Šta je novo?

Umrljan objektiv na Canon A590IS :(

LiLa

Čuven
Učlanjen(a)
01.07.2002
Poena
620
Naime osoba je pokušala da ukloni vlakna sa objektiva majicom i time je nastala mrlja na objektivu koju sam ja zatim pokušao da uklonim pamučnim štapićem nakon čega sam uvideo da je to nemoguće i ujedno se zabrinuo da sam time oštetio objektiv pa sam stopirao dalje radnje. Da li je moguće da je objektiv zaista oštećen i kako ukloniti mrlju a da ne dođe do oštećenja ako već nije? Da li odneti nekom ili šta?

Naravno da nije ostecen, vec je samo potrebna specijalna krpica ili ona olovka...

To staklo nije tako lako ostetiti, ali odnesi u koji god hoces servis ili prodavnicu fotoaparata i verujem da ce ti lepo ocistiti.

Vrlo je moguce i lako unistiti objektiv. Nosi u servis.

Da li neko ima predlog gde u NS da odnesem ?

Sa istim fotoaparatom sam imao isti problem kada je uredjaj dospeo u neiskusne radoznale ruke...
Srecom, imam krpicu koja mi je stigla uz monitor i koja je dosta pomogla, naravno, mrlja je nestala ali se i dalje vidi da je tu nesto cackano...
Mislim da su mi slike i pored mrlje bile veoma slicne (ciste) sa onima ranije kada je aparat bio nov, sto znaci da nije neki veliki problem osim ako volis da ti aparat bude u urednom stanju...
U svakom slucaju probaj da slikas nesto sa macro opcijom gde bi terbalo da se vidi da li mrlja smeta ili ne...

Poslednja izmena:
Tako je, prednje staklo vrlo malo utiche na kvalitet slike, i to je najbolje obrisati pirinchanim papiricima ili ako ne mozesh da ih nadjesh, obichna rizla (za uvijanje cigareta) i malo alkohola ce to obrisati. Nemoj da koristish krpe i vatu jer mogu ostaviti gluposti po objektivu, a alkohol nemoj da prolivash, samo par kapi na rizlu i blago obrisati.

Urgh, ja sam moj A610 par puta brisao vatom.. Probacu sa rizlom i sa alkoholom, bas me zanima kako ce to da funkcionise :)

A rizlu da posle bacim il...? :d

I poshto se svaki put zgranem kada chujem shta ljudi koriste za chishcenje svega i svachega, kada kazem alkohol, ne mislim na votku, vinjak ili shljivovicu, nego na apotekarski alkohol :)

Pre 15 dana sam imao isti problem, samo sa A710IS. Otisao sam do BM foto radnje kupio za 50din pirincane papirice (tecnost za ciscenje nisu imali) i probao da ocistim objektiv zamazan masnom decijom rucicom. Posto mi nije uspelo suvim papiricem blago sam ga navlazio na pari i bez ikakvih problema ocistio objektiv. Kasnije sam se trudio da pronadjem fleku ili bar njen ostatak ali nisam uspeo.
Nisam se usudio da koristim alkohol. Plasio sam se da bi mogao da nagrize emulziju kojom je premazan objektiv. :banana:

To shto si kupio nisu pirinchani papirici, jer su oni natopljeni technoshcu, kao vlazne maramice. Kupio si najobichnije rizle koje sam gore pomenuo, samo upakovane kao "alat" za chishcenje objektiva, kinezi to dele za dzabe uz sve shto kupish kod njih ;)

To shto si kupio nisu pirinchani papirici, jer su oni natopljeni technoshcu, kao vlazne maramice. Kupio si najobichnije rizle koje sam gore pomenuo, samo upakovane kao "alat" za chishcenje objektiva, kinezi to dele za dzabe uz sve shto kupish kod njih ;)

Vrlo moguce. Ali su meni fenomenalno odradili posao.

Pa da, oni i jesu najbolji, ali objektiv se uglavnom ne moze ochistiti suvim.

Nazad
Vrh Dno