Šta je novo?

Ubuntu 9.1 driver-i

Ateluv

Slavan
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poena
415
Ljudi pocetnik sam sa Ubuntu-om dakle samo sto sam ga instalirao na kompu.

Sta da radim sa driverima, koliko asm ja citao on bi trebao sam da prepozna veliku vecinu komponenti. Meni ne radi zvuk, a ni internet zbog wireless kartice TL-WN 551 (tp link) jer koliko sam uspeo da ukapiram driver nije instaliran. Sta da radim?:wall:

Izgleda da nije do drivera kako sam prvobitno mislio,,,,,posto koristim wirless hg520s od druga verovatno bi valjalo podesiti wireless,,,,,,, ali kako?

sto se zvuka tice on radi e sad problem je sto ne otvvara mp3......kaze da nema codec-a

:wave:

Treba da imas ikonicu za mreze u system trayu. TU kad kliknes lepo ce ti prikazati sta vidi od mreza itd i onda vidis jel ti vidi karticu i da li mzoes da se povezes... Moje iskustvo je da ako ti linux ne vidi neki komad hw, vratis windows i kuliras do sledeceg izdanja ubuntua |))

Sto se codeca tice idi u onaj software center ili kako se vec zvase... tamo mu stikliraj da ti dozvoli skidanje softwarea sa svih repositorija koje nudi (universe i koji jos bese)... posle toga kad se updateuje u search mu otkucas mp3 i trebalo bi da ti ponudi neke varijante...

Jedan sajt koji je meni kao pocetniku dosta pomogao je ubuntugeek...

Za kodeke pronadji u synapticu ovo ubuntu-restricted-extras, stikliraj da instalira i primeni. Za kodeke i neke programe imas http://www.medibuntu.org/ pogledaj sta i kako

Instaliraj ubuntu-restricted-extras paket, on će ti instalirati kodeke, Javu, Flash, neke Windows fontove i tako par stvari koje ne spadaju u slobodan softver i zbog toga ih korisnik mora sam instalirati.

Čisto sumnjam da ti zvuk ne radi zbog nedostatka drajvera, ALSA prepoznaje praktično sve audio kontrolere koji postoje. Varovatno samo treba malo podešavanja, nije to redan slučaj. Kucaj u terminalu alsamixer, lupi enter i verujem da ćeš se snaći da podesiš stvari.

A sta da koristim za ocitavnje temperature graficke i procesora?:type:

A sta da koristim za ocitavnje temperature graficke i procesora?:type:

Imaš svašta. Ja sam koristio jedan screenlet u vidu prstenova koji je mogao lepo da grafički prikaže teperature, zauzeće procesora i memorije, itd. Vidi po Screenlets-ima.

@ ateluv: Sto se tice konzole, kucaj "sensors-detect", ides sa Y na sve sto ti treba i nakon toga proveravas temperaturu komandom "sensors". Sto se tice "taskbara" tj. panela -> Synaptic, instaliras "sensors-aplet", dodas ga na panel i to je to...

Nazad
Vrh Dno