Šta je novo?

ubuntu 8.10 drajveri

AyS^

Čuven
Učlanjen(a)
22.12.2003
Poena
619
kad ocu da instaliram nvidia drajvere kaze mi da ugasim x-server ?kako ? ulogovan sam kao root,dodjem do instalacije i izadje nesto tipa "to continue installation x server must be closed" ili tako nesto ...

sudo init 3?

Sto ne koristis onaj mehanizam koji to automacki odradi nego ides rucno ?

sudo init 3 nista se ne desi ili se desi a ne znam kako izgleda ?:)

koji automatski mehanizam ?

Restricted driver manager. Trebalo bi automatski da se pokrene kada prepozna tvoj GPU, ali ga možeš pokrenuti i ručno, pogledaj u System > Administration. Sve odradi sam, nemaš šta da čačkaš.

Ali prvo obavezno odradi apdejt sistema, u 8.10 postoji bag sa kernel headers koji se prvo mora ispraviti apdejtom da bi sve prošlo kako treba.

Elem imam problem sa wireless karticom. Instalirao ubuntu 8.10 i sve normalno radi. Imam wirelles net ( pppoe preko wlan-a) i namestim sve fino. Instaliram sve apdejte (oko 250mb), restartujem komp i ubuntu mi ne prrepoznaje wireless karticu. Tamo gore desno mi pod wireless pishe da nije prepoznata ili tako neshto, a u restricted drivers manageru mi stoji da je driver aktivan. Jel zna neko kako ovo da reshim. Wireless kartica je TP-Ling WN 551G (Atheros 5005g)???

Elem imam problem sa wireless karticom. Instalirao ubuntu 8.10 i sve normalno radi. Imam wirelles net ( pppoe preko wlan-a) i namestim sve fino. Instaliram sve apdejte (oko 250mb), restartujem komp i ubuntu mi ne prrepoznaje wireless karticu. Tamo gore desno mi pod wireless pishe da nije prepoznata ili tako neshto, a u restricted drivers manageru mi stoji da je driver aktivan. Jel zna neko kako ovo da reshim. Wireless kartica je TP-Ling WN 551G (Atheros 5005g)???

Prvo što je trebalo da uradiš je da probaš da izguglaš nešto o greški koju ti prijavljuje. Zatim da pogledaš network manager i vidiš šta ti prijavljuje. U terminalu pokreni iwconfig komandu koja će ti prikazati wireless adaptere. Pogledaj u /etc/network/interfaces konfiguracionom fajlu kako su podešeni mrežni adapteri. Čačkaj malo, traži sam, tako se u Linux-u radi.

Ok, nisam imao vremena da pogledam na guglu, zurio sam u skolu. Evo sad gledam i izgleda da je jedini nachin da se kernel ne apdejtuje. Sta u sustini donosi novi kernel???

Ok, nisam imao vremena da pogledam na guglu, zurio sam u skolu. Evo sad gledam i izgleda da je jedini nachin da se kernel ne apdejtuje. Sta u sustini donosi novi kernel???

Mnogo toga, pre svega podršku za nove tehnologije, standarde i komponente.

Kada Ubuntu apdejtuje kernel, on ne uklanja stari iz sistema. Pri paljenju računara Grub meni bi trebalo da ti ponudi da butuješ sa starim kernelom, ako sa njim sve radi kako treba onda njega i koristi.

Mnogo toga, pre svega podršku za nove tehnologije, standarde i komponente.

Kada Ubuntu apdejtuje kernel, on ne uklanja stari iz sistema. Pri paljenju računara Grub meni bi trebalo da ti ponudi da butuješ sa starim kernelom, ako sa njim sve radi kako treba onda njega i koristi.

Ma nashao sam tu opciju i domah probao, ali ni onda mi ne prepoznaje wireless. Evo gledam malo na forumu sk-a i tamo vidim da mozda moze pomoci ako ne koristim network manager nego wicd. Probacu to prvo da instasliram pa ondak novi kernel

Reshio sam problem tako shto sam Network Manager zamenio wicd-om. Sad sve radi normalno posle updatea kernela.:smash::smash::smash:

Meni integrisana nv8300 pravi probleme.
Kada instaliram 177.nesto prepozna mi nativnu rez za monitor 1920x1080 ali cim stavim efekte na NORMAL ili EXTRA pocne da mi brljavi firefox, mrlja texture a i iscrtavanje je jako sporo, kada stavim 173.nesto onde nema tog sporog renderinga ali i dalje imam problema sa NORMAL i EXTRA setovanjima za vizualne efekte.

Rucno sam probao da instaliram drajvere neku 180 verziju ali mi nikao ne polazi za rukom koj god tutorial sledio, uvek mi izbaci neki error bio ja root ili ne. Jedino envy odradi instalaciju drajvera ali imam gore pomenute probleme.
Masina je iz potpisa a Ubuntu je 8.10 2.26-7-11 sinoc update-ovan.

Poslednja izmena:
Ja sam progledao sa 180 drajverima, poslednja verzija je 180.44. Konačno više ne moram da gasim Compiz kada pokrećem igre, a i sav 3D radi daleko tečnije.

Najbolje je da dodaš ovaj repo koji se često apdejtuje http://www.avenard.org/files/ubuntu-repos/release/
Najbolje da ideš na Release/Stable pakete, osim ako ne želiš da eksperimentišeš. Nakon toga samo treba da odradiš update i instaliraće ti najnovije drajvere. Restartuj.

Oke javljam rezultate, sada trenutno nece nesto da doda...
Javljam kasnije. Hvala:wave:

Poslednja izmena:
Uspeo sad na instaliram drajvere.

Situacija je gora nego sa 177 verzijom, cim stavim na normal ili extra, ukljucim ff i tu mi zamrzne ceo komp, vidi se da hdd ponekada(ali bas ponekada) nesto ucita ili upise i to je to.

173 su za sada najbolji.

E sad pitanje za one kojima radi, koje ste delove u sinptic-u selektovali?? Ja sam sve sto su vezani za 180.44 verziju drajvera i nvidia-kernel-common, tek sad vidim da ima vec neki common-kernel vezan za 180 verziju, ali mislim da ovo ne bi trebqlo da pravi probleme.

Ovako zamrzavanje se desava kada je nesto pokrenuto maximizovano, dakle ako je pokrenuto u prozoru manjem od max rez ekrana onda sve radi kako treba.

A koliko rama ima ta masina? Ja kao sto sam ti napisao na isto pitanje na drugoj temi teram Ubuntu 9.04 sa 2gb rama i integrisanom 6150 nvidiom i nemam problem. Compiz je problem i intergisane grafike su 50% od onoga sto treba da bude. Sad vidim da je 1.5Gb mem kod tebe. Sto i ne menja toliko stvar sa Compiz zakucavanjem

Poslednja izmena:
Vrh Dno