Šta je novo?

Ume li neko da objasni AFA-u?

Učlanjen(a)
02.03.2005
Poena
650
Elem, zna li neko kako se vrsi vracanje poreza u Madjarskoj - hteo bih nesto da kupim (tj. proc, plocu i stampac) Interesuje me najlaksi nacin da to obavim - pozeljno jos u samoj prodavnici (cuo sam da povracaj poreza n granici pravo mucenje)
Zna li neko u kojim prodavnicama se to moze obaviti (tacnije interesuje me za prodavnice digitalmind, users i pcland)?
Molim ljude sa iskustvom u ovom polju da mi odgovore - stvarno bih zeleo da prodjem sto jeftinije
Takodje ako neko zna do koje vrednosti smem unositi robu u zemlju bez placanja carine
hvala na razumevanju...
Poz!

Bez placanja carine u Srbiju smes uneti robu za licnu upotrebu do vrednosti od 50 USD.
Pored carine duzan si platiti i PDV (18%).

Procedura je obicno takva da u prodavnici trazis da ti daju izvozni racun, koji overavas kod carinika na IZLAZU iz drzave u kojoj si pazario robu (ond. na granici na kojoj napustas EU ako si pazario robu unutar carinske unije). Sa tako overenim racunom u prodavnici ili banci (ovo sad zavisi od drzave do drzave) imas pravo da potrazis povracaj poreza. Da, na srpsko-madjarskoj granici je to dugotrajan proces koji zahteva mnogo strpljenja.

...ako sam dobro razumeo:
uzmem izvozni racun, overim ga kod carinika na granici (ne moze nigde drugde?) pa tako overen racun naplatim gde? u prodavnici gde sam kupio, negde na granici ili u banci gde zivim? jel se povracaj poreza moze mozda obaviti u nekom madjarskom konzulatu npr (sto mi ne bi bio veliki problem)?
a ona mogucnost naplate u prodavnici ne funkcionise?
Tako gledano kad se uzmu svi porezi ne isplati se ni kupovati u inostranstvu (naravno kad se utaji za carinu i PDV kod nas dobitak je malko veci) ...

@anonymouse KG

ne zivis valjda u banci?!

2 okmijum:
xaxa dobar ti offtopic - mislio sam na banku u mestu u kome zivim....
u svakom slucaju ako nemas neke konstruktivne kritike... znas i sam

U banci u zemlji iz koje izvozis, mada ima mesta i van tih zemalja. Recimo u Hrvatskoj mozes podizati taj novac za robu iz EU. Mislim da je jedno vreme bilo moguce i u Beogradu, ali sad ne znam. Pouzdano to mozes uraditi u vise banaka u zemlji u kojoj kupis ili u prodavnici (zavisi od principa: kad kupis proizvod u Austriji mozes dici u banci, ako kupis u HR, moras da uradis povracaj u prodavnici gde si kupio proizvod).
Racun ne mozes overiti nigde drugde - taj pecat je dokaz da iznosis robu iz zemlje u kojoj si je kupio i carinik obicno trazi da vidi NEOTPAKOVAN i NEKORISCEN proizvod (mada ima izuzetaka). U Svedskoj ti cak pakuju proizvod u ambalazu i na nju lepe stikere!
Da li se isplati ili ne - sve zavisi. Konkretno, za printer, plocu i procesor - cisto sumnjam da mozes napraviti dobru racunicu, osim ako je neki zestok popust u pitanju.

Ako dolaziš u Hunagiju turistički ili nekim poslom i usput želiš nešto da pazariš a misliš da možeš da provučeš komponente bez carine onda ima logike da pazariš ovde, u svakom drugom slučaju mislim da nema logike kupovati komponente ovde.

Nevezano za finansisku stranu želim da ukažem na nešto što mnogi previđaju kada odluče da kupuju nešto ovde. Elem, imaj u vidu da postoji realna mogućnost da se nešto pokvari i šta ćeš onda? Danas sam bio u Digitalmind-u da prijavim kvar na matičnoj (pucka mi zvuk), na moje pitanje da li da im donesem samo ploču ili kompletan komp rekli mi da sutra donesem komp da vide u čemu je stvar pa ako je zaista po sredi kvar zameniće mi plohu. Neki lik se sav trudio da mi objasni na engleskom kako to funkcioniše te da je u pitanju proces od pet dana. Pošto su momci OK i prihvataju šalu kroz šalu im kažem nešto u stilu da to ne da može pošto sve mogu da zavreš za jedan dan..., prošli put kada sam imo reklmaciju trenutno su rešili stvar tako da mislim da ni ovoga puta neće da im treba pet dana. Poenta, meni je radja i servis u blizini pa mi nije frka da koristeći gradski prevoz donesem komp na reklamaciju ali kako će to da uradi neko iz Srbije?

tu jesi u pravu stvorenje... nema veze odlucio sam se da uzmem A64 3000+ i Abit NF8 izaci ce me oko 200e (u kragujevcu bi me kostalo okko 270e najmanje! )
hvala na odgovorima - njihov porez cu da platim - nasu carinu valjda necu...
inace zna li neko da mi kaze sta o prodavnici na www.users.hu - jesu OK za shoping ili da izbegavam (mada su im cene dobre)?

Nazad
Vrh Dno