Šta je novo?

udp protocol

• Začetnik teme Začetnik teme Sale KG
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
S

Sale KG

Guest
Pitanje glasi da li dozvoliti gore navedeni protokol, tj ''ostaviti ga otvorenog''?
Naime kada ga blokiram čini mi se da mi se internet malo uspori, možda i grešim pa me zato interesuje da li neko ima nešto više da kaže o tome. Tražio sam na Google-u i našao o čemu se radi - User Datagram Protocol (UDP), ali mi nije baš sve najjasnije.

Eeee

Sale KG je napisao(la):
Nisam tražio da se praviš pametan...

😀 :d 😀 Lepo kaže naš narod - Pop ga krsti a on prdi... 😉

Ps ako već imaš (tako pametne) linkove što ih malo ne proučiš...

I još jedared cheers

na ovom forumu sve ogi do ogija...

Ja lepo rekoh da sam pronašao o čemu se radi, i iznesoh svoja zapažanja u vezi toga i da nisam došao do zaklučka da li ga treba blokirati. Internet radi i sa njim (udp protocol) i bez njega, pa lepo pozvah nekog PAMETNOG da mi to malo pojasni (srećom da ih ima još uvek na ovom forumu, da ih ne imenujem). Ne znaju svi sve i ne treba da znaju, jadni su oni koji misle da su takvi. Knjige postoje i u školama pa su opet tu profesori da ih malo pojasne, ili možda neko smatra da ih škole (učenici) ne trebaju (meni su bili od pomoći). Zato i služe valjda forumi, ljudi ovde treba da pitaju šta ih zanima i da dobiju konkretne odgovore na svoja pitanja. ''Resavce'' nisam zvao da se ukjučuju i komentarišu, ali šta ćeš oni se se sami pozivaju.
Što se tiče raznih ''pametnjakovića'' koji se javljaju na forumu i kače linkove koje prethodno traže po Google-u i posle se prave da su pametni nisam ni tražio da se jave. 99.9 % ljudi zna da koristi Google i da im vaša pomoć u vezi toga nije poterbna, zato je lepo jedan od PAMETNIH negde na ovom forumu već prokomentarisao dotične pa neću da se ponavljam.
Pa sad nemojte da se vređate nego me lepo i konkretno demantujte.
Pozdrav

sta blokiras, ulazni ili izlazni udp saobracaj?

Sale KG je napisao(la):
Ja lepo rekoh da sam pronašao o čemu se radi, i iznesoh svoja zapažanja u vezi toga i da nisam došao do zaklučka da li ga treba blokirati. Internet radi i sa njim (udp protocol) i bez njega, pa lepo pozvah nekog PAMETNOG da mi to malo pojasni (srećom da ih ima još uvek na ovom forumu, da ih ne imenujem). Ne znaju svi sve i ne treba da znaju, jadni su oni koji misle da su takvi. Knjige postoje i u školama pa su opet tu profesori da ih malo pojasne, ili možda neko smatra da ih škole (učenici) ne trebaju (meni su bili od pomoći). Zato i služe valjda forumi, ljudi ovde treba da pitaju šta ih zanima i da dobiju konkretne odgovore na svoja pitanja. ''Resavce'' nisam zvao da se ukjučuju i komentarišu, ali šta ćeš oni se se sami pozivaju.
Što se tiče raznih ''pametnjakovića'' koji se javljaju na forumu i kače linkove koje prethodno traže po Google-u i posle se prave da su pametni nisam ni tražio da se jave. 99.9 % ljudi zna da koristi Google i da im vaša pomoć u vezi toga nije poterbna, zato je lepo jedan od PAMETNIH negde na ovom forumu već prokomentarisao dotične pa neću da se ponavljam.
Pa sad nemojte da se vređate nego me lepo i konkretno demantujte.
Pozdrav

Bravo, lepo receno ,)

Miroslav je napisao(la):
sta blokiras, ulazni ili izlazni udp saobracaj?
Blokirao sam izlazni saobraćaj. Naime zbog nekog ugrožavanja privatnosti sam ''pojačao'' kontrolu saobraćaja preko Sygate Personal Firewall - a, i on je počeo da prijavljuje da nešto sa IP adresom 255.255.255.255 pokušava da se uključi na 'Net sa mog računara i da je on taj pokušaj blokirao. Kada sam pogledao šta je u pitanju dobio sam veoma šture informacije da se radi o pomenutom protokolu. Dalje već možeš da pročitaš i sam šta se dešavalo.🙂

Malo off topic ko/sta koristi TCP port 1025?

Kiwy je napisao(la):
Malo off topic ko/sta koristi TCP port 1025?

Ako pogledas sta IANA kaze: http://www.iana.org/assignments/port-numbers
videces 1025/tcp je neki blackjack.. pretpostavljam neka kocka preko neta 😀
Imas instalirano tako nesto?

sale KG
mislim da UPD kao protokol nije po difoltu opasan niti stetan, pa mislim da ne moras kompletno da ga blokiras. Osim toga, mozda ti zbog tog kompletnog blokiranja otkaze nesto drugo, kao recimo real audio? ili neki proggy za pricanje preko neta? ili mozda imas poteskoca sa odredjenim p2p programima jer, recimo edonkey, koristi izmedjuostalog i UDP. A i cudi me da ti radi name resolving (DNS) jer i taj servis takodje koristi UDP

Hvala na odgovoru, za sada sam ga odblokirao. Bilo bi dobro da još neko ostavi komentar da li ga blokirati ili ne.
Pozdrav

Evo ovako...

1. Ovde sam već par godina i stvarno nikad nisam bio u fazonu da nekog omalovažavam niti ubijam u pojam. Samo sa malo povređen što sam eto zatrčao se i odgovorio na tvoj (nedorečen) post (pitanje) a ti mi uzvratio paljbom. :wall:
2. Osnova IP je (kao što već znaš) je adresa koju ti (u ovom slučaju) dodeljuje ISP-ov DHCP. Da bi ti dodelio moraš da mu javiš da si na mreži putem broadcast paketa preko UDP porta a to je 255.255.255.255. Više imaš ovde .
3. I opet :wave:

PS
I zaboravih da napomenem da bez UDP protokola nema VoIP-a...

Poslednja izmena:
Udp ti je potreban, izmedju ostalog igrice i komunikacioni programi uglavnom rade preko njega, razlog zasto rade imas na verovatno na tim linkovima i njegovu osnovnu razliku u odnosu na tcp...

Batica je napisao(la):
1. Ovde sam već par godina i stvarno nikad nisam bio u fazonu da nekog omalovažavam niti ubijam u pojam. Samo sa malo povređen što sam eto zatrčao se i odgovorio na tvoj (nedorečen) post (pitanje) a ti mi uzvratio paljbom. :wall:
2. Osnova IP je (kao što već znaš) je adresa koju ti (u ovom slučaju) dodeljuje ISP-ov DHCP. Da bi ti dodelio moraš da mu javiš da si na mreži putem broadcast paketa preko UDP porta a to je 255.255.255.255. Više imaš ovde .
3. I opet :wave:

PS
I zaboravih da napomenem da bez UDP protokola nema VoIP-a...
Nema ljutnje.🙂
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno