Šta je novo?

Umrežavanje lap topa i desktop računara

big

Čuven
Učlanjen(a)
17.03.2002
Poena
619
Potrebna mi je pomoć kako bi rešio sledeći problem,

potrebno mi je da napravim mrežu između dva kompijutera kako bi mogao i sa lap-topa da štampam stvari na štampaču koji je priključen na desk top računar.
Koliko sam razumeo najbolja opcija mi je da kupim Switch preko kojeg ću prosto povezati preko kabla za telefon kompove sa switchom i instalirati softver?
Međutim na desktop računaru postoji samo jedan ulaz koji je već iskorišćen internet konekcijom a ni on nema džek kao za telefon već samo za kablovski net. ( izvinjavam se na terminologiji ali potpuno sam zaboravio stručne nazive pa ko reko da se džabe ne izletim). Kako onda da izvršim povezivanje tako da na desktopu ima i internet preko kabla, i da napravim mrežu sa lap topom?? Isto tako me interesuje kakvi kablovi mi trebaju za ovakvo povezivanje?

Dodatak : U trenutku kad budem i uspeo da napravim mrežu, koja je procedura kako bih koristio štampanje sa lap topa. Da li treba da instaliram samo drajvere ili je potrebno još nešto odraditi?

Unapred hvala

naj bolje resenje ti je da kupis wi-fi ruter.
lan kabal sto je ukljucen u racunar ukljucis u ruter posle toga jos jednim lan kablom povezes ruter i racunar i onda mozes wirelesom da se nakacis na lan mrezu. I moras da napravis home network tako sto ces joj dati isto ime na svim racunarima koje koristis i dozvoliti deljenje eksternih komponenti kao sto su stampaci i skeneri

Zdravo,

Obzirom da imaš samo jedan ethernet port na desktop računaru, najbezbolnije i najjeftinije rešenje ti je kupovina još jedne mrežne kartice. Na tu mrežnu karticu ćeš običnim (straight) eternet kablom povezati lap top. Ako neće sa njim, lako ćeš nabaviti cross ali mislim da bi trebalo da radi. Sledeća stvar je da napraviš network bridge između dve kartice koje su ti u desktop računaru i time će biti ostvarena veza između lap topa i desktopa, a samim tim će lap top moći da preko network bridge-a moći da izađe na internet i ujedno da "vidi" štampač. Moja predpostavka je da ti kablovski modem (ako sam dobro razumeo da imaš kablovski net) automatski dodaljuje neku lokalnu adresu tipa 192.168.1.xx pa će možda biti potrebno da sve kartice konfigurišeš tako da budu u istom subnetu. Naravno da je kupovina dodatnog rutera mnogo bolje rešenje, ali je i skuplje.

Pozdrav i javi šta si uradio,
Dule

Upravo sam istestirao ovo što sam ti napisao. Radi kao sat! Ne treba ti cross kabl, i ne moraš čak ni da konfigurišeš one lokalne adrese - radi sa obtain IP address automatically. Viči ako bude nekih problema ili šta god.

Pozdrav,
Dule

loodilo,
radi se kompijuterima u poslovnoj režiji, tačnije na poslu, tako da bilo kakva instalacija dodatnog hardwera nije moguca... :/ neka druga opcija?

Nenade Wi Fi ruter već imamo na poslu, ako bih mogao malo preciznije da mi opises šta je potrebno uraditi?

Hvala na dosadašnjim odgovorima

Seruj printer sa desktop pc,na laptopu ga pronadji u devices and printers,povuci ce sam drajvere sa pc i to je to.
Tako sam ja kuci uradio i sve radi super.

USB ethernet kartica ;)
Nisam razumeo da imate već wi fi ruter, njime je rešena stvar u potpunosti. Nikakvih komplikacija ne bi trebalo da bude...

У првој поруци помињеш куповину свича па је онда нормално да су предлагане и друге куповине. Боље да напишеш шта и како је повезано, можда је све спремно.

Ovako,
imamo wi fi ruter od provajdera koji smo dobili. On daje signel za lap top, a desktop je direktno povezan na ruter naravno kablom. i to je to :)
Sad iskreno ima više od 10 godina da se nisam bavio nekim umrežavanjem ili ozbiljnije ulazio u hardver pa više ni sam ne znam šta i kako da povežem da bi ovo funkcionisalo.
Spomenuo sam switch kao neku opciju koja mi je delovala kao rešenje, ali naravno ukoliko je moguće uz postojeću "infrastrukturu" rešiti problem to bi bilo najbolje!
Ako bi neko mogao da mi u nekoliko koraka kaže šta je potrebno uraditi na polju hardvera i softvera kako bi ova ideja profuknkcionisala?

Може сигнал да иде и без жице. ;) Све је повезано, само да шерујеш комп и штампач и да их нађеш на лаптопу. Можда да креираш усера са истим именом да би то лакше пролазило. Да ли са лаптопа видиш нешто у мрежи? Да ли је нешто подељено?

Sa lap topa se nista ne vidi. On je sveze instaliran i to je sve. Nekom deljenju informacija se nije ni bavilo.

Да ли рутер аутоматски дели адресе? Коју адресу има лаптоп а коју десктоп? Да ли оба могу да приступе рутеру? Који рутер? Шеруј неки фолдер на једном па погледај да ли се види.

Automatski deli. Modem je od telekoma Tilgin. Ima 2 već zauzeta phone porta, nekoliko slobodnih Lan portova i jedan USB.
I dalje ne razumem jednu stvar, pa ja i pitam kako da šerujem i umrezim kompove, znači ne znam to da uradim. Koji je postupak/prastareli ocedura koju treba da odradim.

Start/devices and printers,tu nadji svoj stampac,desni klik na njega pa share this printer,mislim da tako pise.
Nakon toga bi trebali da ga vidi laptop.

ChobbyNS, pokušao sam sa ovom opcijom na desktop računaru koji je i u konekciji sa štampačem, ali takve ili neke slične opcije (bar na prvi pogled) nema.

Значи имате АДСЛ интернет и Tilgin WiFi рутер, лаптоп иде бежично, десктоп каблом. Телефонске линије нису битне а и оно из прве поруке у повезивању тлф каблом нема везе. Подели неки (било који, неки небитан) фолдер на рецимо десктопу па онда на том компу провери шта види у мрежи. Требало би да види тај подељени фолдер. Онда подели и један на лаптопу па провери исто. Погледај које адресе имају (то ниси написао) па са једног пингуј други. После ћемо да видимо шта даље.

Za tako prostu funkciju ti ne treba dodatni hardver. Nisi napisao koji operativni sitem je na računarima. Ako je XP onda ideš na control panel/network setup wizard ...i čitaš i postupaš u skladu sa pročitanim.

Sto se ti;e operativnog sistema, sad videh da i to moze biti problem... na jednom je XP a na drugom 7mica..

Sto se ti;e operativnog sistema, sad videh da i to moze biti problem... na jednom je XP a na drugom 7mica..

Nazad
Vrh Dno