Šta je novo?

ubuntu i windows..

shanac

Cenjen
Učlanjen(a)
14.10.2011
Poena
169
instalirao sam ubuntu sajta ubuntu oc preko windows 7-ce
i kaze da imam oba sistema sad, a kad dizem sistem dize ubuntu a ne windows..
zanima me kako da menjam izmedju windowsa i ubuntua a da ih ne brisem?

Putem instalacionog diska (kao repair a ne instalacija !)povrati mbr windows-a pa kad udjes u windows skini i instaliraj easy boot cd pa iz njega dodaj linux u boot menu pa ces imati oba sistema u izboru.

Putem instalacionog diska (kao repair a ne instalacija !)povrati mbr windows-a pa kad udjes u windows skini i instaliraj easy boot cd pa iz njega dodaj linux u boot menu pa ces imati oba sistema u izboru.

Samo da dodam, da je potrebno da pokrenes Recovery Console, identicno MS-DOS, odnosno Command Prompt.

Kad se isti otvori, uneses sledece dve komande:
bootrec.exe /fixboot
bootrec.exe /fixmbr

I onda uradi kao sto je predlozio seizmos sa easybsd. ;)

instalirao sam ubuntu sajta ubuntu oc preko windows 7-ce
i kaze da imam oba sistema sad, a kad dizem sistem dize ubuntu a ne windows..
zanima me kako da menjam izmedju windowsa i ubuntua a da ih ne brisem?

Gledam onaj tvoj prvi red, vidim da imas jednu poruku i da si sad registrovan, zaista sam pomislio da si neki bot. :)
Gde on tebi "kaze" da imas oba sistema? pri dizanju imas da biras u koji ces da se ubootujes. (ili nisam razumeo sta si pitao)

Čovek dobije default-nu vrednost od 10 sekundi da promeni OS on to neuradi i podigne se Ubuntu.

Dakle može ovo da reši tako što će kad mu se pojavi grub meni strelicom na dole odabrati Windows ili tako što će editovati grub i podesiti da mu default OS bude Windows.

Kako je čovek početnik onda mu preporuka za edtivanje grub2 neznači mnogo dakle najlakše je da odradi sledeće:

I varijanta:

Da otvori Open Synaptic: System > Administration > Synaptic Package Manager

I da zatim odobri universe repository (ako slučajno nije odobren): Synaptic, Settings > Repositories > Ubuntu Software. Selektuje Community-maintained Open Source Software (universe).

Pritisne Close i u Synaptic meniju, Reload.

Selektuje startupmanager u desnom panelu, odabere (markira) installation i pritisne Apply.

II varijanta:

Da pokrene terminal i da u terminalu kuca sudo apt-get install startupmanager

Na ovaj način je instalirao Ubuntu StartUp Manager

Pokrene ga tako što odabere

System > Administration > Start up Manager

I kad je pokrenuo na na kartici Boot Options odabere pod Default Operation System Windows umesto Ubuntu. Može čak i da smanji vreme čekanja sa 10 sekundi na neko manje vreme.
i to je to, problem uspešno rešen cheers

p.s.
Nije mi jasno zašto mu preporučujete da pregazi GRUB tako što će pokrenuti komandu da popravi Master Boot Record odnosno komandu kojom će napraviti novu particiju za boot sektor na sistemskoj:wall:

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu.
Od juce sam resio da preko virtual box-a pored win 7 instaliram i mint na virtuelnu masinu. Sad me zanima kako da samu rezoluciju linuxa podesim na moju native rezoluciju ekrana ? najvecu rezoluciju mi daje 1024*768 :)

A moze i da se strecuje na full screen ali u toj rezoluciji. Sta da radim ? Da bih dobio 1080p ?

Poslednja izmena:
Guest addons ili tools, barem mislim da se tako zove opcija, zaista ne mogu da ti kazem tacno, posto ja koristim VMware Workstation, tacnije Fusion.

Noob sam. Sta dobijam sa ovim ?

Dobijaš mnogo na funkcionalnosti (Mouse pointer integration, Shared folders, Better video support, Seamless windows, Generic host/guest communication channels, Shared clipboard itd) ovde imaš detaljno pojašnjenju (upustvo):

http://www.virtualbox.org/manual/ch04.html

Poslednja izmena:
Hvala. Sutra cu da probam.

Hajde pa javi rezultate

Vrh Dno