Šta je novo?

UMrezavanje sa komsijom udaljenog max 200m

d0minat0r

Čuven
Učlanjen(a)
28.05.2006
Poena
515
Znaci u osnovi hocemo da podelimo internet konekciju uzeli bi 4Mbit-a i sad ne znam kako da se povezemo razmisljao sam o powerline-u ali nisam siguran da to moze toliko da dogura pa me interesujju necija iskustva i druga opcija je wireless ali ne znam da li ovi obicni wireless ruteri mogu da dobace toliko

power line ne moze sigurno. ako imate opticku vidljivost wireless bi bilo idealno resenje. I to ovako, na kraju na kome je internet ide wireless router, na drugom kraju AP koji ima mogucnost klijent moda. sad trebala bi vam i neka jaca antena od one koje ide, al nisam najsigurniji u to.

Opticku vidljivost nemamo zato sto su izmedju nas dve kuce
znaci moralibi da kupujemo neki jaci bezicni ruter ? A zasto power line nikako nebi radio ?

ne prolazi kroz brojilo, udaljenost..

Sad ako su kuce u pitanju, kolika je sansa da provucete lan kabl? mislim da bi 200 metara radilo al nebi izvlacili neke ogromne brzine al za 4mbita addl i ne treba..

dobro znaci od powerline nema nista
Koliko bi nas kabal izasao ?

Oko 30din je metar kabla + ruter ili switch

Poslednja izmena:
Da izbacite antene na krov dovoljno visoko da se vide, ili kabl pa hPNA uređaji da se stave. A pošto sumnjam da ćete moći da postavite kabl, samo wireless. Možda je ipak jeftinije da uzmete net zasebno.

Oko 30din je metar kabla + ruter ili switch
zasto bi na na trebao ruter ili switch kada i on i ja imamo LAN karte jedino ako is mislio za deljnje konekcije ali posto bi ADLS uzimali od telekoma onda nam to netereba zar ne ?
Da izbacite antene na krov dovoljno visoko da se vide, ili kabl pa hPNA uređaji da se stave. A pošto sumnjam da ćete moći da postavite kabl, samo wireless. Možda je ipak jeftinije da uzmete net zasebno.

Pa pazi za pare koje bi placao 1Mbit ovako bi imao 2 ili 4 :)
sta je hPNA ?

zasto bi na na trebao ruter ili switch kada i on i ja imamo LAN karte jedino ako is mislio za deljnje konekcije ali posto bi ADLS uzimali od telekoma onda nam to netereba zar ne ?

U ADSL Telekom slucaju vam ne treba jer sam modem ima 4 izlaza ako se ne varam. A u mom (SBB) slucaju je trebao ruter.

Pa pazi za pare koje bi placao 1Mbit ovako bi imao 2 ili 4 :)
sta je hPNA ?

http://www.homepna.org/en/index.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/HomePNA

Uređaji koji omogućavaju da dobaciš lan kroz 300+ metara kabla sa jednom paricom. Sa njima je problem samo postavljanje kabla, ako se ide preko krovova, kroz dvorišta, zidove i slično. Ja sam ih svojevremeno uzimao u Netiksu, preko 100e je koštao par ovih spravica. Zato, a i zbog cene wireless opreme kažem da je možda jeftinije uzeti zasebne linkove, pa ako vam treba lokalno umrežavanje imate Hamachi.

Vrh Dno