Šta je novo?

Undervoltovanje overclockovanog CPU-a potrosnja, posledice, iskustva

pajam24

Slavan
Učlanjen(a)
09.08.2006
Poena
320
Hteo bih da razmenim iskustva sa vama o ovoj temi. Konkretno imam I5-750, lep je primerak ide na 4ghz na nekih 1.30v, ali kako mu onda potrosnja u loadu skace preko 100w koliko sam procitao, probao sam da nadjem sweet spot. Poigrao sam se sa clockom i naponom i sad ga drzim na 3100mhz pri 1.064v, sa svim ukljucenim opcijama, turbo i onim za spustanje clockova.
Temperature su drasticno pale pa pretpostavljam da je i potrosnja otisla dole, LinX ide do max 54-56 stepeni po ovim vrucinama. Citao sam debate na raznim forumima oko undervoltovanja CPU-a i koliko sam zakljucio najverovatnije mu ne skodi nista. E sad ako je TDP naprimer 95w za default clock i napon, da li kad se procesor klokne a napon spusti raste potrosnja? Interesuju me vasa iskustva jer bi ga ostavio na ovim podesavanjima?

Hteo bih da razmenim iskustva sa vama o ovoj temi. Konkretno imam I5-750, lep je primerak ide na 4ghz na nekih 1.30v, ali kako mu onda potrosnja u loadu skace preko 100w koliko sam procitao, probao sam da nadjem sweet spot. Poigrao sam se sa clockom i naponom i sad ga drzim na 3100mhz pri 1.064v, sa svim ukljucenim opcijama, turbo i onim za spustanje clockova.
Temperature su drasticno pale pa pretpostavljam da je i potrosnja otisla dole, LinX ide do max 54-56 stepeni po ovim vrucinama. Citao sam debate na raznim forumima oko undervoltovanja CPU-a i koliko sam zakljucio najverovatnije mu ne skodi nista. E sad ako je TDP naprimer 95w za default clock i napon, da li kad se procesor klokne a napon spusti raste potrosnja? Interesuju me vasa iskustva jer bi ga ostavio na ovim podesavanjima?

Jesi probao da meris recimo sa hwmonitorom ili everestom potrosnju na default/trenutne postavke ? Napr. sa prime95 ili linxom za full load pa da vidis kolika je razlika, mada je diskutabilno dali ti programi uopste tacno mere potrosnju.:trust: Mislim da potrosnja raste sa povecanjem frekvencije s obzirom da je cpu projektovan na TDP od 95w, prema intelovoj specifikaciji i to je scenario u najgorem slucaju (linx ili sl.) Negde sam procitao da do odredjene frekvencije (3.3.-3.4 ghz) potrosnja se ne povecava puno, ali sve iznad toga skace drasticno. Doduse, povecava se i sa dizanjem napona, e sad u kolikoj meri ne bih znao.

Evo kako kod mene izgleda trenutno u idle-u([email protected] ghz) dok ovo kucam, mada mi se temperature ne svidjaju uopste, pa razmisljam da ga vratim na default dok ne prestanu ove vrucine, posto ionako trenutno ne radim nista zahtevno.

attachment.php

Izračunaj: TDP * (frekvencija / default frekvencija) * (napon / default napon)^2.

evo ti moja tema i zapazana ljudi. uglavnom smo to radili na mobilnim CPU, ali definitivno sto hladniji CPU bez "zakucavanja" racunara = najbolji efekat.

@Srbans Skinuo sam HWmonitor, ekstra je programcic, verovatno nije tacan sto se potrosnje tice ali ok je da se orjentaciono vidi kad je vise kad je manje. U loadu na 3100mhz mi je 109w, nisam ga probao na defaultu, mrzelo me je :)

@Cwelle Izvini nisam skontao bas formulu :)

@Iznogood Procitao sam temu i definitivno zakljucio da je ekstra pametno ostaviti ga undervoltovanog, zbog u proseku 10ak stepeni nizih temperatura, hvala ti.

Posledica za procesor izgleda da nema vec samo benefita...

Poslednja izmena:
Ma slab sam u matematici, moze se reci i patetican :(

Ako sam dobro razumeo to izgleda ovako:
95 * 1,163 * 0.92 ^2 (e sad jel sve ovo kad se pomnozi ide na kvadrat ili samo ovaj 0.92 zadnji broj?)

Treba da se dobije novi TDP jel tako?

Samo to zadnje ide na kvadrat.
Dobijaš novi TDP.

Poslednja izmena:
Po formuli ispada TDP=93W, manje od deklarisanog. To je odlicno! Hvala na formuli i objasnjenju, prepisao sam je za buduce poduhvate. Koliko li je ovo precizno?

Vrh Dno