Šta je novo?

underclock?

Achilles82

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2005
Poena
350
Da li je ovo uopste moguce uraditi, i koliko je pametno? Razmisljam da smanjim malo brzinu procesora (verovali ili ne), jer u idle radi na 53 stepena, pod opterecenjem preko 60.

Jel moguce underklokovati procesor, i pri tom da se smanji voltaza, i samim tim da se manje greje? Ne mislim veliki underklok, recimo sa 3ghz na 2,8. Sta mislite o ovom? Jel imao neko slicna iskustva?

Da li je ovo uopste moguce uraditi, i koliko je pametno? Razmisljam da smanjim malo brzinu procesora (verovali ili ne), jer u idle radi na 53 stepena, pod opterecenjem preko 60.

Jel moguce underklokovati procesor, i pri tom da se smanji voltaza, i samim tim da se manje greje? Ne mislim veliki underklok, recimo sa 3ghz na 2,8. Sta mislite o ovom? Jel imao neko slicna iskustva?

zasto ne bi bilo moguce uraditi?! stavi ga na 2.8ghz pa vidi koliki min napon na kojem ce biti stabilan...nesto mi je to previsoka temp za idle - cim mjeris temp?? ako hoces da ti u idle budu manje temp (a ne smeta ti buka) u biosu stavi da se qler vrti stalno na max broju obrataja...

Probaj da mu malo smanjiš napon ako ti BIOS pruža takvu mogućnost.

zasto ne bi bilo moguce uraditi?! stavi ga na 2.8ghz pa vidi koliki min napon na kojem ce biti stabilan...nesto mi je to previsoka temp za idle - cim mjeris temp?? ako hoces da ti u idle budu manje temp (a ne smeta ti buka) u biosu stavi da se qler vrti stalno na max broju obrataja...

Ma katastrofa je. Sa everestom merim. Evo sad sam igrao far cry 2 (sve na max podesavanjima naravno), ugasim igru, i odma pogledam temperature, procesor radi na 70 stepeni! LOL , naravno odma krene da se spusta, jer kuler radi maximalno (5900 RPM, koliko god li je to), i evo sada je CPU CORE 1 53 stepena, CORE2 56 stepeni, CPU 60 stepeni.

Ma temperature su uzasne, pocinje da me brine vec, jer ranije je radilo na oko 47 - 48 stepeni u idle, sada se ne spusta ispod 53

P.S. Iskreno, ne znam tacno sta da gledam kod tih temperatura. Jer ima temperatura CPU, temperatura CPU CORE1, i temperatura CPU CORE2. Jasno mi je da su to dva jezgra naravno, ali uvek CPU je na oko 60 (u idle), a core 1 i 2 na oko 53. Ja uvek gledam jezgra koliko su zagrejana, kapiram da je to bitno jel tako...?

Poslednja izmena:
Ja sam ovaj procesor sa 3.0 (default) terao na 1.6 ghz stabilno , (smanjio mnozilac na 6x i spustio napon preko EPU-a) doduse ne znam kako bi za AMD to funkcionisalo .

Probaj da mjeriš temperature sa programom (nalazi ti se na cd-u sa drajverima-Asus PC probe) koji ti dođe uz ploču.

Kod mene je na poslu Athlon X2 6400+ (3,2GHz) i tako pri renderovanju je dostizao do 63, možda i više kada nisam pratio.

Od ljetos ga skoro ne gasim i uvijek ima visoke temperature.

P.S. Isti broj obrtaja fana kao u tebe!

pa kad moze undervoltage moze i under clock sto da ne

Zašto bre underclock :)d), pa ja moj držim na 3.2Ghz @ 1.6V u igrama ne prelazi 45°C a pod Orthos-om 55°C...
Samo kupi dobar kuler ili prodaj svoj procesor, kupi slabiji i dobar kuler i overklokuj ga preko 3Ghz.

Samo kupi dobar kuler ili prodaj svoj procesor, kupi slabiji i dobar kuler i overklokuj ga preko 3Ghz.

To je vec druga prica, samo sam pitao da li neko ima iskustva sa underklokom... mada verovatno glupo postavljeno pitanje na benchmark forumu :D gde su svi zaludjenici sa overklokom. Jer ipak se mnogo greje, sto jes jes...

Inace, za 2 meseca sam se vec dogovorio sa likom da mu prodam plocu i procesor, a sebi uzimam P5Q i E8400

Koliko li se onda greje po Orthosom ako izadjes iz igre i bude 70c :zgran:

Sto ne namestis OSD u preko RivaTunera i Everest plugin-a? Pustis Crysis benchmark i gledas sta se desava sa parametrima koji te interesuju ili posle samo pregledas grafikone i vidis max vrednosti...

Kod mene Everest cita CPU temp. istu kao BIOS i SmartGuardian koji je dosao uz drajvere za plocu. Ta temperatura je za nekih 8-10c veca od one koju citaju CoreTemp i RealTemp.

Ali, Orthos nabije preko 70c po Everestu, a Crusis retko prebaci 60c, tako da ne znam sta si mislio pod "pod opterecenjem preko 60c" i "kad izadjem iz FC2 preko 70c". Premeri ti to malo lepse :) :wave:

EDIT: Inace, trebalo bi da moze da se underclockuje...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno