Šta je novo?

Ultramobile PC predstavljen!

filipenko

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
1,020
Na CeBIT manifestaciji je predstavljen Ultramobile PC! Majkrosoft Origami je, umesto portabilne multimedijalne konzole, kako se ispostavilo bio pilot projekat na ovom polju. Istovremeno, na drugom kraju sveta na Intel Developer Forumu (IDF) zamenik CEO-a Intela Sean Maloney je takođe predstavljao ovaj koncept. Ultramobile PC je koncept najavljivan tokom dužeg vremenskog perioda kao novi tip mobilnih uređaja koji će uspostaviti mnoge nove standarde. O čemu se tu radi? Radi se o prenošenju potpune PC funkcionalnosti na portabilne uređaje. Uređaj će podržavati e-mail, instant messaging, čatovanje i reprodukciju video, audio i grafičkog sadržaja, igranje igara i prilazivanje TV programa, kao i rad u Office aplikacijama. Široke mogućnosti za komunikaciju uključuju WPAN, WLAN i WWAN.

Nije dugo trebalo da na red dođe i prezentacija samih uređaja. Kompanije Samsung, ASUS i Founder su predstavile svoje naprave teške 780 grama, dimenzija 9 x 5.5 x 1 inča, sa 7-inčnim touchscreen LCD-om, Celeron M ULV procesorom, 40GB hard diskom, 512MB RAM memorije, integrisanom digitalnom kamerom od 1.3 megapiksela, Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth 2.0, GPS i DMB podrškom, kao i Windows XP Tablet with Touch Pack operativnim sistemom. Njihovo pojavljivanje se očekuje uskoro, do kraja prvog kvartala, kako je najavljeno, ali nisu objavljeni ni cena ni tačan datum pojavljivanja. Za sam kraj, od strane Intela je obećano da će u narednih 5 godina uvećati b rzinu ovih uređaja 10 puta.

Šta vi mislite o ovom konceptu? Još uzimanja para ili nešto drugo? Proboj PCja na još jedno tržište? Ipak su specifikacije neuporedivo jače od trenutnih uređaja na tom tržištu.

Da, PDA, Tablet PC, Media Portables su se bas proslavili u poslednje vreme, pa ce trziste oberucke prihvatiti jos jednu ovakvu glupost... Ne znam kako ne vide da ljude ne zanima da nosaju unaokolo Windows masine, ako to nije pravi, tradicionalni, notebook.

Buducnost su telefoni sa PDA funkcijama, kao dopuna pravim prenosnim racunarima. MS se po obicaju samo jos vise gubi u svojim experimentima i deluje kao da luta bez jasnog koncepta sta bi to trebalo da zameni PC u buducnosti i kako bi trebalo da izgleda buduci PC.

blah!!
Pa eno tona kineza svih vrsta vec trecu godinu zaredom predstavlja takve budalastine "na lopatu"! Da ne govoriomo da Nokia vec duze vreme ima jednu takvu Linuxoidnu spravicu po trustroku nizoj ceni?! Ja ne razumem taj origami nesto preterano...

To mu dodje nesto kao : nit je baba nit je devojka :d .
Suvise veliko za handheld, a malo za pravi notebook.

Da, ali koristi desktop Windows i programe. Ja se nikad nisam navikao na Mobile Windows i ekvivalentne srezane programe...

Nazad
Vrh Dno