Šta je novo?

Umrezavanje dva PC, problem prilikom dizanja XPa

Emmy

Slavan
Učlanjen(a)
29.05.2004
Poena
304
Mrezna Karta je LanCard PCI, XP je lepo pozna i instalira softver. Medjutim, prilikom restarta racunar se zapuca. Ne znam zasto. Da li je mozda problem u BIOS, da li tu mozda treba nesto promeniti posle umrezavanja. Drugi racunar je na W98, ista mrezna karta, crossover kabel, on nema problema. Inace pokusavam da ih umrezim preko Setup up a home or small office network.

Pomoc potrebna

-tia

A sto im lepo ne das sam adrese, recimo standardno 192.168.0.1 a drugom 192.168.0.2 i onda ce se odmah naci. Da nemas mreznu na ploci koju nisi iskljucio ili pogledaj da se ne kolje sa nekom drugom komponentom ( Device Manegar), promeni slot, mozda je share sa AGP.....

stavila sam te IP adrese, medjutim svejedno on se zaglavljuje. I ne samo to. Ugasim racunar, izvadim karticu i kad ga startujem on se opet zapuca i to bez kartice !!! Jedini lek je reinstall, ali sva sreca pa ghostujem particiju.

Pise da na ploci (ASUS) ima neki Realtekov ethernet, ali sam presla uzduz i popreko BIOS i nista !

Pokusaj u Integrale Periph.... ili tako nesto, izvetreo mi je Asus-ov BIOS iz glave. U svakom slucaju ili koristi sa ploce ili stavi svoju. Mogu da se koriste dve mrezne, ali ajd za pocetak da eliminises preklapanje i svadjanje u resursima. To sto zakucava i bez nje, znaci da ti nesto drugo ne stima, reinstaliraj pa probaj ponovo.

pise da je opciono i stvarno na ploci nema RJ izvoda, ali zato ima jumper koji je bio na disable i pre ovoga. Znaci to nema nekog uticaja... :crash:

Mozda crosover nije lepo ukreptovan ili sl. danas imash jako loshe kablove....aj ajd ako to nije....a sigurno nije...
Ako to nije neka "koljachina" sigurno sa IRQ...menjaj slotove pa chak i onih drugih PCI kartica(ako ih imash dok ne dobijesh pravu kombinaciju...)..
Mozda je losh i drajver...za mreznu...pa zato glavi...

Poslednja izmena:
Jesi reinstalirala sistem? Posto se zakucava i bez mrezne, ne bih se zakleo da je do nje.

pa ja imam dual boot, XP/Linux, ali to nije problem jer on prodje POST, prodje LILO i onda se tek zakuca. Ovo je stvar XP. Sva sreca pa sam ga ghostovala, da ne moram komplet reinstall inace ne znam kako bih...

XP se zakuca cak i kad se izvadi mrezna !!! Znaci, reinstall pomocu ghosta pa opet "Jovo nanovo"... :smash:

Ovako:

problemi su bili hardverski i otklonjeni su. Sada XP preko commandera vidi 98, dakle idem na My Network Places > Entire Network > Microsoft Windows Network > Mshome (tako mi se zove mreza) i tu onda vidim dva direktorijuma jedan od Maste to mi je XP i jedan od Slave to mi je 98. Dakle on vidi Slave (98). Kad probam da udjem u Slave kaze Slave is not accesible. You might not have permission to to use this network resource... Contact the network administrator...

Iz 98 pak odem u Network Neighbourhood i tamo u Entire Network i onda kaze Unable to browse the network. The network is not accesible... ask troubleshooter.

Ne znam vise sta da radim, hardver je OK... Pomoc ?

Odradi share particije/ja i u jednom i u drugom. To ti je u XP-u na desni klik na particiju , a u 98 imas kod podesavanja mreze opciju da dozvolis da drugi pristupe tvom racunaru. Ne mogu tacno da te navedem za 98 jer je nisam odavno dizao i umrezavao, mada mislim da je malo sakrivena i da je na dnu prozora za podesavanje IP adrese.

Nazad
Vrh Dno