Šta je novo?

UNetBootin OpenSUSE 11.1 nesto poslo naopako

topuz

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.07.2004
Poena
650
Hteo sam da se igram malo, pa sam probao da instaliram OpenSUSE na Flash uz pomoc UNetBootin-a. U podesavanjima tokom instalacije sam izabrao da se instalira na flash, nisam mu dao da pipa hard disk uopste. Kada je svukao sve pakete (HTTP install, sto godina), prijavio je neki error i da instalacija nije uspela. Posto trenutno nemam bas toliko vremena da se bakcem sa tim i da otkrivam zasto instalacija nije uspela, izvukao sam flash i hteo da bootujem Windows. Medjutim, iako (mislim) nigde nisam dirao nista u vezi hard diska, Windows nece da se digne, vec mi prijavljuje sledeci error iz attachmenta. Pretpostavljam da nije nista komplikovano, ali ne znam sam da resim.

Prilozi

• photo.jpg
    photo.jpg
    154 KB · Pregleda: 57
Instalirao si GRUB u MBR prvog HDD-a (/dev/sda), a sada si mu jos i uklonio jedan od diskova iz device mape. Zapravo... vrlo verovatno da je ostatak GRUB-a, potreban za podizanje bilo kog od ta dva sistema, ostao na uknoljenom flesu.

Mozes stvar popraviti na vise nacina... Ili reinstalacijom GRUB-a (sa nekog Live CD-a) ili reinstalacijom NTLoader-a. Ako vec neces koristiti dual-boot onda prosto butuj sa Win CD-a i pokreni "recovery" konzolu (taster "R"). Kada dodjes do upita, kucaj fixmbr pa lupi "Enter".

To je to... ,)

P.S. Dobio si besplatan "security feature" ... Nemo's (lako) da podignes Win dok ne ubacis taj fles drajv. :d

Poslednja izmena:
S.*** si grub!
Već sam ovo postovao na jednom našem sajtu, pa ću samo copy-paste odatle:

Podigni neki Live cd LINUX (Ubuntu, Mint, ...). Startuj terminal (Konzolu) i kucaj:

# sudo grub (ako ti bude tražio neki pasword kucaj root)
# find /boot/grub/stage1 ..... izbaciće ti poruku tipa (hd0,X) ... gde je X broj particije.
# root (hd0,X) umesto X stavi broj koji ti je izbačen u prethodnoj poruci
# setup (hd0)
# quit

Restartuj računar, i to bi trebalo da je to!
Sve ovo će raditi ako već imaš instaliran grub, a, koliko vidim, imaš...

Poslednja izmena:
Gurni windows cd i idi u recovery konzolu. dobices komandnu liniju.
C:\WINDOWS>
Izlistaj sadrzaj direktorijuma pomocu dir da vidis da li su fajlovi tu. Ako je sve u redu onda izvrsi fixmbr, pa reboot.

Ovo ce vratiti standardni MBR. Ako si ima neki linux na disku pre toga, onda neces mocu da ga bootuujes. Dakle.. moje resenje je Windows only.. Ako imaj jos neki OS na disku onda poslusaj neki gornji savet.

Poslednja izmena:
Instalirao si GRUB u MBR prvog HDD-a (/dev/sda), a sada si mu jos i uklonio jedan od diskova iz device mape. Zapravo... vrlo verovatno da je ostatak GRUB-a, potreban za podizanje bilo kog od ta dva sistema, ostao na uknoljenom flesu.

Mozes stvar popraviti na vise nacina... Ili reinstalacijom GRUB-a (sa nekog Live CD-a) ili reinstalacijom NTLoader-a. Ako vec neces koristiti dual-boot onda prosto butuj sa Win CD-a i pokreni "recovery" konzolu (taster "R"). Kada dodjes do upita, kucaj fixmbr pa lupi "Enter".

To je to... ,)

P.S. Dobio si besplatan "security feature" ... Nemo's (lako) da podignes Win dok ne ubacis taj fles drajv. :d

Upravo je to bio slucaj, kada sam ponovo ubacio flash, GRUB se podigao i ponudio mi da li zelim da udjem u Win ili u SUSE. Posto SUSE ne radi iz nekog razloga, verovatno cu samo da odradim FIXMBR do neke normalnije instalacije Linux-a. Verovatno je OpenSUSE HTTP install preko UNetBootin-a bio prevelik zalogaj za mene koji nemam nedelju dana iskustva u Linux-u sve zajedno.

Hvala svima puno, problem smatram resenim.

Nazad
Vrh Dno