Šta je novo?

Umrezavanje racunara

rajko84

Cenjen
Učlanjen(a)
29.10.2013
Poena
154
Pozdrav svima!
Skoro pa sam nov na ovom forumu, imam zelju da naucim sto vise oko umrezavanja racunara, ali nemam priliku tj nemam od koga dosadila mi je suvoparna teorija. Nadam se da ce se naci neko ko zna i ko hoce da me uputi gde mogu da nadjem neki dobar toturijal ili da mi objasni..Evo mog pitanja kako da umrezim 15 racunara?

1. na svakom PC-u namesti da su u WORKGROUP-i, ili zameni sa svojim imenom za WORKGROUP-u.
2. moras da imas svitceve i rutere - 2x8port svic + 1xruter
3. u ruter ubacis 2x lan kabla kojim ces povezati 2 svica
4. u svaki svic ubacis 7x lan kablova i povezes PC.
5. svi su u mrezi, svi imaju izlaz na internet...
6. a pre svega moras da na ruteru namestis DHCP kako bi dodelio automatski IP adrese svicevima, a ovi PC...

Prosto?

Ma nek odmah uzme neki 24 port switch i jedan ruter. Na ruteru DHCP (po defaultu je na 99% uredjaja odmah upaljen). E sad sto se switcha tice moze uzeti neki gigabitni ali mora izdvojiti malo vise para. Switch povezes sa ruterom da bi racunari mogli na internet i cisto da koristis ruter za dodelu adresa racunarima + naravno da budu u istoj work grupi ako zelis file share itd...

Gde god da krenes i sta god pozelis uciti moras suvoparnu teoriju prvo preci. Ako bas slabo znas o racunarskim mrezama sta da ti kazem, malo prelistaj forum, pocni od neke tacke pa kad zapnes onda postavi pitanje sta i kako.

Evo mene!
sto se tice hardwarskog dela, to sam shvatio. Kako da konfigurisem racunare na mrezi, tj da im dodam domen kontrolere?
Svakako treba mi za server platfornu.
Mislim skup je ovo hobi ko hoce da se bavi njime od kuce, e sad upasi u neku firmu i raditi tesko je doci do posla. kako god okrenes zeznuto..:type:

Vrh Dno