Šta je novo?

Uhapšeni zbog diskova i programa

• Začetnik teme deki30
  • Datum pokretanja
D

deki30

Guest
MUP Srbije je saopštio da su, zbog osnovane sumnje da su umešani u pirateriju, istražnom sudiji privedeni Dragoslav Mijović i Srđan Sredojević iz Beograda. Sumnja se da je Mijović izvršio krivično delo neovlašćenog korišćenja autorskog i drugog srodnog prava.

Mijoviću se na teret stavlja da je od decembra 2003. do 31. marta 2005. od za sada nepoznatih osoba nabavljao neovlašćeno umnožene diskove s video i muzičkim zapisima, kompjuterske igre i profesionalne softvere, koji su autorsko delo zaštićeno zakonom.

"Potom je, bez ugovora o korišćenju autorskih i drugih srodnih prava i bilo kakvog drugog ovlašćenja, angažovao radnike koji su u njegovom stanu, za novčanu naknadu, ove materijale umnožavali, snimali, prodavali i iznajmljivali na području Beograda", navodi Ministarstvo i dodaje da je u Mijovićevom stanu nađeno preko 15.000 CD-ova sa snimljenim zapisima, 9.600 evra, 62.530 dinara, za koje se pretpostavlja da potiču od prodaje i rentiranja diskova, kao i dve ručne radio stanice kojima je Mijović slušao radio frekvencije koje koristi policija.

Policija navodi i da je Mijović izvršio i krivično delo ometanja ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti ili održavanja javnog reda i mira jer je pokušao da spreči policajce i istražnog sudiju da izvrše pretres stana, vređao ih i pretio im.

Bez dozvole koristio programe "Microsofta"

Zbog istog dela, beogradska policija je podnela krivičnu prijavu protiv Srđana Sredojevića iz Beograda.

Sumnja se da je Sredojević krivično delo neovlašćenog korišćenja autorskog i drugog srodnog prava izvršio od 2003. do 24. marta 2005. tako što je u svojstvu direktora preduzeća "Invej" u prostorijama tog preduzeća organizovao korišćenje četiri računara bez zaključenog ugovora s nosiocem autorskih prava za programe i operativne sisteme, kompanijom "Microsoft Corporation".

izvor: B92

pocelo je, pocelo....

Pa ovo vec postaje smesno. Uhapse jednog ili dva lika i svi se odmah useru, kao, krenuli su, sad smo gotovi. Ma dajte ljudi, piraterije ima svuda i uvek ce je biti. Sto kaze nIce, uvek ce se naci trece, pa i cetvrto resenje...

Ovo je neko javio, ne bi oni tek tako upali u neciji stan. A taj neko je sad zaradio 500 ili 1000 dinara. Zamislite te bolesnike... Zalosno...

Kazem 500 dinara zbog onih dojava (za fiskalne racune)... Garant je opet neka tako varijanta bila u pitanju...

Ma za ovog lika nije imao ko da javlja; ako je taj imao voki-tokije i straze, i hiljade CD-ova na lageru, tog su i jurili i pratili; ovaj drugi nesrecnik je, mozda, saucesnik, ili "Pedro", ko za primer.
Al da ne trazim sad po onim tredovima od pre mesec-dva, ko se ono bese busao u prsa junacka, kao:"Ma samo nek mi dodju na vrata, ja cu njima..."

Poslednja izmena:
Oko topica:
Kakvih bre 500 dinara i fiskalni racuni, sta vam je, vidite da je covek snimao na angro! Kao sto neko rece gore toga su sigurno pratili, verovatno su mu ukebali nekog od tih ljudi dok je radio na ulici pa im je ovaj sluzio kao dojava (a i sta bi radio nesrecnik, treba murija na njega sve da svali, od krivicne prijave do pendreka)

Poslednja izmena od urednika:
filipenko je napisao(la):
Oko topica:
Kakvih bre 500 dinara i fiskalni racuni, sta vam je, vidite da je covek snimao na angro! Kao sto neko rece gore toga su sigurno pratili, verovatno su mu ukebali nekog od tih ljudi dok je radio na ulici pa im je ovaj sluzio kao dojava (a i sta bi radio nesrecnik, treba murija na njega sve da svali, od krivicne prijave do pendreka)
Obrnuto: prvo pendrek.

Samo ***** moze u stanu drzati 15.000 cd.Hardovi su dzaba, mogao je recimo u vesh mashini napraviti server :D

Ma to neki od radnika, jer ih nije prijavio socijalnom. Mogu i da ga terete za neprijavljivanje jeftine radne snage. I posle uspešan biznismen sa A4, pasatom .... Krenula mi suza.

Moj je utisak da se jure sitni pirati da bi se osigurao monopol krupnih. Sećate li se onog mafijaša sa Zvezdare (Šljuka mislim da su ga zvali, posle je ubijen) koji je držao veliku fabriku piratskih CD-ova? Bila je reportaža i na TV, kao otkrili najvećeg pirata na jugu Evrope itd. A posle par dana je fabrika nastavila da radi i svi su se pravili ludi. Ne bi me čudilo da još uvek radi.

wiz011 je napisao(la):
Moj je utisak da se jure sitni pirati da bi se osigurao monopol krupnih. Sećate li se onog mafijaša sa Zvezdare (Šljuka mislim da su ga zvali, posle je ubijen) koji je držao veliku fabriku piratskih CD-ova? Bila je reportaža i na TV, kao otkrili najvećeg pirata na jugu Evrope itd. A posle par dana je fabrika nastavila da radi i svi su se pravili ludi. Ne bi me čudilo da još uvek radi.

A, ovaj, jel tebi regularan taj Windows sa SP2?

ZoNi je napisao(la):
zamena teza: nigde u svetu nisu mnogo bitni kucni korisnici! Treba terati firme da se legalizuju! A kuci... kucne korisnike ne treba dirati!
mali offtopic: zanima me sta se podrazumeva pod legalizacijom firmi? Da li moraju firmini racunari da imaju, pored legalnog Windows-a i ostale programe, kao npr. Photoshop, Nero.... da budu legalno registrovani???

Zveki je napisao(la):
A, ovaj, jel tebi regularan taj Windows sa SP2?
A zašto misliš da nije regularan?

I ne znam zašto se trudiš da skreneš raspravu na nešto šesnaesto. Jednostavno upada u oči da se svaki dan hapse sitni pijačari, dok krupni organizovani kriminal niko ni da pipne.

Jel taj Šljuka bio šef tzv. zvezdarskog klana? Jeste. Jel' bio glavna faca za pirateriju u Srbiji i jedna od većih na Balkanu? Jeste. Jel' nekad kažnjen zbog piraterije? Nije.

Nazalost treba da diraju i nas "kucne" korisnike, mada prvo treba da krenu od firmi. Po meni bi bilo super kada bi velike firme poput Adobe-a, Microsofta pocele da nude starije verzije programa po dosta nizoj ceni za nas koji zive u siromasnijim drzavama. Corel 9 bi mi odlicno obavio posao, isto tako Photoshop 7 ili 6, MS Office 2000...

Boyce je napisao(la):
Nazalost treba da diraju i nas "kucne" korisnike
A gde si čuo da u svetu policija upada ljudima u kuće da traži piratske programe?

Procenjuje se da je u Italiji u opticaju 44% piratskog softvera, a Italija je jedna od najrazvijenijih zemalja sveta i jedna od vodećih zemalja EU. I sad se pojavljuje jedna mafijaška država poput Srbije, koja najverovatnije nikada neće ni ući u EU i čiji građani mogu u jedva desetak zemalja na svetu da putuju bez vize, da izigrava većeg katolika od Pape.

Tu postoji jedan krupan problem... Ako policija može da ti pretresa stan pod sumnom da ti sav softver na kompjuteru nije legalan, onda se time de facto poništava ustavno načelo nepovredivosti stana i ispada da policija može da upadne u stan svakome ko ima kompjuter (sa legalnim ili nelegalnim softverom, svejedno) jer, eto, "postoji sumnja" da koristi nelegalan softver. A kad to policija može onda to nije ni Evropa, ni Zapad, nego Severna Koreja.

Vrh Dno