Šta je novo?

Ubuntu ili Kubuntu Sta je bolje?

freestyler

Cenjen
Učlanjen(a)
07.10.2010
Poena
169
Resio sam da predjem sa Windowsa na Linux pa me zanima koji da izaberem: Ubuntu 10.04 ili Kubuntu 10.04. Kakva je razlika? :)

1. sacek dva dana pa uzmi 10.10
2. razlika je GNOME ili KDE.. u principu KDE meni licno lepse izgleda i naprednije je graficko okruzenje, ima gomila aplikacija koje mi vise leze od njihovih GNOME pandana, ali je zahtevniji (sporiji), subjektivno mislim nestabilniji i definitivno je Ubuntu daleko vise ispeglao GNOME varijantu nego KDE...
U principu, nista te ne kosta da skines oba cd-a, pa da probas u live verziji... ili sa wubi ili kako god hoces... meni npr kad je dosadno (a nemam neku igru i GPU da mogu da se igram) ja reinstaliram os |>> /home particija mi je odvojena i samo pregazim instaliran OS, svi bitni podaci ostanu zivi...

Pravu podrsku, mnogo vecu stabilnost, mnogo lakse upoznavanje stecices sa klasicnim ubuntuom tj Gnome verzijom. Kao sto rece kolega, za 2 dana je 10.10 final, pa tada skini i nadji neki tutorijal za Ubuntu perfect desktop gde ces korak po korak od ubuntua napraviti daleko bolji workstation nego sto to windows moze da ti ponudi, s tim sto si osakacen samo za igrice. Kada kazem daleko bolji uporedjujem da ces programske pakete koji kostaju sigurno par hiljada eura u sumi na linuxu dobiti naravno free.

Gnome ili KDE je stvar ukusa, oba okruženja su napredna, stabilna, imaju sav mogući softver. Svakako ćeš probati oba, možeš ih imati oba instalirana istovremeno (uz još nekoliko grafičkih okruženja), prilikom logovanja biraš da li ćeš Gnome ili KDE.

Pogledaj screenshotove po Internetu pa odluči. Imaš i gomilu demonstracija na Youtube.

Kada je Ubuntu u pitanju, Gnome je bolje rešenje bio do sada a videćemo da li će se to promeniti sa 10.10. KDE 4 je jako dobar ali ma koliko ja preferirao to okruženje ne može se reći da je još uvek ispeglano do kraja.

@freestyler

Pojašnjenje što se tiče razliike si dobio , a ako se po prvi put susrećeš sa linuxom (a prema pitanju bih rekao da je to slučaj) razmisli o Linux Mintuhttp://www.linuxmint.com/ pa biraj koje okruženje želiš.

Prednost minta nad ubuntu linuxom je radi fleš, radi dvd, radi mp3 bez ikakvog podešavanja što je za početnika veoma važno

@Kritika
Slazem se da je stvarno iritantno kod ubuntua sto te stvari ne rade, ali nije bas neka muka da se dovede u red. Dva-tri klika. A i Danijl00 rece da sada moze prilikom instalacije da se doda.

No, meni je nekako bolje legao GNOME. Pokusavao sam i KDE ali mi je ovaj nekako zgodnije.

Prednost minta nad ubuntu linuxom je radi fleš, radi dvd, radi mp3 bez ikakvog podešavanja što je za početnika veoma važno

Sve to isto dobiješ i na Ubuntuu, samo iz repoa instaliraš paket ubuntu-restricted-extras i to ti je to. Jedini razlog zašto te stvari ne dolaze u osnovnom paketu je što se radi o softveru koji podleže neslobodnim licencama, tako da sam korisnik mora da odluči želi li da ga koristi. Ubuntu 10.10 će te pri instalaciji pitati želiš li neslobodne pakete instalirane i instaliraće ti Javu, Flash, kodeke i ostalo ako se složiš.

Cak ne mora ni rucno to da radi. Prvi put kada bude pokusao da otvori mp3 fajl ili Flash applet on ce dobiti to pitanje i instalirace se gotovo automatski. Vise mi smeta nedostatak normalnog Device Managera koji dolazi uz Ubuntu.

Ima li neko neku preporuku, ako uopste postoji, nesto se nisam usrecio?

Poslednja izmena:
Pravu podrsku, mnogo vecu stabilnost, mnogo lakse upoznavanje stecices sa klasicnim ubuntuom tj Gnome verzijom. Kao sto rece kolega, za 2 dana je 10.10 final, pa tada skini i nadji neki tutorijal za Ubuntu perfect desktop gde ces korak po korak od ubuntua napraviti daleko bolji workstation nego sto to windows moze da ti ponudi, s tim sto si osakacen samo za igrice. Kada kazem daleko bolji uporedjujem da ces programske pakete koji kostaju sigurno par hiljada eura u sumi na linuxu dobiti naravno free.

Zasto sam osakacen za igrice? Zar ne moze uz pomoc Wine-a?

@Kritika
Slazem se da je stvarno iritantno kod ubuntua sto te stvari ne rade, ali nije bas neka muka da se dovede u red. Dva-tri klika. A i Danijl00 rece da sada moze prilikom instalacije da se doda.

No, meni je nekako bolje legao GNOME. Pokusavao sam i KDE ali mi je ovaj nekako zgodnije.

Naravno da nije muka da se odradi ali je počentniku baš zbog toga prijemčljivi MInt nego "čist" Ubuntu

Meni gnome inače mnogo više tj. upotpunosti leže zbog mogućnosti podešavanja a KDE mi je okruženje koje zauzima resurse i koje se vrlo malo može podesiti a i tad to ne radi najbolje

Sve to isto dobiješ i na Ubuntuu, samo iz repoa instaliraš paket ubuntu-restricted-extras i to ti je to. Jedini razlog zašto te stvari ne dolaze u osnovnom paketu je što se radi o softveru koji podleže neslobodnim licencama, tako da sam korisnik mora da odluči želi li da ga koristi. Ubuntu 10.10 će te pri instalaciji pitati želiš li neslobodne pakete instalirane i instaliraće ti Javu, Flash, kodeke i ostalo ako se složiš.

Zahvaljujem na detaljnoj informaciji ali dugo koristim Debian (na kome dodajem i neke pakete sa Ubuntu-a) tako da sam upoznat dobro sa problematikom. Ali ponavljam početniku je lakše kad radi sve Out of the box i zbog toga je preporuka bila Mint.

Ubuntu 10.10 će te pri instalaciji pitati želiš li neslobodne pakete instalirane i instaliraće ti Javu, Flash, kodeke i ostalo ako se složiš.

Ako ih ovako bude definisao bez pojašnjenje šta to znači, onda je to loše (ali definitivno bolje nego što je do sad bilo). Bez obzira na to što koristim Debian insistiranje na tzv. slobodnom softveru kod mene izaziva mučninu
Ovih dana ću da bacim instalaciju na laptop pa ću preneti rezultate

Kakve rezultate ti očekuješ da dobiješ pomoću emulacije?

Poslednja izmena:

Može, ali sve ti je to još uvek povuci-potegni, nešto radi, nešto neće, nešto hoće ali baguje. Generalno je za Wine igre daleko bolje ako imaš Nvidiu.

Što naravno ne znači da nećeš imati šta da igraš na Linux-u, ima savim dovoljno dobrih igara, što nativnih, što za druge platforme, koje rade ili se mogu naterati da rade. Samo ne očekuj da je situacija kao na Windows-u kada su igre u pitanju, neće još godinama biti tako.

Imam Nvidiu. Ne igram preterano igrice, uglavnom Counter Strike. Da li ima problema sa Counter Strike-om?

Imam Nvidiu. Ne igram preterano igrice, uglavnom Counter Strike. Da li ima problema sa Counter Strike-om?

CS i CS:Source već dugo imaju platinum status, što znači da bi u Wine-u trebalo da rade kao bombona bez ikakvog čačkanja, samo instaliraš i igraš. Očekujem da će Valve portovati CS:Source i ponuditi Linux klijent u prvoj polovini naredne godine.

sad su nedavno izjavili da ipak nece...
lici mi da su im prosto platili da odustanu od linuxa... nemoguce da su zakljucili da im se ne isplati steam client, jer ima gomila indy igrica kojih ima na steamu za win,a postoje za linux i sasvim bi se ok prodavalo...

U avgustu je jedan njihov exec rekao da trenutno ne postoje planovi za Linux Steam klijent, ali to je samo fol. Ne samo da se u verziji za Mac pojavljuju pozivi na specifične Linux biblioteke (i nastavili su da se pojavljuju novi nakon objave da neće biti Linux klijenta), već je i na steampowered.com domenu pronađena stranica za Linux test client koja je vraćala odgovor 403: Forbidden. Dakle, sasvim sigurno se radi na Linux klijentu, ali sumnjam da će ga Valve pustiti pre nego portovi CS:Source i Portal budu spremni. Te dve igre već imaju Mac klijente, što praktično garantuje da će biti portovane i na Linux, portovanje sa jednog na drugo zahteva vrlo malo posla.

Moja preporuka ti je da instaliras Mint ;)
Ubuntu based distribucija ali sa mnogim sitnicama i poboljsanjima koje zivot znace, ne samo da multimedija radi otb vec i imaju vrlo lepo customizovani Gnome sa odlicnim start menijem i nekom vrstom control centra-a koji u stvari predstavlja objedinjene Gnome opcije sa konfigurisanje svega i svacega
Mint je otprilike isto ono sto je PCLOS za Mandrivu :)

Poslednja izmena:
Slažem se i naveo sam zašto je tza početnika bolji Mint

ako ja imam steam acc sa cs:source za windows, hoću li moći tu istu igru da igram pod linuxom kad bude izašao steam klijent za linux, ili ću morati da kupim ponovo?

Nećeš.

O čemu pričaš Morbiuse. Pa zar kupovina igre koja ima oznaku Steam Play ne znači da je možeš igrati i na Mac OSX i na Windowsu bez da plaćaš dodatnu kopiju za neki od ta dva sistema? Zašto bi bilo drugačije za Linux?

Inače danas se pojavio Assassins Creed 2 Deluxe sa Steam Play oznakom što je prvi AAA naslov van Valve-ovih igara koji je moguće igrati na Meku. Početak kraja Windowsa i njegovog ekskluziviteta kada su budžetne igre u pitanju polako ali sigurno dolazi. Samo da što pre odrade Steam za Linux i Windows me neće više videti.

Poslednja izmena:
Verovatno se odgovor odnosio na " ili ću morati da kupim ponovo" deo ;).

kako naterati ubuntu tj gnome da posle restarta otvori sve iste prozore koje sam imao...kde to odradjuje fino al na gnomu po defaultu nema...
nasao...
__
System \ Preferences \ Session(startup)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno