Elem, bios se sastoji od gomile zapakovanih fajlova (sa LHA kompresijom). Postoji nekoliko programa koji rade sa ovim fajlovima, ali nijedan nije hteo da mi direktno otpakuje system (glavni) bios...
Koristio sam
cbrom 6.06 i
modbin6 2.00 beta. Oba programa rade sa novim Award biosom 6.
1. Prvo sam pokrenuo Modbin6 (iz Windowsa) i iz njega sam otvorio bios za moju plocu. Prilikom otvaranja biosa, Modbin6 otpakuje system bios u fajl ORIGINAL.BIN.
2. Sad sam (dok je Modbin6 bio otvoren), hex editorom otvorio ORIGINAL.BIN i izmenio string "Unknown CPU Type" u "Xection's CPU". Btw, novi string (valjda) ne sme da bude duzi od starog.
3. Sacuvao sam izmene iz hex editora nazad u ORIGINAL.BIN, i prebacio se na Modbin6 i tu preko File/Save sacuvao (ceo) izmenjeni bios.
4. Modbin6 ne popravlja checksum u bios fajlu, pa se ovakav bios standardnom procedurom ne moze flash-ovati... Zato treba sa Cbrom6 izbaciti neki od fajlova, i jednostavno ga ubaciti nazad u bios:
[code:1]CBROM606.EXE nf7d_22.bin /oem0 extract
CBROM606.EXE nf7d_22.bin /oem0 release
CBROM606.EXE nf7d_22.bin /oem0 spectrum.exe[/code:1]
Cbrom je ql programcic za izmene biosa raid kontrolera i EPA slika prilikom boot-a. Nije mi jasno zasto iz njega ne moze da se sacuva system bios.
I na kraju sam flash-ovao to na plocu i sve radi bez problema.
Malo veci cim bi bio za one kojima se procesor prepoznaje kao npr Athlon, posto u ORIGINAL.BIN ima nekoliko stringova tipa AMD Athlon...
Sledece sto cu pokusati da uradim (ali tek za 10-tak dana kad mi prodju ispiti) je da disasemblujem system bios i promenim par parametara. Nervira me podesavanje za "EXT-P2P's Discard Time" koje KAO sprecava pucanje fajl systema sa RAID0 nizom kod Abit NF7-S ploce. Ja sam tu stavio citavu 1 ms i ponovo se desava npr. pucanje registri baze (doduse mnogo redje nego sa standardnih 30 us).
Btw, jel ima neko eprom programator u slucaju da zeznem nesto?