Šta je novo?

Ultra ATA CRC error?????

micens

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
619
Dakle, instalirao sam programce Active SMART cisto da pregledam da li nesto fali hardovima, kad ono prijavljuje mi "Ultra ATA CRC Error"!? To mi je Slave disk, a vezan je na isti kabel kao i Master, tako da ne verujem da je do kabela!? Da li neko zna u cemu je problem?
Posto mi je hard jos nekih pola godine pod garancijom, da li da probam da ga zamenim, ako budu prihvatili ovakav "kvar"????

Prilozi

• CRC.gif
    CRC.gif
    28.4 KB · Pregleda: 96
Mislim da ovo nije za ispunjavanje garancije, niti da bi to bilo uvazeno, osim ako se uspostavi da hard disk npr. ima i bad sektore.
Inace, mozda ti samo treba npr. noviji drajver za plocu, koja je?

Takodje, neke ploce, konkretno MSI KT4V (ms-6712) je poznata po tome sto pod odredjenim uslovima, (masovnije) pravi CRC greske pri kopiranju fajlova, ukoliko joj je verzija BIOSa 1.6 ili ranija, a sto se resava apdejtom biosa na verzije 1.7, 1.8 ili najnoviji 1.9
Osim toga, ja bih proverio i temperaturu hard diska i eventualno ga bolje ohladio.

Licni utisak - ako samo smart ovo prijavljuje, ili ako se ta vrednost (47) zadrzi posle dve tri nedelje, mislim da nemas previse razloga za brigu, osim uobicajenih.

Poslednja izmena:
Ploca je NF7 v.2.0, bios na njoj 2.4, drajveri za plocu nForce 4.24 bez instaliranog IDE diver-a!
Fazon je sto prilikom kopiranja ne nastaju CRC greske, jedino sta je sto mi je Active SMART javio taj "problem"! Probao sam i na drugoj masini i isto se ponasa!? Da li moze da bude problem sto je namesten da je Slave disk?
Bad sektora nema, niti bili sta drugo!

E da, vrednost (47) se menja stalno!?

Poslednja izmena:
U kom se rasponu menja ta vrednost. Koji je hd? Btw, sad pogledah kakve su vrednosti za moj quantum lct10 u programu HD Tune i Disk Cheker (koji takodje prikazuju s.m.a.r.t atribute i npr. temperaturu za one hdove koji to podrzavaju) i takodje mi neke vrednosti bitno odstupaju od granica, al se nesto ne tangiram jer je bilo slicno i pre koju godinu a hd radi besprekorno vec cetvrtu. Vidi da ga mozda bolje ohladis, eventualno promenis raspored na kablovima, ne znam, zezaj se malo. Ne verujem da je bas kriticno.
Druga je prica ako S.M.A.R.T zavristi prilikom bootovanja sistema - onda si mozda ostao bez podataka, a garanciju ce sigurno da ti ispune.

Btw, sto se nf 4.24 drajver drzi bez instaliranog IDE drajvera. Jel` ima neki mocan razlog za to?

Poslednja izmena:
Hard je Maxtor 6Y080L0! Menja se u granicama od oko 20-50!
Btw, sto se nf 4.24 drajver drzi bez instaliranog IDE drajvera. Jel` ima neki mocan razlog za to?
Za ovo ne znam, ljudi kazu ne instalirati, pa reko da ne instaliram!?

Sta u praksi znaci taj CRC error?

micens je napisao(la):
Hard je Maxtor 6Y080L0! Menja se u granicama od oko 20-50!

Za ovo ne znam, ljudi kazu ne instalirati, pa reko da ne instaliram!?

Sta u praksi znaci taj CRC error?

Cyclic Redundancy Check... iskreno, prvi put cujem da se upotrebljava u kontekstu ispravnosti UAta interfejsa. Obicno se srece kod koriscenja raznih arhivera (winrar recimo), u pitanju je jednostavan algoritam za proveru ispravnosti fajlova gde se na primer prilikom pakovanja upise broj jedinica (ili nula, svejedno) u fajlu, a prilikom raspakivanja se taj broj proverava i ako je razlicit od onog upisanog prilikom pakovanja arhiver prijavljuje CRC Error. Odnosno, jednostavno receno, arhiva je corrupted...

micens je napisao(la):
"Ultra ATA CRC Error"!? To mi je Slave disk, a vezan je na isti kabel kao i Master, tako da ne verujem da je do kabela!?
Ja bih ipak probao drugi kabl, to što na jednom konektoru radi pri visokim frekvencijama ne mora da znači da će i na drugom (stojeći talasi, interferencije i slično) a možda nije dobar sam konektor ili njegov kontakt.

ZorMi je napisao(la):
Ja bih ipak probao drugi kabl, to što na jednom konektoru radi pri visokim frekvencijama ne mora da znači da će i na drugom (stojeći talasi, interferencije i slično) a možda nije dobar sam konektor ili njegov kontakt.

Probao sam i na drugom racunaru, isto!

Cyclic Redundancy Check... iskreno, prvi put cujem da se upotrebljava u kontekstu ispravnosti UAta interfejsa. Obicno se srece kod koriscenja raznih arhivera (winrar recimo), u pitanju je jednostavan algoritam za proveru ispravnosti fajlova gde se na primer prilikom pakovanja upise broj jedinica (ili nula, svejedno) u fajlu, a prilikom raspakivanja se taj broj proverava i ako je razlicit od onog upisanog prilikom pakovanja arhiver prijavljuje CRC Error. Odnosno, jednostavno receno, arhiva je corrupted...

Pa kakve onda ovo ima veze, ako je to za arhive???? Sad tek ne kontam :d
Da li je to uopste i bitno kod hard diska ili je to eto....

micens je napisao(la):
Probao sam i na drugom racunaru, isto!

Pa kakve onda ovo ima veze, ako je to za arhive???? Sad tek ne kontam :d
Da li je to uopste i bitno kod hard diska ili je to eto....

PA i kod hard diskova se proverava "ispravnost" prenesenih podataka, a crc check je jedan od "S.M.A.R.T." sistema. Posto se menja samo taj parametar a ostali su OK mozda i nije vreme za uzbunu. A dok SMART ne pocne da ti prijavljuje neki problem u BIOS-u pri podizanju sistema, nista od ostvarivanja garancije. Ako bas hoces mozes da testiras disk sa powermax-om (verzija 4.06 ili novija mozes da je skines sa maxtor-ovog sajta). Ako ti on prijavi da disk nije u redu mozes slobodno da ga odneses na reklamaciju.

Pozdrav...

Nazad
Vrh Dno