Šta je novo?

Ubuntu 8.10 particionisanje

Dekster

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2008
Poena
309
Imam hard od 40 gb na kom je instaliran windows,imam dve particije unutar njega C: i D: e sad želeo bih da uzmem 10gb od D: diska(koji ukupno ima 27.3gb) za linux. Da li neko može detaljno da mi objasni particionisanje za ubuntu 8.10, dakle sve ono "/home", "swap"..itd.

Ram memorije imam 256mb..naravno oću duel boot da imam. Da li sam skinuo dobar ubuntu onaj 64bit version, imam Intel Celeron procesor od 1,7Ghz?

Druze, skinuo si pogresan ubuntu :) Treba ti i386 verzija, 32bitna.

Sto se tice particionisanja... Pre svega ocisti D: particiju - prebaci podatke negde drugde jer ce u svakom slucaju morati da bude preformatirana. Kad si siguran da D: moze da se preformatira, stavi Ubuntu CD i podigni Live edition. Kad pocne instalacija izaberi advanced disk partitioning (nikako guided use entire disk!). Obrati paznju na to koju particiju formatiras; izaberi onu koja je 27.3gb) i klikni "delete partition". Zatim klik na slobodan prostor i izaberi create new partition. Na Mount point upisi samo slash "/", izaberi Ext3 (ili ReiserFS) i za velicinu izaberi 9 GB (ili 9000 MB, ili vec kako hoces :) ). Zatim OK.

Sada ponovi postupak, samo ces za tip particije izabrati "swap" ili "linux swap" (nisam 100% siguran sta tacno pise) i za velicinu 1024 MB. Ponovo OK.

Treca particija je po tvom izboru - napravi je da bude FAT32, ili ostavi neparticionisano da bi mogao posle da je formatiras u NTFS ako hoces.

Time si zavrsio peripetije sa particionisanjem. Ostaje samo da pratis instalaciju i nista ne brini, vrlo je jednostavna i brza. Na kraju ce se GRUB instalirati automatski i imaces dual boot. Nista lakse :)

Javi ako zaglavis. Pozdrav! :wave:

Nema treća particija :) Reče da odvaja 10GB :wave:

Ako si već tako odlučio poslušaj Darka i uradi kako je rekao. Nećeš imati /home particiju, a podaci (muzika, slike itd.) će ti ostati na onih 17GB sa Windowsove D: particije.

Zar nije lakse da smanji D particiju i ostavi neparticionisani prostor, a zatim ponudi ubuntuu, u toku instalacije, da iskoristi neparticionisani prostor i sam automatski napravi particije?
Uvek kad sam instalirao Ubuntu ili Debian, ostavljao sam neparticionisan prostor i koristio ovu opciju, Use Largest Continuous Free Space. Nikada nije bilo problema.

Poslednja izmena:
Defragmentiraj D:! Potom skini 32-bitni Xubuntu (jer je za Desktop Ubuntu potrebno 384 MB RAM-a), i biće ti ponudjeno u toku instalacije Xubuntu-a da smanjiš D: particiju, odvojiš koliko ti treba prostora i napraviš novu Ext3 particiju na koju ćeš instalirati Xubuntu. Obavezno napravi SWAP particiju veličine 512 MB, jer imaš samo 256 MB RAM-a!

Ako nisi dosada instalirao nijednu verziju Ubuntu-a pogledaj http://www.ubuntu-rs.org/wiki/Instalacija_Ubuntu-a_8.10!

Poslednja izmena:
Meni je Ubuntu odlicno radio sa 256MB RAM, tako da nema potrebe za Xubunt ;)

Smanjivanje particije uz zadrzavanje podataka na njoj je vrlo riskantno. Od tri puta, samo jednom mi je poslo za rukom da izvedem tu akrobaciju. U ostala dva slucaja sam totalno unistio particiju i morao sam na kraju sve ispocetka. Jednostavno je lakse, brze i sigurnije ako se particija unisti, pre-particionise i preformatira. Nema greske, nema sedih vlasi i nema gubljenja vremena :)

Ali ako ste akrobate ili avanturisti, sto da ne - probajte i sa smanjenjem particije :wave:

Obrati paznju na to koju particiju formatiras; izaberi onu koja je 27.3gb) i klikni "delete partition".

Oće mi tad obrisati ceo D: disk? :trust: Ja samo oću da uzmem 10gb od njega..

Treca particija je po tvom izboru - napravi je da bude FAT32, ili ostavi neparticionisano da bi mogao posle da je formatiras u NTFS ako hoces.

Šta će mi ona?
ne.znayu.gif

Poslednja izmena:
Skineš lepo PartedMagic, narežeš ISO na CD, bootuješ sa njega. Smanjiš particiju koju želiš za broj potrebnih GBa. Te GBe podeli na 2 dela, prvi neka bude 9GB, a drugi deo ostatak prostora. 9GB particiju formatiraj kao ext3, a ostatak kao swap (linux swap). Ja mislim da ne može prostije od ovoga ****mu.

Sledeći korak je bootovanje odabrane distribucije i praćenje onoga što piše na monitoru, a ne besomučno kliktanje na Next. Linux neće uraditi ono što mu nisi rekao, ali pažljivo čitaj ako si početnik.

ja predlazem wubi za probu |)

Smanjivanje particije uz zadrzavanje podataka na njoj je vrlo riskantno. Od tri puta, samo jednom mi je poslo za rukom da izvedem tu akrobaciju. U ostala dva slucaja sam totalno unistio particiju i morao sam na kraju sve ispocetka. Jednostavno je lakse, brze i sigurnije ako se particija unisti, pre-particionise i preformatira. Nema greske, nema sedih vlasi i nema gubljenja vremena :)

Ali ako ste akrobate ili avanturisti, sto da ne - probajte i sa smanjenjem particije :wave:

'oce to da se desi ako particija nije defragmentirana. Ja obavezno radim defragmentiranje HDDa pre ikakvog baratanja sa particijama, ne vezano da l' zbog linuxa ili windowsa. Do sad sam to odradio x puta i nikada mi se nije desilo nista slicno. (da qcnem u drvo).

Skineš lepo PartedMagic, narežeš ISO na CD, bootuješ sa njega. Smanjiš particiju koju želiš za broj potrebnih GBa. Te GBe podeli na 2 dela, prvi neka bude 9GB, a drugi deo ostatak prostora. 9GB particiju formatiraj kao ext3, a ostatak kao swap (linux swap). Ja mislim da ne može prostije od ovoga ****mu.

Sledeći korak je bootovanje odabrane distribucije i praćenje onoga što piše na monitoru, a ne besomučno kliktanje na Next. Linux neće uraditi ono što mu nisi rekao, ali pažljivo čitaj ako si početnik.

Zbog čega bi skidao PartitionMagic kad je milion puta lakše kad ti ponudi preko cd-a? Plus nemam krek za PM..a i komplikovano je, probao sam.

Darko, odgovori na ona pitanja ako nije problem.

Oće mi tad obrisati ceo D: disk? :trust: Ja samo oću da uzmem 10gb od njega..
Da, obrisace ti celu D: particiju. Predlozio sam ti kompletnu i sigurnu proceduru, akrobacije sa "smanjivanjem" i "oduzimanjem 10GB od particije" uglavnom dovode do gubljenja podataka sa HDD-a i na kraju se ipak svode na "kompletnu i sigurnu proceduru" koju sam vec objasnio.

Šta će mi ona?
Kada obrises D particiju, imaces 27GB praznog prostora. 10gb ide linuxu, na ReiserFS ili Ext3. 1 GB ide za virtuelnu memoriju u linux swap. Ostaje ti 27-10-1= 16GB praznog prostora. Od tog praznog prostora ponovo napravi D particiju iz windowsa.

Nadam se da sam pojasnio stvar. Pozdrav! :wave:

Poslednja izmena:
Jesi, hvala.

jedno pitanje:
resio sam da instaliram ovaj ubuntu, i napravio sam particiju za njega, posto nisam imao "hrabrosti" da prilikom boot-a sa cd-a koristim njegovo particionisanje (bojim se da mi ne izbrise drugu particiju od 200 gb na kojoj su mi svi podaci). zato sam resio da instaliram iz xp-a, kad se pokrene autorun. ali, on lepo pokrenr instalaciju i zatim mi prijavi gresku...
moze li mi neko reci gde je problem???

i jos jedno pitanje: da li ubuntu moze biti instaliran na NTFS (kada instaliram iz XPa) ???

Poslednja izmena:
jedno pitanje:
resio sam da instaliram ovaj ubuntu, i napravio sam particiju za njega, posto nisam imao "hrabrosti" da prilikom boot-a sa cd-a koristim njegovo particionisanje (bojim se da mi ne izbrise drugu particiju od 200 gb na kojoj su mi svi podaci). zato sam resio da instaliram iz xp-a, kad se pokrene autorun. ali, on lepo pokrenr instalaciju i zatim mi prijavi gresku...
moze li mi neko reci gde je problem???

i jos jedno pitanje: da li ubuntu moze biti instaliran na NTFS (kada instaliram iz XPa) ???

Iskreno, nisam nikada do sada probao instalaciju iz windowsa. Nisam cak znao ni da tako nesto postoji. U svakom slucaju nemoj se bojati regularne instalacije, uproscena je maksimalno i ako znas engleski koliko toliko neces moci da pogresis. Ako bas insistiras na instalaciji iz xp-a objasni tacno kakvu gresku ti izbacuje ubuntu pa da probamo da nadjemo resenje.

Sto se instalacije Ubunta na NTFS tice, tu sam skeptican, ali trebalo bi cak i da je moguce. U svakom slucaju nije uobicajeno. Bolje idi na sigurnu varijantu, ono sto sigurno i provereno radi - bar za pocetak. Posle, kad ti bude jednom dosadno i kad ne budes imao sta da radis, poigraj se malo pa reinstaliraj iz windoze i javi kako je proslo :wave:

snalazim se ja u regularnoj instalaciji, ali nisam siguran koju particiju ce mi formatirati, posto nema one notacije C: D: E: ..... pa nisam siguran koju ce on meni particiju formatirati (da mi ne odleti ona sa 200 giga podataka)

kad krenem iz windowsa opciju instal inside windows, instalacija krene i pocne da radi "checking installation files....." i tu mi izbaci prozor kako je naisao na problem i mora da se zatvori... i pise da je tip greske:
AppName: wubi.exe AppVer: 8.10.0.515 ModName: cd2iso.dll
ModVer: 0.0.0.0 Offset: 00007ceb

ta particija na koju instaliram je formatirana NTFS fajl sistemom, ako ima neke veze...

Malo pojašnjenje za Linux particije. Budući da je sve u *NIX sistemu fajl, i particije su predstavljene kao fajlovi, i naravno da imaju svoje ime. Logika je sledeća:

Podeljene su na sdax i hdax, zavisno od toga da li je hard disk SATA ili ATA (mada neke distribucije sve klasifikuju kao sdax, zbog starog libata drajvera itd itd...). Ustvari nije bitno kako je označena, samo ti navodim da znaš.

ovo ax koje sam napisao kurzivom se menja u zavisnosti od IDE kontrolera (primary, secondary), "pozicije" uređaja (master, slave) i broja particije. Prateći ovu logiku, sda1 bi bila prva particija na primary kontroleru i na prvoj grani. Drugim rečima, prva particija prvog diska na primary master grani. Šta se desi ako promenim A u B. Sdb1 je prva particija na drugom disku. Dakle to je primary slave disk sa jednom particijom na sebi. Kombinacija ima mnogo, na primer, sdd4 : četvrta particija secondary slave diska itd itd...

E da, ovo sam zaboravio. Kada broj u imenu pređe 4, dakle 5 i više, to je onda logička particija.

Za lakše snalaženje :

2mpn4up.png

ta particija na koju instaliram je formatirana NTFS fajl sistemom, ako ima neke veze...

Bice da je tacno to i problem. Prelistao sam malo google i nisam naisao na nekoga ko je instalirao ubuntu na NTFS. FAT32 moze, ali NTFS je vec akrobacija na kvadrat ;)

Po meni je najlakse i najjednostavnije instalirati Ubuntu preko WUBI instalacije - podrzava NTFS particije (ovo pisem upravo iz Ubuntu-a koji je instaliran na NTFS C: particiju gde mi je Vista), i generalno je bezbolan i pouzdan nacin da imate dual-boot...

Problem je koriscenje podataka na particiji na koju je WUBI instalirao Ubuntu, ali ja imam drugu particiju na disku + eksterni hard disk gde cuvam sve podatke pa mi to ne predstavlja problem.

http://wubi-installer.org

hvala svima na odgovorima, ali imao sam neke guzve na faxu pa nisam stigao da se bavim ovim linuxom....

@mucky: ova instalacija linuxa ima u sebi taj wubi, i preko njega i intaliram, tj. koristeci njega mi je izbacio gore pomenutu gresku...

@Darko: formatirao sam i na FAT32 i na tako formatiranoj particiji probao da instaliram pomocu wubi-ja, ali opet ista greska

@NekyBrate: hvala na ovoj tabeli, sad cu to prostudirati pa cu probati da se upustim jos jednom (ako provalim numerisanje) u instal sa boot-a (sa CDa) a ne iz win-a

Malo sam sredio tabelu, mislim da je sad bolja.

s5aija.jpg

Po meni je najlakse i najjednostavnije instalirati Ubuntu preko WUBI instalacije - podrzava NTFS particije (ovo pisem upravo iz Ubuntu-a koji je instaliran na NTFS C: particiju gde mi je Vista), i generalno je bezbolan i pouzdan nacin da imate dual-boot...

Ali ima i druge negativne efekte - pošto se instalira u okviru windowsovog fajl sistema, tako instaliran sistem je podložan fragmentaciji tog "nadređenog" fajl sistema (bez obzira koji fs je izabran u okviru same linux instalacije) i samim tim sporiji od "čistog" linux fs-a instaliranog na prazan prostor na disku. No, to je još i manja smetnja, veći je problem što je takva instalacija osetljivija na padove (plus što ne podržava hibernaciju) u pogledu fajl sistema.
Tako da ono - ok je to za probu i slično, ali ako se u tome iole radi, osloboditi mesto na disku, native linux particija i njegov journaling fajl sistem.

Poslednja izmena:
Na to sam i mislio - isprobavanje sistema, surf muzika filmovi... Onaj ko ume neshto da radi u linuxu se sigurno nece za*ebavati sa WUBI i NTFS :)

Shto se tiche performansi fajl-sistema potpuno si u pravu naravno.

Pa..nema tu mnogo šta "da se radi". Operativni sistem za surf, slušanje muzike, gledanje filmova...

...Ili ozbiljan rad koji donosi pare kući. Čak i ako mi radi kući kao HTPC mašina, naravno da neću da mi je instaliran u "polu-virtuelizaciji", nego kako treba.

instalirao sam ga (konacno) ne preko win-a nego normalno....
resio sam da "rizikujem" posto nisam bio najsigurniji kako ce on to sve isparticionisati, ali sve je ispalo oke!

veliko hvala svima na pomoci!!!

Eto, jel vidiš da nije strašno? Nek je živ i zdrav, i dugo da ga koristiš! :wave:

hvala, hvala....
za sada sam zadovoljan! nadam se da ce tako i ostati ,)

Nazad
Vrh Dno