Šta je novo?

Ukidanje rominga za Cg, Bih, Srb, Mkd, Alb, a možda i Grčka za srpske operatere

Ako ste iz Srbije, putujete za CG, pa iz CG pozivate, recimo, severnu Makedoniju,BiH,Albaniju, tada dolazi do roamimg obračuna..po tom FUP cenovniku.
OVO NIJE TACNO ...
.i jednu stvar koju sam naucio tokom dugog perioda da ne verujem operaterima iz call centra jer cesto imaju neproverene informacije i grese dosta.
izuzev suzane iz mtel call centra ...svi koji su koristili mtel net promociju znacu o cemu pricam...zena zmaj za resavanje problema ..ne znam jel i dalje radi odavno ne koristim tu promociju
KAKO JE RECENO GORE
Dakle samo kada ste u roamingu u ZB imas pravo da zoves bilo koji broj sa dole navedenom numeracijom i trose se tvoji minuti iz paketa i net
+355, +381, +382, +383, +387, +389 i sve je dzabe ...
Kada ste u Srbiji, važe samo ka Srbiji. i nije mi jasno zasto ne mogu pojedini clanovi da shvate to kad to vec postoji u evropi ..i napokona da i kod nas to bude jer mnogo znaci ...imam rodbinu u u bosni i crnoj gori...makedoniji...,.

sto znaci da ja koji stanujem u pogranicnoj zoni ..udjem u bosansku mrezu i mogu da zovem bilo koga sa te numeracije i trose se moji minuti iz paketa

a sta je fup ovako je to mts objasnio :
U cilju sprečavanja zloupotrebe ili neprimerenog korišćenja regulisanih maloprodajnih cena usluga rominga, Telekom Srbija će u skladu sa važećim propisima i Opštim uslovima, a tokom četiri meseca, primenom kontrolnih mehanizama zasnovanih na objektivnim pokazateljima, utvrđivati da li korisnik ima veću potrošnju u domaćem saobraćaju u odnosu na roming ili da li su više boravili u Republici Srbiji u odnosu na druge posećene ekonomije u regionu Zapadnog Balkana.

Ukoliko se utvrdi da došlo do zloupotrebe od strane korisnika, Telekom Srbija ima pravo da upozori i obavesti korisnika i može primeniti dodatnu naknadu za roming u Zemljama Zapadnog Balkana na domaću maloprodajnu cenu za regulisane odlazne i dolazne pozive u romingu i regulisane SMS poruke u romingu, i internet saobraćaj potrošen u romingu.

  1. od 1.7. cene dodatne naknade iznose 0,032 evra po odlaznom minutu, 0,016 po dolaznom minutu, 0,01 evro po SMS poruci, a za regulisanu uslugu prenosa podataka 0,0077 evra po megabajtu;
  2. od 1.1.2022. 0,006 evra po megabajtu,
  3. od 1.1. 2023. 0,0045 evra po megabajtu,
  4. od 1.1.2024. 0,0035 evra po megabajtu,
  5. od 1.1.2025. 0,003 evra po megabajtu,
  6. od 1.1.2026. 0,0025 evra po megabajtu.
Telekom Srbija prestaje da primenjuje dodatnu naknadu ukoliko potrošnja korisnika više ne upućuje na rizik od zloupotrebe ili neprimereno korišćenje.
 
Neznam kako je u A1 jer ne koristim ali ne verujem daje gore nego u telenor ili ti nesto neznas
 
evo malo stiva za citanje pred spavanje heh
 
Objasnili su u 1.recenici.

Svi pozvi upućeni ka brojevima mobilnih i fiksnih operatora koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana spadaju u regulisane pozive i tarifiraju se na isti način kao u domaćem saobraćaju. U regulisane pozive spadaju svi pozivi upućeni ka pozivnim brojevima +381, +382, +383, +387, +389 i +355.

Dakle tarifiraju se pozivi kao u domaćem saobraćaju. Ako iz Srbije zovete +387 tarifira se po cenovniku iz vaše tarife za +387.
Ako to isto uradite dok boravite u CG tarifira se kao da ste u domaćem saobraćaju, tj kao da iz Srbije zovete +387 iako ste tada u CG.

Evo i primera. Pretpostavimo da Marko koristi srpski Telenor Total 5 paket (neo min, neo sms, 5 gb). Marko iz Beograda poziva Janka iz Podgorice sa Telenor SRB broja na mtel CG, Telenor SRB mu taj poziv naplati po cenovniku jer Marko nema besplatne minute ka Crnoj Gori već samo u sklopu Srbije. Marko iz Beograda pozove majku na fiksni, i to mu je besplatno.
Marko iz Beograda ode u Podgoricu i ponese Telenor SRB karticu. Pozove Janka na mtel CG to mu se naplati (jer se tarifira kao kod kuće). Marko iz Podgorice onda pozove majku na +38111 (Beograd) i taj poziv ga ne košta dodatno jer u sklopu Telenor Srb Total 5 paketa ima besplatne minute za mreže u Srbiji.
Marka na Telenor SRB broj u Podgorici zove Janko sa mtel CG mreže, i Marku se taj poziv NE naplaćuje. Marka u Podgorici na Telenor SRB karticu pozove majka iz Beograda sa fiksnog i taj poziv mu se NE naplaćuje. (ovo je i suština ukidanja rominga).
Marko u Podgorici koristi internet na svojoj Telenor SRB kartici i to mu Telenor NE naplaćuje dodatno pre 2,3 godine po paprenoj ceni. (suština ukidanja rominga).
Da Marko ne bi kupio Telenor SRB karticu i poklonio je Janku da non stop zove Srbiju besplatno i da njega iz Srbije zovu besplatno operater Telenor SRB uvodi proveru koliko se kartica koristi u zemlji a koliko van i ograničava potrošnju GB kada napustite Srbiju. Dakle tu je jedino ograničenje, imaćete manji broj GB preko granice a minute i poruke koristite po dodeljenom sadržaju iz vašeg paketa.

Dakle ponašati se kao da iz Srbije zovete druge brojeve u skladu sa tarifom koju imate bez obzira da li ste u Srbiji ili MKD, CG, BH, Alb...

Mislim da ne može prostije.
 
Poslednja izmena:
Moze da se pise 100 puta isto, ne vidim vise svrhu okretanja iste price u krug (poslednjih par stranica je…).
Nego telefon u ruke i testiranje kome treba :)
 
Marko iz Beograda ode u Podgoricu i ponese Telenor SRB karticu. Pozove Janka na mtel CG to mu se naplati (jer se tarifira kao
kod kuće).
Miki, mozes li ovo da pojasnis? Ovaj primer poziva bi trebalo da je u okviru paketa(neograniceni minuti ili ograniceni ako je takva tarifa) i nema naplate.
 
Da ozvaničim ukidanje rominga :D Dakle po ovome ispada da sa CG brojem zovem npr Bosnu iz Srbije isto kao da sam u CG :D
 

Prilozi

  • Screenshot_20210701-003446_GO SMS Pro.jpg
    Screenshot_20210701-003446_GO SMS Pro.jpg
    239.2 KB · Pregleda: 95
Da ozvaničim ukidanje rominga :D Dakle po ovome ispada da sa CG brojem zovem npr Bosnu iz Srbije isto kao da sam u CG :D
Tako je, sto je i prosto objasnjeno, al neki ne razumeju. Iz Srbije "besplatno" mozes zvati samo ono sto "besplatno" mozes zvati i iz CG, a to su svi brojevi u CG bilo koje numeracije, ostalo sve placas (numeracije osim +382) po cenama naznacenim na sajtu...Pricam dakle o pozivima...
 
Citam ovde neke zadnje poruke, i vidim najavu za Grcku 1rsd 1MB, sto i nije lose. Ali glavno pitanje, koje obracunavanje? Dal ce biti 1kb ili 100kb kao nekada...to cini nebo i zemlju razliku za ovu cenu i krajnji trosak
 
Zovem iz Bg sa mts broja omorika 2,brata u Bosni koji je pripejd mts,meni skida minute u okviru mtl broja (200 min), a njemu kredit sa pripejd mts ?Jel tako?
 
Ne, njemu ne bi trebao nista da skida, a tebi bi trebao da skida redovne minute jer pozivas broj kome je maticna mreza mts, a ne mtel.
 
Citam ovde neke zadnje poruke, i vidim najavu za Grcku 1rsd 1MB, sto i nije lose. Ali glavno pitanje, koje obracunavanje? Dal ce biti 1kb ili 100kb kao nekada...to cini nebo i zemlju razliku za ovu cenu i krajnji trosak
1kb.
A i nije mi bas najjasnije, jer to uopste nije povoljno realno. 1GB ispadne 1000 din. A imas roming dodatak 1GB za 800 din da uplatis npr.
 
Ko je bre napisao roming grupa1?Šta pričaš ti?
Roming grupa 0 ili 1 ili 15 je ZB. O tome valjda pricamo a to zavisi od operatera.
Svejedno je poenta napisana.
Ako sa srpskom karticom iz ROMINGA TJ neke zemlje ZB koja nije Srbija, zoves neki broj na ZB, trosisi paket.
Ako iz Srbije iz maticne mreze zoves neki broj na ZB, a nije lokalni srpski, ne trosis paket nego ti se tarifira poziv u inostranstvo.
 
Poslednja izmena:
A1 je sklonio cenovnik koji je vazio od 01.07. Ima samo stari cenovnik. Zanimljivo. Dakle, raspitati se obavezno pre puta da ne bude troskova. Nista ja ne verujem nikome.
 
1kb.
A i nije mi bas najjasnije, jer to uopste nije povoljno realno. 1GB ispadne 1000 din. A imas roming dodatak 1GB za 800 din da uplatis npr.
Ima dodataka kod Globaltela recimo za Grcku, 1GB 300 dinara, 3GB 800 dinara itd, ali je poenta sto nece nekome bas da "oderu kozu s ledja" ako zaboravi da iskljuci internet.

Recimo kad idete iz Srbije za Grcku kroz S.Makedoniju, prvo ulazie u zonu Zapadni Balkan gde nece biti dodatne naplate interneta (ima FUP), a onda ulazite u Grcku i bez aktivacije bilo kakvog paketa koristite internet po ceni od 1RSD/MB i to (ako se zaboravite) i potrosite recimo i 3GB ili 5GB bude naplaceno 3 ili 5.000 dinara, sto cete platiti bez velikih problema. Zamislite da placate internet po dosadasnjim cenama od 600-1000 dinara za 1MB?!

Ako na vreme ukapirate pa smanjite potrosnju interneta na minimum (ali ne obustavite potpuno koriscenje) bice par stotina dinara dodatno na racunu i kraj price.
 
Miki, mozes li ovo da pojasnis? Ovaj primer poziva bi trebalo da je u okviru paketa(neograniceni minuti ili ograniceni ako je takva tarifa) i nema naplate.
Mogu naravno.
Mada sam već sve objasnio.

Marko iz Beograda dok je u Beogradu u Srbiji poziva Janka sa Telenor SRB na Jankov mtel CG. Posto u paketu ima neograničeno minuta za domaće mreže (a to su Telenor Srbija, Globaltel, A1 Srbija i mts Srbija, fiksni Srbija..) onda se njemu poziv tarifira po cenovniku.
Dakle ne može mu se skidati neograničeno jer u Total 5 paketu nema besplatne minute za CG.
Kada ode u CG on je u romingu. Tako da važi sve ovo odozgo dok je u Podgorici.

Samo lepo iščitaj primer još jednom.
Kako neko može dok je u romingu da zove besplatno cg brojeve ako nema minute u sklopu paketa? Možeš li u romingu da koristiš internet besplatno ako ga u domaćoj mreži u Srbiji nemaš u sklopu paketa?
 
Imam 2 paketa.

Go data na sajtu piše da je za region ZB 2.5gb, meni u aplikaciji piše 3gb.

Total 4 na sajtu piše "Celokupna količina internet saobraćaja iz tarifnog paketa, može se koristiti u regionu Zapadnog Balkana"
Meni u aplikaciji ne piše ništa sem kao i do sada mi piše da imam 20gb ukupnog interneta.
 
Nalazi li se iko u regionu ZB sa MTS karticom i da je probao da koristi net? Kakvi su utisci i kako je proslo testiranje?
 
Tek sada će da bude opšti kolaps sa brzinom interneta u Crnoj Gori....
 
Fino radi mts trenutno u Montenegro.
 
Da li je mts negde objavio koliki fup za net?
Sve sto imas u svom paketu od neta, imas i u regionu ZB (sto ne znaci da mozes da koristis onih 20GB ako si u Boxu 3 ili 100GB ako si u Boxu 4). Jedino sto ne znam, je da li ako smo recimo Omorika 1 (znaci imamo 3GB u paketu), i nakupi nam se 6GB (jer recimo nismo koristili net prethodni mesec), da li u regionu ZB mozemo iskoristiti svih 6 u toku jednog meseca ili samo 3GB?
Fino radi mts trenutno u Montenegro.
Koji si paket i jel ti skida internet sa tvojih podataka ili slucajno naplacuju tj.uvecava ti se racun?
 
MTS Srbija sim kartica, tarifa ja "Za osobe sa invaliditetom" (20min mts saobracaj, 5min minuti u Srbiji, 25sms), kartica kod oca u telefonu (on ne koristi telefon vise skoro nikako, starost...) ja s roditeljima u BiH (duboko u sred nje), poslao sms bratu u SRB na mts Srbija broj i skinut 1 sms sa ukupnog zbira (24/25 pise), pozovem brata i pricali oko 1,5min i skinuli 2 minuta sa ukupnog zbira Minuti u Srbiji ( 3/5, znaci obracunato kao zvanje ostalim brojevima u Srbiji i ostala 3 minuta od 5 minuta ukupno iz paketa sto ima), nazove mene brat na taj isti broj koji sam proveravao i ne obracunaju nista (sto ne mora nista da znaci jer obracunavanje i naplata znaju da kasne i danima) ali iz svega gore procitanog dolazni pozivi bi i trebali biti besplatni.
 
A1 je i u novom cenovniku, koji vazi od 01.07, sklonio iz tabela sve vezano za roming u zemljama Zapadnog Balkana. Sad nigde nista ne pise, do juce je sve pisalo. Cenim da hoce da korisnike navuku da prekorace net i nabiju racune. Zato se mora konsultovati call centar. A i dalje ne znaju za A1 Mocnu tarifu.
 
A1 je i u novom cenovniku, koji vazi od 01.07, sklonio iz tabela sve vezano za roming u zemljama Zapadnog Balkana. Sad nigde nista ne pise, do juce je sve pisalo. Cenim da hoce da korisnike navuku da prekorace net i nabiju racune. Zato se mora konsultovati call centar. A i dalje ne znaju za A1 Mocnu tarifu.
Ja stvarno ne želim da verujem da ozbiljna firma kakva je A1 namerno ukloni cenovnike da bi ljudi prekoračili potrošnju i oni tu nešto zaradili.... Verovatno će biti nekih promena ili dodaju Moćnu tarifu pa su zbog toga uklonili tabele sa cenama i dozvoljenom potrošnjom u regionu ZB.
 
Da li sam dobro shvatio?
U CG normalno koristim moj paket (MTS-Zmaj tarifa) za pozivanje i slanje SMS prema svim mrežama u CG i Srbiji i normalno koristim net, bez dodatnih troškova?
 
Nazad
Vrh Dno