Šta je novo?

ubuntu 9.10 i pulseaudio

tokaja

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2007
Poena
319
Da li je neko imao problem na ubuntuu prilikom upgradea na 9.10 sa pulseaudijem ?
Znaci problem je sledece vrste, zvuk radi,pulse radi,vise aplikacija koje koriste pulse rade u isto vreme ali u toku rada desi se kao da nesto lockuje sam pulse server i zvuk nestane. Primer recimo audacity kada pustim play zamrzne se, mplayer ukoci sliku itd...kada se racunar resetuje onda sve radi neko vreme i opet isto. Reinstalirao sam pulseaudio,cackao po conf fajlovima ali ne mogu da provalim sta je razlog tome.
Znam da ce neki sad reci da sklonim pulse audio i predjem na oss ali to je bezanje od problema :)
pozz:S:

Predlazem ti da malo protrcis po Ubuntu bugzili da vidis da li se ovaj problem i drugima desavao ili si izolovan slucaj.

pulse audio=zlo :d
Bila je pre fora da se isti ukloni i onda Gnome koristi standardni alsa output preko gstreamera ili esound-a i sve funkcionise ok
Time se gube samo Gnome sounds sto i nije neki veliki deal
Nazalost danas to nece upaliti-jednostavno musicavi pulse audio vuce sada previse Gnome depova sa sobom,tako da ako zelis da ga uklonis to ce vrlo verovatno obrisati i dobar deo Gnome okruzenja :p

pulse audio=zlo :d
Bila je pre fora da se isti ukloni i onda Gnome koristi standardni alsa output preko gstreamera ili esound-a i sve funkcionise ok
Time se gube samo Gnome sounds sto i nije neki veliki deal
Nazalost danas to nece upaliti-jednostavno musicavi pulse audio vuce sada previse Gnome depova sa sobom,tako da ako zelis da ga uklonis to ce vrlo verovatno obrisati i dobar deo Gnome okruzenja :p

ah znam, to mi je jako poznato :) ... pa dobro recimo sta ti koristis ako ne koristis pulse ?

To je za plakanje...Dok je bila samo Alsa onda problemi ima samo jedan prikljucak na MB a ja imam 2 DVD uredjaja i TV kartu. Savetodavci kazu prikjuci to na MB sa audio kablicima a ja se pitam kako. Prikacim jedan uredjaj a ono isto, problemi, cim skrolujem u Firefoxu ili nesto drugo radim muzika zavija ili prestaje da radi. Posle dosje Pulse, opet nocna mora, savetodavci kazu flashuj DVD drajvove, uradim to i opet isto. Posle dodje neki update pocne lepo da radi, onda opet update opet isti problemi. Prebacim se u XP nemam nikakvih problema, nesto linux i multimedija ne idu zajedno. :)

al alsa koliko znam ne moze vise stramova od jednom da vrti :)

Evo sad sam pokusao. Slusam mp3 na exaile, gledam HD film i pustam youtube video i svi zvukovi se cuju.
Nasao sam neki guide kako da se skroz ukloni pulse audio i to sam bas danas uradio.
Jedini problem je sto se izgubi onaj sound applet ali ima gnome-alsamixer koji je FTW.

E da, inace imao sam problem sa mplayerom od kada sam presao na 9.10.
Prilikom premotavanja filma cesto mi se desavalo da se film zamrzne.
I imao sam problem sa zvukom u quakelive i URT.
Od danas kako sam purge-ovao mrtvi pulse audio sve problemi su nestali.

Poslednja izmena:
Ne znam kako, ali mene pulse nikada nije zezao. Uvek mi je savrseno radio. Verovatno zato sto ga kompajliram (0.9.21 verziju trenutno) i namestam real time priority uz pomoc rtkit-a. Koristim isto i LADSPA 16band EQ kao pulse plugin, pa mi je i zvuk mnogo lepsi nego po default-u.
Kada mi neko kaze da ga zeza pulse, uvek mu predlozim da ga iskompajlira i podesi high i real time priority. :)

Poslednja izmena:
Uvek se slatko nasmejem kad procitam ovakve savete:d Imas neki OS e sad uzmi pa prepravljaj, iskompajliraj delove, malo mu ga daj spreda i sa levaka, neka menjanja prioriteta i to sve nadji negde na netu kako se radi. Posle dodje update kernela pa onda odradi to ponovo ako ne vozis Gento. Mnogo bre komplikovano, za najnormalnije stvari koje godinama rade u windowsu ovde cela nauka:crash:

Hehe. Ako treba, napisacu i HowTo, uopste mi nije problem. Taj posao se cak i na Pentium 4 3.06 Ghz zavrsi za najvise 15 minuta, tako da vremenski nije zahtevno. Pulse+rtkit moze da se namesti i bez kompajlira, ali razlog zasto ga preporucujem jeste taj sto su mi licno pulse developeri rekli da Ubuntu verzija pulse-a nije ona vanila i da je totalno s**bana. Isto dosta utice i podesavanje kernela ... Pulse programeri preporucuju PREEMPT + 1000Hz sto Ubuntu kernel nema (dok na primer Fedora ima). Tako da kod mene isto i kernel dosta utice na rad pulse-a (2.6.33-rc4 custom PREEMPT + 1000Hz).

ah znam, to mi je jako poznato :) ... pa dobro recimo sta ti koristis ako ne koristis pulse ?

Arch Linux,standardni Alsa output,slicno ti je i na Debian Lenny,pa CentOS :p
Znam sada ce neko reci ih pa to je matoro-medjutim ja nisam primetio da sa sa svezijim softverom dobio bilo sta vredno spomena-recimo Open Office u Debianu je 2.4.1 i iskreno nikakve preterane razlike nisam primetio u odnosu na 3.1 sem sto ovaj potonji moze da otvara docx,naravno ne kazem da nema i obrnutnih primera :)
Moje misljenje je da su vazda pozurili sa PA i za dzabe zagorcali zivot obicnim korisnicima-bolje da je taj PA ostao u repo kao opcija za instalaciju umesto sto ga trte kao default u Ubuntu-u npr
Sto se mene tice 2009 godina nikada gora nije bila za linux-musicavi PA,sj**an kernel 2.6.3x,natezanje oko GPL3 licence,srozavanje kvaliteta Ubuntu-a kao najpopularnije distribucije,prilika da se linux probije malo vise usled Vista razocarenja pa se nije desilo apsolutno nista i na kraju izasao Win7 etc etc-sve u svemu totalna kaubojstina,nadajmo se da ce ove godine stvari biti bolje ;)

Isti problem imam i ja sa mplayer-om. Mislio sam da je problem sa cache-om, pa sam nesto drndao, ali sa delimičnim poboljšanjem.
Znachi morace pulse da leti. :smash:

Evo sad sam pokusao. Slusam mp3 na exaile, gledam HD film i pustam youtube video i svi zvukovi se cuju.
Nasao sam neki guide kako da se skroz ukloni pulse audio i to sam bas danas uradio.
Jedini problem je sto se izgubi onaj sound applet ali ima gnome-alsamixer koji je FTW.

Podeli sa nama taj link :), alsu sam koristio pre par godina i patila je od ovih bolesti.

mjok ... odradih po uputstvu i opet isto :S ... radio je sa klot 9.10 i kernelom koj dolazi uz njega izgleda da su nesto zeznuli sa 2.6.31-16

Meni se desilo jednom ili možda dvaput da se mplayer pauzirao sam od sebe u toku reprodukcije, kliknuo sam na play i dalje ide bez problema. Češće mi se dešava kada ja pauziram film pa kad nastavim on sam pauzira ali najviše što mi ide na živce je kada ubuntu treba da pusti neki zvuk za neku akciju npr. da bi se čuo onaj "klokot vode" prvo se čuje TUP iz zvučnika.

Meni se desilo jednom ili možda dvaput da se mplayer pauzirao sam od sebe u toku reprodukcije, kliknuo sam na play i dalje ide bez problema. Češće mi se dešava kada ja pauziram film pa kad nastavim on sam pauzira ali najviše što mi ide na živce je kada ubuntu treba da pusti neki zvuk za neku akciju npr. da bi se čuo onaj "klokot vode" prvo se čuje TUP iz zvučnika.

koju integrushu imash ( lspci u terminalu) ? postoji workaround za to ...

Integrale je "Realtek® ALC1200 8 -Channel High Definition Audio CODEC", ploča je ova iz "moja mašina".
lspci mogu tek večeras kad dođem kući da odradim.

BUG je kod vecine bio (pa i kod mene) zato shto je dodata opcija powersaving-a (kome je to samo palo na pamet !? ) tako da se kartica gasi kad ne pushta audio neko vreme i onda kad se budi imash klikove, blopove, tupove :) nisam siguran ali bi trebalo da u ovom file-u /etc/modprobe.d/alsa-base.conf imash na kraju opciju koju samo treba da iskomentarishesh .. googlaj "Audio pops & clicks in karmic koala" ili tako neshto dobicesh na prvoj strani vec reshenje ... javi shta si uradio

edit-ovao sam conf file, sad ga pecam da li će da se desi neki blop/tup pa javljam

danas sam upgradeovao kernel na 2.6.31-17... instalirao pulse ... ceo dan nije geknuo :) ako i sutra ne trsne zvuk definitivno su ispravili sa novim kernelom :)

Da javim samo da sve radi super sada posle editovanja conf file-a, nema više klikova, blopova ...

Hvala za pomoć

Nazad
Vrh Dno