaciti nazad u bios:

[code:1]CBROM606.EXE nf7d_22.bin /oem0 extract
CBROM606.EXE nf7d_22.bin /oem0 release
CBROM606.EXE nf7d_22.bin /oem0 spectrum.exe[/code:1]

Cbrom je ql programcic za izmene biosa raid kontrolera i EPA slika prilikom boot-a. Nije mi jasno zasto iz njega ne moze da se sacuva system bios.

I na kraju sam flash-ovao to na plocu i sve radi bez problema.
Malo veci cim bi bio za one kojima se procesor prepoznaje kao npr Athlon, posto u ORIGINAL.BIN ima nekoliko stringova tipa AMD Athlon...

Sledece sto cu pokusati da uradim (ali tek za 10-tak dana kad mi prodju ispiti) je da disasemblujem system bios i promenim par parametara. Nervira me podesavanje za "EXT-P2P's Discard Time" koje KAO sprecava pucanje fajl systema sa RAID0 nizom kod Abit NF7-S ploce. Ja sam tu stavio citavu 1 ms i ponovo se desava npr. pucanje registri baze (doduse mnogo redje nego sa standardnih 30 us).
Btw, jel ima neko eprom programator u slucaju da zeznem nesto?

Nazad
Vrh Dno