Šta je novo?

Unapredjivanje racunara

Danny

Poštovan
Učlanjen(a)
08.03.2016
Poena
54
Pozdrav svima.

Imam kompjuter star 5 godina i,da kucnem u drvo,i dalje lepo sljaka. Jedini problem je sto je "zastareo" a planiram da ga dam mladjem bratu jer meni stize novi. On je zaludjen Minecraft-om,Counter Strike-om i svim serijalima GTA,ima neki svoj community i,nemam pojma na koji nacin,pravi i uredjuje servere a dosta vremena provodi i u PhotoShop-u, pa me interesuje,sta bi trebalo da promenim u konfiguraciji ovog racunara kako bi on mogao da pokrene 64-bitne igrice (GTA V,FIFA 16) na nizim i srednjim setovanjima? Verovatno cete mi preporuciti da je bolje da kupim novi komp ali za to nemam novca vec planiram da povremeno kupujem delove koji su potrebni,deo po deo. Ukratko,zanimaju me konkretni predlozi/nazivi komponenti koje treba da potrazim jer sam,iskreno,slabo upucen u hardversku kompatibilnost.

Trenutna konfiguracija:

Procesor: AMD Athlon II x2 260
RAM memorija: 2x 2GB DDR3
Maticna ploca: MSI GF615M-P33 V2 (MS-7597)
Graficka karta: AMD Radeon HD 5570 1GB
Hard disk: Seagate Barracuda 7200.12 500GB

Treba ti prvo procesor min x4, Phenom II X4 ili Athlon II x4...
Zatim 2x4 Gb ram i bolja garaficka...nisi naveo napajanje.

Dakle,maticna moze da se iskoristi?

Napajanje: Intex Accopia Dual Fan ATX Power Supply IT-30F2 600W

Kolega iznad je sve lepo rekao, ja imam Phenom II 955 BE i tera GTA V Fifu nisam probao ali čim radi GTA radiće i Fifa. Planiraj da ti uz taj cpu treba i neki aftermarket kuler.
Grafika jača naravno, ja imam 6850 i igrao sam GTAV sa njom ali ti preporučujem da staviš nešto novije sa 2GB rama ako bude hteo novije igrice da igra. Sad procesor i nova grafika će vući više struje moraćeš i napajanje da menjaš.
Valjalo bi još rama ali ta ploča koliko se sećam ima samo dva slota pa i to pravi problem. U svakom slučaju i da prodaš tvoj cpu, staru grafiku, ram imaš finog ulaganja pa vidi da li se isplati to što si planirao.

Poslednja izmena:
Napajanje lose za bilo kakvu ozbiljniju graficku...tipa r9 270/x.
E sad racunaj 250e minimum za upgrade, pa oduzmi to sto dobijes da prodas to sto imas.

Opet,kao sto sam i rekao,planiram da potrebne delove kupujem pojedinacno tako da mi je sigurno bolje da dam 250e iz 3,4 puta nego 500+e odmah za kompletnu,novu konfiguraciju.
Hvala vam obojici na savetima.

Samo polako i obavezno prati oglase ovde na forumu. Možeš naleteti na povoljne komponente koje su nekom ostale posle upgrade-a.

Hocu,to je sigurno.. Samo da potvrdim,maticna ploca moze da prodje? I,ako ti nije problem,mozes li da mi preporucis neko napajanje?
Znam da sam pomalo dosadan,izvinjavam se,ali mislim da je bolje da pitam.

Pazi nije ta matična neka preterana sreća, ali može na nju Phenom II, jača grafika, kad prodaš tvoja 2x2 GB možeš da staviš 2x4Gb. Tako da i ne moraš da je menjaš. Što se tiče izbora napjanja uzmi neko brendirano od 500W guraće to što nadogradiš. Imaš LC 600W to neka ti bude donja granica ako hoćeš da uštediš i kupuješ novo napajanje.

Poslednja izmena:
Moze da prodje ploca...napajanje? polovno? samo nemoj neko kung fu.
Recimo kada bi naleteo CHIEFTEC GPS-550AA-101A 550W, ja sam ovom mojem dusu vadio ni da trepne.
Drzalo je klokovanu 270x i ovog Athlona+3x HDD bez problema.

Samo da vidim da li sam sve lepo razumeo. Da li je,na primer,ovo dovoljno:
Procesor: FX-6300;
Graficka: R7 360 2GB; (da li je kompatibilno sa mojom maticnom?)
RAM: 2x 4GB;
Napajanje: 500W Chieftec GPS-500A8 ?

Nisi. :) Taj procesor ne može na tu ploču. Ostalo može.

Je l' to zato sto je AM3+? Treba da trazim samo sa AM3 slotom?

Ili mozda ovaj procesor: X4 Quad-Core 860K ?

Da da taj prvi ti je AM3+ a tebi treba AM3. Maksimum koji ta ploča podržava je Phenom II i njih moraš juriti po oglasima polovne nove u radnji nećeš naći. Taj 860K je FM2+ socket.

Moj savet ti je prodaj to za neke pare i na dobijeni novac dodaj koliko mozes pa kupi nov komp ili polovan preko oglasa (bsnch,kp). Bolje ces tako proci.

Verovatno ce tako i biti. Treba dosta cimanja da bih nasao taj Phenom II procesor a kada bih uzimao i novu maticnu,izaslo bi me vise od 300e dok sada mogu da se nadju solidni racunari za nekih 40-45 hiljada dinara sto mu dodje na isto.
Hvala svima,jos jednom.

Phenom x3/x4 procesori su po oglasima strašno precenjeni. Razlog što ima enormna količina ljudi sa amd x2 mašinama koji bi naravno da ih upgrejduju. Najjednostavniji upgrade (pored memorije) je cpu. Količina x3/x4 procesora na tržištu je vrlo ograničena i eto paradkosa. Za cenu kvalitetnog amd x4 procesora (50eu) možeš kupiti intel q6600 sa sve pločom što je pametnija investicija. Ima čak i xeona za te pare (xeoni u rangu i5 750). A svoj mb/cpu komplet prodaš za 30-tak eu i dobiješ odličan upgrade za 20eu. Najveća prepreka prilikom upgrade kod tebe je grafika. Cene grafika su nenormalno skočile. Ako dobro odigraš svoju 5570 možeš utopiti za 30eu a preko oglasa da nabaviš 7770 ili 6850 za 50eu. To ti je opet doplata 20eu. Sa q6600/4gb i 7770 imaš da igraš GTA V na medium setovanjima bez problema (1680x1050) u DX 10.1 modu. A pukao si samo 40 evrića.

Ipak, najbolji ti je savet blua da prodaš sve to lepo i kupiš neki polovan za malo više para. Imaš na olasima hp mašine sa Intel C2Q 9550 procesorima i 4gb mem za 95eu. Dodaš na to NV GTX 750 Ti 2GB memorije i igraš GTA V u 1680x1050 DX11 mod sve na High. Znam pošto je to blue uradio u svojoj igraonici. Rasprodao stare X2 mašine i uzeo polovne HP Quadove i samo pazario nove grafe. Inače cena GTX 750 Ti kod mađarona je oko 110eu.

Nazad
Vrh Dno