Šta je novo?

Ubutnu, SATA & GRUB

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pokusao sam da instaliram zadnju verziju Ubuntu-a na jedan SATA disk koji, ako racunamo i /, ima 3 particije: 1. za windows, 2. za podatke i 3. za /. E sad, instalacija & sve sto ide sa njom je prosla najbezbolnije moguce ALI posle restarta nema nigde GRUB-a i butuje XP. Probao sam i da ga stavim u MBR ali to nije dalo odgovarajuce rezultate.

E sad, malo sam googlao i otprilike nasao da su ljudi imali problema sa SATA diskovima ali nijedno od datih polu-resenja nije pomoglo.

F1.

Butovanje preko windowsovog boot managera.

Vidim i ja da je to jedino resenje koje sam zeleo da izbegnem.... sta je tu je. Pozdrav.

E kuditi: Ako te ne mrzi reci mi kako si uspeo da resis problem, posto i ja imam jedan slican.... Ako ga resis./../

Pokusao sam da instaliram zadnju verziju Ubuntu-a na jedan SATA disk koji, ako racunamo i /, ima 3 particije: 1. za windows, 2. za podatke i 3. za /. E sad, instalacija & sve sto ide sa njom je prosla najbezbolnije moguce ALI posle restarta nema nigde GRUB-a i butuje XP. Probao sam i da ga stavim u MBR ali to nije dalo odgovarajuce rezultate.

E sad, malo sam googlao i otprilike nasao da su ljudi imali problema sa SATA diskovima ali nijedno od datih polu-resenja nije pomoglo.

F1.

Da nemas nakacen i stari IDE hdd mozda?
Ako imas, bice da se grub instalira na stari IDE koji je verovatno jos uvek master. Barem je tako meni bilo sa slack-om i novim sata hdd i starim maxtorom. Isto je sve bilo instalirano na novi sata hdd, stari je tu za muziku. I posle instalacije slack-a boot-ovao se Win bez mogucnosti biranja. Doduse ja sam imao problema sa lilo-om, ali je mozda princip isti. Na kraju sam butovao kernel sa instalirane particije tako sto sam usao u slack-ov setup i tu pozvao taj kernel sa nesto tipa sata.i boot=/dev/sda noinit ro(mozda nije sve tacno). Digao se instalirani slack i onda sam kucao, mislim, lilo -b /dev/sda -instalira lilo na sata disk(mislim da moze i rucno da se edituje ta linija u lilo.conf) i na kraju kucao samo lilo da update-uje isti. Nakon ovog mi je poceo da se pojavljuje lilo meni i sve je bilo just fine:) Nadam se da ce ti ovo pomoci za grub.
P.S. Problem je u sustini bio da je setup birao IDE disk kao PRVI, tj. onaj u ciji MBR treba instalirati lilo.

Poslednja izmena:
Da... na to sam bio totalno zaboravio. Upravo u tome i jeste bio problem, u starom PATA disku koji je bio master na prvoj grani.

Sta si morao da uradis da nateras grub da se instalira na /dev/sda? Planiram ovih dana da narucim Ubuntu...

Pa, da. Otkacio sam PATA disk i instalirao Ubuntu. Medjutim, problemi su nastali kada sam ga opet zakacio jer je prijavljivao da fali NTLDR pa sam posle malo zezanja u repair konzoli Windowsa uspeo sve da sredim.

Neću da otvaram novu temu,ali imam jedan problem sa instalacijom edubuntu 6.06.
Naime,napravio sam particije kako nalaže,sa Partition Magicom 8.0.Onda pokrenem boot sa diska, zatim Instal to hard disc, izaberem jezik,itd.
Sad on scanira hardware tralala,i onda stane.Zakuca se i ni da mrdne.Ono što ja mislim je da u tom trenutku komp prestane prepoznavati dvd rom.Znači pojavi se onaj plavi ekran, ali komp ništa ne radi(lampica stoji ugašena)Jedino što mi preostaje je reset.
Kad isto ovo uradim na drugoj mašini, sve se odvija normalno.
Da li je problem taj koji mislim da ja jeste, ili šta bi drugo moglo da bude?
Imajte u vidu da sam absolute beginner:wave: ,ali eto počinjem da se snalazim polako,bar oko instalacije.
Unapred hvala na pomoći;)

Koji čipset/ATA kontroler imaš? Može biti da je kernel "prestar" i nema podrške za kontroler na kojem ti je ili optika ili SATA diskovi. Pretpostavljam da bi u pitanju mogao biti ATI SB400/450/600, JMicron koji dolazi uz ICH8 ili nešto slično što je relativno novo.

Poslednja izmena:
Kad bi ja sad znao o čemu ti meni pričaš!
Hm,ako misliš na IDE ATA/ATAPI kontrolere:
Primary IDE Channel:
Driver Date 2001
Driver version 5.1.2600.1106
DA, nije problem to što je procesor moj 64-bitni?
Pošto piše na sajtu ubuntua da imaju verzije i za 64bitne procesore,a ova moja verovatno nije.
Jer, kad instaliram na starom kompu (Athlon 1700+) onda sve radi OK.

Ne bih baš da flesham BIOS, jer nisam vičan tome.Ja sam samo hteo da probam ovu verziju, jer sam jednostavno do nje došao prvo.Koju bi drugu dist. mogao da probam ,a da se sve lepo instalira?Ionako samo želim da se upoznam sa radom u Linuxu, a kasnije možda bude i nešto ozbiljnije.
A kako da promenim to "pci=nommconf"?(mislim ipak sam ja amateur:D )
Thanks, i izvin'te na smaranju;)

da ne otvaram novu temu :) Kako se Ubuntu snalazi sa NTFS om ? :)

Evo i mogućeg rješenja problema:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=2124955

kernelu treba proslijediti:
pci=nommconf

ili flešati BIOS ploče na verziju 1011

Ehej!To je bilo to.Samo sam ukucao "install pci=nommconf" i posle je sve bilo u redu.Hvala najlepše.
Ali ,kako to obično biva, otvoriše se novi problemi, kad smo ovaj rešili!:d
Tj., nekoliko njih:
1.Prvo kako aktiviram root usera?Nije me uopšte pitao za root password prilikom instalacije.
Ja sam samo napravi osvoj korisnički nalog.Pročitao sam negde da se root login aktivira (za Ubuntu.Ne znam da li bi trebalo da budeisto i za edubuntu?!)posle iz System/Administration/Login Window/Security tab(Ili tako nekako).Medjutim, taj moj prozor nema veze sa onim koji je prikazan tamo gde sam čitao o tome.Help!!
2.Posle drugog,trećeg podizanja sistema, pre nego da potraži username,javlja mi da ima neka greška vezana za onaj log on ekran,pa onda učitava neki drugi.Mada, ovo se desilo posle mog prčkanja po login opcijama.
Aj, dosta za sada....:) Mrzeće vas da čitate.

da ne otvaram novu temu :) Kako se Ubuntu snalazi sa NTFS om ? :)

Za read only ok, a za read\write podrsku samo iz Sinaptix-a instaliraj NTFS3g i promeni u fstab-u da umesto ntfs pise ntfs3g.
Super stvar u vezi ubuntu-a je sto je za svaki problem lako naci resenje ili guide na njihovom forumu.

Sto se tice root-a u ubuntu-u je predvidjeno da se umesto root naloga uvek koristi sudo.

1. http://www.google.com/search?hl=en&...ial&hs=tCE&q=sudo+root+ubuntu&btnG=Search&lr=

2. moras da navedes koja je greska danas mi pokiso pasulj pa mi ne rade gatarske sposobnosti :)

Evo konačno sam ustanovio šta tačno piše:
"The greeter application appears to be crashing.Attempting to use a different one"
Klik na OK i onda prebaci na neki drugi login screen.Šta je u pitanju?
Druga stvar:
aktivirao root user preko terminala.Ali ja kad se ulogujem kao root(ako sam dobro shvatio: username:root, pass.:*****?!:,,: ),ja imam manje opcija ponudjenih po menijima nego kao običan korisnik.Tako recimo u System/Administration/... imam samo četiri stavke,sad se ne sećam tačno šta.Nemam Synaptic package manager,User and Groups,...recimo.U Applications nema Add/Remove...?
V čem je fora?
Pošto imam ovu verziju Edubuntua, da li je on prilikom instalacije po defaultu instalirao sve što ima na disku, ili ja mogu da dodam još nešto,sa diska,naravno.Pošto, video sam da od Open Officea nema recimo Calca,Matha,....itd, a u jednom tutorijalu za Ubuntu ove aplikacije se nalaze tu po defaultu.Da li se ovo nalazi na disku ili treba se skinuti sa neta?
Toliko

ako mi je windows na primary master ATA hardu, a ubuntu stavim na SATA hard hoce li biti problema sa boot loaderom?

Nece biti nikakvih problema, samo obrati paznju u toku instalacije - pitace gde da instalira boot loader.

Za read only ok, a za read\write podrsku samo iz Sinaptix-a instaliraj NTFS3g i promeni u fstab-u da umesto ntfs pise ntfs3g.

Mancho, jel to pouzdano? Nece da sj... particiju kao neke dosadasnje bete raznoraznih third-party likova?

Dosta je pouzdano ja ga svakodnevno koristim. (NTFS3g)

@Mean__Machine: U root mode ulazis sa komandom "su"

Dosta je pouzdano ja ga svakodnevno koristim. (NTFS3g)

@Mean__Machine: U root mode ulazis sa komandom "su"

ali da bi aktivirao pristup su, treba da uradi sudo passwd i da zada root password
posle, ako ti je neophodan # prompt kucas su i root pass i to je to. sve sto na dalje izvrsavas i editujes je sa root privilegijama, tako da vodis racuna da ne zeznes nesto.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Vrh Dno