Šta je novo?

ugradnja... HITNO!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

boginja01

Slavan
Učlanjen(a)
23.11.2005
Poena
304
kupila sam DVDRW, al' ne umem da ga ugradim... na racunaru vec imam CDRW... jel' moze neko da mi objasni sta i kako sa ata kablom ili da me uputi gde mogu nesto detaljnije da procitam?... nista nisam nasla :( ... plasim se da sama nesto ne zeznem... podizanje drajvera nece biti problem... samo da dodjem do toga :D

hvala!

:crash:

Poslednja izmena:
Prvi tj. gornji uredjaj na grani nek ti bude DVD-RW. Pored konektora za ATA kabel imas mali jumper koji odredjuje da li ce uredjaj biti Master ili Slave. Na rezacu pomeri da bude Slave (ima nacrtano koji je po redu) a DVD-RW nek bude Master.

Tako ih i spoji, prikljuci konektore za napajanje i ata kabel, gore nek bude DVD-RW a dole CD-RW.

Za podizanjem drajvera nema potrebe, sam ce Windows pronaci i instalirati uredjaj...

Ima dve varijante, brzu i jednostavnu i komplikovaniju. Ova prva ima nedostatak jer neces vise moci da koristis CDRW (a i ne treba ti:))

Dakle, ugradnja je prosta k`o pasulj i ne trebaju ti nikakvi drajveri. Ugasi komp, iscupaj kabl iz napajanja ili prekidac stavi na 0, otvori bocnu stranu kucista (ili obe zavisi kakvo ti je kuciste i da li ce trebati da se odvrce sa one druga strane), izvuci kabl koji napaja CDRW (tzv molex), izvuci ata kabl iz CDRW, odvrni srafice koji drze CDRW, i izvuci ga napolje.
Sad ubaci DVDRW i ponovi sve samo obrnutim redom. Samo proveri da ti je dzamper na DVDRW stavljen na "cable select" i to je to....

boginja01 je napisao(la):
kupila sam DVDRW, al' ne umem da ga ugradim... na racunaru vec imam CDRW... jel' moze neko da mi objasni sta i kako sa ata kablom ili da me uputi gde mogu nesto detaljnije da procitam?... nista nisam nasla :( ... plasim se da sama nesto ne zeznem... podizanje drajvera nece biti problem... samo da dodjem do toga :D

hvala!

Pre svega, potreban ti je ATA 133, odnosno 80-pinski IDE kabel. Imas dve opcije, koje ovise o trenutnoj konfiguraciji. Prva je ako ti je CD-RW prikacen na istu IDE granu sa HDD-om, druga je ako ti CD-RW libero na secondary IDE channel. Preporuka je da montiras DVD-RW kao secondary master, ukoliko chipset, odnosno mainboard ima dva IDE channels, odnosno dve IDE grane. Ako imas samo jednu IDE granu, CD-RW demontiras, DVD-RW jumper-ises kao slave i montiras IDE kabel.
Na samom uredjaju, sa zadnje strane, gde se nalaze molex i IDE, postoji shema iznad jumper-a. Prati shemu, i u odnosu koje uredjaje imas na IDE grani, postavis jumper. Ergo, HDD je obavezno primary master, drugi uredjaj je slave. Preporuka je da stavis samo DVD-RW (jer ti CD-RW objektivno vise ne treba).

Ne moras se brinuti, neces nista pokvariti, najgore sto ti se moze desiti jeste da pogresno jumper-ises, tada vrati kako je bilo, pokusaj opet, eventualno post-uj.

:wave:

wooow..samo sam chekao koji dzentlmen ce prvi da se javi..hehehe...pazi samo kad okreces ide kabal na plochi...tada mozes zeznuti ako na silu gurash a nisi pogodila na koju stranu okrenuti dzek...imash obichno jedan zarez na ulazu ide kabla u plochu...pa ces prema njemu videti kako da ubacish kabal...ostalo su ti ljud vec objasnili...i josh neshto...nije bitno zapravo koji ti je cd master a koji slave...bitno je da ne budu oba ista jer dolazi onda do konflikta...

Broz je napisao(la):
..,Ova prva ima nedostatak jer neces vise moci da koristis CDRW (a i ne treba ti:))
Hm...zanimljivo...Zaboravi na tu prvu varijantu,tj zaboravi je uopste kao varijantu :crash: (dok se ne pojave rezaci koji rezu diskove od 20GB :D -tad izbaci CDRW)

Poslednja izmena:
momci, hvala vam na upustvima!... divni ste!...

pa, desilo se nesto nepredvidjeno :D ...
kad sam lepo iscitala sve savete i otvorila comp., videla sam da je CDRW podesen kao master, a DVDRW je slave... da ne bih polomila onaj jumper, samo sam dodala kablove i: radi :type: ...

sad, ostaje ono sto me zivo zanima :trust: ...
ma, ipak sam pokusavala da namestim da CDRW bude slave, a DVDRW master, al' sam odustala... kako se pomera ona plastika na jumper - u?... iscupa se i prebaci na sledecu 'iglicu' :) ili se prstima potisne na sledecu?

a IDE grana?.. ako mi HDD i CDRW nisu bili na istom kablu, to znaci da imam 2 IDE grane?...
i sta znaci post - ovati?

jel' moze neko da preporuci neku dobru literaturu na temu hardver - a, da se ne sramotim ovako? :S:

poz. svima! :wave:

Poslednja izmena:
Preporuka za infomacije o hardware-u, http://www.benchmark.co.yu/, sekcija testovi, http://www.piratesunited.com/, http://www.compkill.com/. Za početak, pri tom, na srpskom su. Čitaj thread-ove na ovom forumu, kao i na www.elitesecurity.org. sekcija hardware.
Da, imaš dve IDE grane, primary i secondary. Na primary ti je montiran HDD, na secondary optic devices.
Jumper se prekonfiguriše promenom pozicije, odnosno, isčupa se, i prebaci na druge odgovajuće pin-ove, odnosno "iglice", prema priloženoj shemi.
Post-ovati u mojoj jezičkoj izvedbi znači ponovno pisati temu, postaviti post... U osnovi, engleska reč i crtica...

Isto tako se pod pojmom postovati smatra i odrađivanje startup procedura iz BIOS-a, tzv. P(ower)O(n)S(elf)T(est).

izvinjavam se što nema puno veze sa temom, ali u sledećem internet životu ima da se zovem "pospana mačkica" ili "setna plavuša"....boginja, nemoj mi što zamjerit, samo mi je bilo simpatično kako su momci priskočili...bilo je kao u onom crtanom Tom i Jerry, "ja sam samo jedna cica-maca".......

Šefe, koji ti je vrag?
Prema svakom member-u postupa se isto, ne vidim razliku u ponašanju prema devojci. Ili je problem što nema puno devojaka na forumu, pa kad se neka pojavi, to je događaj, a svi koji odgovore na njenu temu "priskaču" u pomoć. Mislim da si nekorektan. Devojka je korektno postavila pitanje, uz izvinjenje da se ne razume, i da joj se preporuči neka literatura. Možda je zaista mačka koja zna kako da se ponaša, ali što se tiče nastupa, ne možeš joj ništa prigovoriti.

idavik je napisao(la):
Šefe, koji ti je vrag?
Prema svakom member-u postupa se isto, ne vidim razliku u ponašanju prema devojci.
To je kao ono: Pita cigance mamu:
-"Mama, mama, ce da idemo ovu godinu na more?"
-Pa, sine, mozda hocemo, a 100% i necemo!

E, pa. Mozda nema razlike, ali je 100% i ima. :p

Da je neko drugi, ne daj Boze to pitao, javilo bi se njih 5 sa pravilima o postovanju i cuvenom recenicom KORISTI SEARCH :-devil-:

dr.Tiristor je napisao(la):
To je kao ono: Pita cigance mamu:
-"Mama, mama, ce da idemo ovu godinu na more?"
-Pa, sine, mozda hocemo, a 100% i necemo!

E, pa. Mozda nema razlike, ali je 100% i ima. :p

Da je neko drugi, ne daj Boze to pitao, javilo bi se njih 5 sa pravilima o postovanju i cuvenom recenicom KORISTI SEARCH :-devil-:

true,true :D

Kakav bi tek haos nastao da je ponudjena kafica majstoru koji bi to sredio. ;)
A sretnik dodje da 'opravi kvar, kad ono ceka ga bradonja sa dva brata crnca. :d
Ako je zenska osoba u pitanju uvek ce na Forumu imati "povlascen" polozaj, jer stvarno su u manjini (zasticena vrsta). :D

Poslednja izmena:
Najbolje da startujesh lika po imenu kUdtiHaEX ili Highl1, oni su experti za to...

driver je napisao(la):
Najbolje da startujesh lika po imenu kUdtiHaEX ili Highl1, oni su experti za to...

Hm, zar reklamiranje na forumu nije zabranjeno :trust:, od strane Vas, cenjenih moderatora i administratora. Nelojalna konkurencija... :smash:
:smoke:
:p

idavik je napisao(la):
Šefe, koji ti je vrag?
Prema svakom member-u postupa se isto, ne vidim razliku u ponašanju prema devojci. Ili je problem što nema puno devojaka na forumu, pa kad se neka pojavi, to je događaj, a svi koji odgovore na njenu temu "priskaču" u pomoć. Mislim da si nekorektan. Devojka je korektno postavila pitanje, uz izvinjenje da se ne razume, i da joj se preporuči neka literatura. Možda je zaista mačka koja zna kako da se ponaša, ali što se tiče nastupa, ne možeš joj ništa prigovoriti.

mislim da malo pretjeruješ, pokušao sam da izrazim svoje SIMPATIJE prema vašim iscrpnim savjetima kako da iščupa džamper...nisam imao zlu namjeru, a i nju sam zamolio da mi ne zamjeri. A ti ako si se naš'o uvrijeđen, izvini. Međutim, pročitaj od početka ovu temu pa će ti biti jasno zašto mi je bilo smiješno. Poz

hm, sad viđeh da je ovaj prethodni post bio i moj 100-ti...ajd uzdravlje,častim

ako administratori imaju srca da ga obrišu opet ću morat nešto "pametno" da smislim...

joj, kako ste me isprozivali :shock: , al' bas me briga! :p ... i dalje mislim da vam je forum cool i jos jednom se zahvaljujem momcima koji su mi pomogli!... a sto se tice kafice, slobodno se javite ;) ...

Poslednja izmena:
Pa ja nisam tebe isprozivao nego ove sto su skocili da objasnjavaju.. Hihihi :d

Forum jeste kul ,) , ali nisi trebala kafu da spominjes, sad ce da ti PM bude zatrpan :d
Pf... Jos da dodjemo na kafu, a ti nam uvalis da ti reinstaliramo 98-icu za koju nemas drajvere :D
Neka hvala :p

Shala mala :-devil-:

Poslednja izmena:
joj, kako ste me isprozivali :shock: , al' bas me briga! :p ... i dalje mislim da vam je forum cool i jos jednom se zahvaljujem momcima koji su mi pomogli!... a sto se tice kafice, slobodno se javite ;) ...
Stavi dzezvu (mozda bolje lonac za ves, s obzirom kakva je navala). :wave:

Ovaj, momci, problem je resen, smirite hormone (to vam kaze tinejdzer :d) i cekajte da im iskrsne jos nesto na kompjuteru, mozda dobijete i pivo, ono majstorsko :).

<WebWolf> Ljudi, danas sam dobio dijagnozu
<WebWolf> od lekara da nadjem devojku
<WebWolf> jel mozete da zamislite blam?
<WebWolf> bio kod doktorke na neku kontrolu
<WebWolf> i ona mi kaze da ne razmisljam toliko o formalnostima
<WebWolf> kompjuterima, obavezama
<WebWolf> situaciji i slicno
<WebWolf> nego da nadjem devojku da mi odlutaju misli
<WebWolf> u pravu je zena
<WebWolf> mnogo sam napet
<[Miki]> a ti si bio kod psihijatra :)
<WebWolf> pedijatra

ae teenWolfe, 'e si rešio problem? :)

Poslednja izmena:
zar vi ovako cuvate 'zasticenu vrstu'?!? :trust: ... samo me je idavik branio ;( ...
a, ako bas insistirate nesto da instalirate, ponesite linux - mandrake (sa driver - erima) ;) ...

Poslednja izmena:
Ahahahah...Vidi celavog shto je fin...Da treba kod nekog mushkavog da dodje, umesto "stavi dzezvu" bi rekao "operi zube" :d :d :d

<provokacija> (Ne smem da zamislim shta bi muzzy-u rekao) </provokacija>

zar vi ovako cuvate 'zasticenu vrstu'?!? :trust: ... samo me je idavik branio ;( ...
a, ako bas insistirate nesto da instalirate, ponesite linux - mandrake (sa driver - erima) ;) ...

Hm... ,) Moraš navesti koji hardware imaš, zbog drivers :smoke: I, naravno, kada si slobodna, čisto zbog usklađivanja satnice... ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno