Šta je novo?

udma mode za cd rezac lg 52/24/52 - nece

nikolans

Čuven
Učlanjen(a)
19.11.2003
Poena
604
naime, htedoh nedavno da narezem neki cd, kad primetim da mi se sistem primetno usporio kao i da ima problema sa narezivanjem vecim brzinama. Pogledam u device manager-u kad ono postavio se u pio mod. vratim ja na udma if available, ali ne vredi. pokusam sa starim trikom da deinstaliram sekundarnu granu, pa i ceo ide kontroler, restartujem kad ono rezac je u udma modu. Obradujem se ja, pokrenem nero, ubacim cd, kad nero blokira, a rezac se vrati u pio mod. Tako par puta. Narezem ja na 16x brzini, i sve je ok. Ali brze ne moze. Da li je problem u windows-u, rezacu ili kontroleru. Inace, na istoj grani mi se nalazi i dvd rom koji radi normalno u udma modu. Ploca je gigabyte 7vax, rezac lg 52/24/52 a dvd rom isto lg. Hvala unapred na pomoci

nikola

ATA kabal?

na istom kablu se nalazi dvd rom, koji radi u udma modu. Probao sam i da nakacim samo rezac i situacija je ista.

nikolans je napisao(la):
...Da li je problem u windows-u, rezacu ili kontroleru...

Možda je problem u BIOS-u, pogledaj kako je tamo "setovano". ;)

nikolans je napisao(la):
naime, htedoh nedavno da narezem neki cd, kad primetim da mi se sistem primetno usporio kao i da ima problema sa narezivanjem vecim brzinama. Pogledam u device manager-u kad ono postavio se u pio mod. vratim ja na udma if available, ali ne vredi. pokusam sa starim trikom da deinstaliram sekundarnu granu, pa i ceo ide kontroler, restartujem kad ono rezac je u udma modu. Obradujem se ja, pokrenem nero, ubacim cd, kad nero blokira, a rezac se vrati u pio mod. Tako par puta. Narezem ja na 16x brzini, i sve je ok. Ali brze ne moze. Da li je problem u windows-u, rezacu ili kontroleru. Inace, na istoj grani mi se nalazi i dvd rom koji radi normalno u udma modu. Ploca je gigabyte 7vax, rezac lg 52/24/52 a dvd rom isto lg. Hvala unapred na pomoci

nikola

Nedavno je Frogman imao slican problem i postavio thread > > OVDE

Po postovima se vidi da je daleko odmakao u dijagnostici pa bi mozda bilo dobro da kontaktiras coveka na PM i razmenite iskustva.
Sorry za to sto nemam konkretniji odgovor ali nadam se da ce i od ovoga biti bar neke vajde.
Poz.

EDIT: E, da. Kad nadjes resenje, budi drug pa postuj sta je bilo u pitanju. Siguran sam da ce biti jos ljudi kojima ce ovo trebati.

Poslednja izmena:
SuperStarr je napisao(la):
Možda je problem u BIOS-u, pogledaj kako je tamo "setovano". ;)

u biosu je namesteno na udma66/100/133, to sam prvo proverio. Kabl je "round" koji je stizao sa nekim "chaintech" plocama, valjda je dobar kad radi na njemu dvd. Moracu da probam ovaj rezac kod nekog drugog da vidim da li je do njega. Inace, bios je najnoviji, pci magistrala je na 33MHz, kad otkrijem sta je, javljam

Probaj da zakacis snimac kao primary slave (ako ti je ata hdd butabilan - primary master) - i javi kako se ponasa (da li moze da snima u toj situaciji pod UDMA; ili ce da ga prebaci u PIO mod).

Pozdrav

Poslednja izmena:
Ma nije ni kabl ni bios.
Prso ti je Windows.
Imali ljudi takvih problema na gomilu racunara.
Reinstaliraj drivere za chipset i sve ce biti ok.
Samo ponovo namesti "DMA mode if available" u
>controlPanel>System>DeviceManager>Ide Ata...Controllers... itd.

The Spinner je napisao(la):
Ma nije ni kabl ni bios.
Prso ti je Windows.
Imali ljudi takvih problema na gomilu racunara.
Reinstaliraj drivere za chipset i sve ce biti ok.
Samo ponovo namesti "DMA mode if available" u
>controlPanel>System>DeviceManager>Ide Ata...Controllers... itd.

probao sam to malopre ali je situacija ista. znaci, restartujem, on je u udma modu, probam da rezem vecom brzinom, on se na negde 20% uspori, ja proverim, kad on opet u pio modu. Jedino ako mi je windows skroz otisao pa da moram format, probacu kod nekog drugog ovih dana

pozdrav

Windows XP isključuje Ultra-DMA modus nakon 6 ili više CRC-(Cyclic Redundancy Check) greški (greške u transferu podataka). Kada postoji mogućnost za to, windows prebacuje prvo UDMA modus za stepen niže, sve do PIO modusa. Probaj ipak da zameniš IDE kabel ako možeš, čisto da ga isključiš kao mogući uzrok. Nakon toga preostaje rezač (dobra ti je ideja da ga probaš na drugom kompjuteru), i na kraju ostaje windows.

Poslednja izmena:
dva resenja!

nikolans je napisao(la):
na istom kablu se nalazi dvd rom, koji radi u udma modu. Probao sam i da nakacim samo rezac i situacija je ista.
1. prebaci dzampere na cable select
2. vezi rezac zajedno sa hardom (obe kombinacije: rezac master hard slave i druga, rezac slave i hard master.
eto.

ja ti predlazem da kupis jos jedan kabl i da razdvojis hard od cd-dvd uredjaja .... to nista ne moze da ti naskodi .... a problem je verovatno u Windowsu .... proveri da nisi pokupio nesto na netu .... takodje probaj da promenis verziju Nera ... uzmi neku od najnovijih .... pa ako nista od toga ne uspe .... probaj drajv kod nekog drugog .... pa ako tamo radi ... e onda cu jos da mislim ..... sad vise nemogu :)

Da li kod okruglih ata kablova postoji veci rizik od interferencije u odnosu na klasicne flat ata kablove?

Da li zbog toga moraju biti shield-ovani?

Round cables are ok if they are properly shielded and a good brand, but if you dont go higher as ata 33 for dvd/cd burners a simple 40 wire flatcable is good enough, that can keep up at least with dvd 16x writing

Link

Pozdrav

eh, da - za ata kablove postoji standard u duzini (mislim max = 18 incha; iliti oko 45 cm).

predlog n (n->oo): izbrisi svoj rezac sa liste u ControlPanel>System>DeviceManager>...
restartuj masinu
trebalo bi da se ponovo prijavi kao nadjen nov hardver i odmah prepoznat sa UDMA...

bar kod mene je tako aktiviran UDMA

Nazad
Vrh Dno