Šta je novo?

Ubuntu 7.04 i Sezampro ADSL - pomoć

gileip

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2005
Poena
360
Instalirao sam na moja mašina Ubuntu 7.04, ali ne znam da instaliram Sezamov ADSL modem. Modem je Conexant AccessRunner USB ADSL WAN Adapter, to je onaj plastikanac modem koji ide u USB sa jedne strane, a sa druge strane ima telefonski priključak, bez dodatnog napajanja. Na dnu modema samo stoje dve kartice sa kodovima i apsolutno nigde ništa ne piše! Da li neko može da mi pomogne i da mi da kompletno upustvo za nameštanje modema, jer sam početnik u Linuxu! Hvala vam unapred na pomoći jer je svaka pomoć dobrodošla! Pozdrav.

na jednom racunaru sam to resila sa ubudsl. cak sam se cudila kako je jednostavno i radi iz prve, ocekivala sam komplikacije.. al za divno cudo radi jako lepo.

http://www.ubudsl.com/

@Lidija
Jesi li probala Ubudsl na Ubuntu-u 8.04 ili na nekoj starijoj verziji posto na nihovom sajtu stoji :

"UbuDSL is a tool that helps you configure the ADSL connection using a USB modem on the Linux Operating System.
Currently supported distributions are openSUSE 10.3+ and Ubuntu 8.04+."

Pitam to zbog toga sto Gileip koristi verziju 7.04.

Poslednja izmena:
ups.. nisam obratila paznju na verziju.. da, ja sam ubudsl poterala na 8.04. evo proguglacu malo za sedmicu, mozda naidjem na nesto korisno.

gileip, zasto ne instaliras najnoviji ubuntu? :)

edit: jedino korisno na sta sam naisla je link koji je YellowPinky vec ostavio.
ovde je lista podrzanih modema: http://accessrunner.sourceforge.net/modems.shtml

Poslednja izmena:
Danas ću da skinem 8-icu,pa ću da probam da namestim ADSL.

Instalirao sam verziju Ubuntu 8.04, e sad ako možete da mi pomognete i da mi date potpune instrukcije kako da instaliram ADSL modem, jer sam totalni laik što se tiče Linuxa! Čisto da namestim, a onda ću po internetu da jurim i učim što više o Linuxu, lakše je kad sam u njemu pa tražim i primenjujem, nego kad moram da predjem u Windows, pa reset u Linux i tako do u beskraj! Zato, molim vas pomoziteee...!

I još jedno pitanje, ima li sajt na srpskom gde se može čitati i učiti o Linuxu?

Jesi li probao da instaliras Ubudsl ? Ako nisi potrebno je uraditi sledece :

Sa adrese
Kod:
http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=213626&package_id=257384&release_id=600197
skini Ubudsl program sa ekstenzijom .deb . Ako iz Ubuntua mozes videti ostale particije na hard disku onda instalaciju mozes pokrenuti sa HDD-a u suprotnom narezi na neki RW ovu instalaciju.
Iz Ubuntua dvoklikom na ovaj fajl pokreces instalaciju. Ubuntu ce ti u toku instlacije zatraziti administratorski password. To je isti password koji koristis pri logovanju i koji si ranije podesio prilikom instalcije sistema.
Nakon istalacaije Ubudsl-a idi u System - > Administrator i tamo imas novu opciju UBUDSL - Configuration. Tu uneses user i pass za Sezampro odaberes zemlju Serbia i provajdera sezampro. Posle toga ce program da podesava modem i nakon sto sve zavrsis restartuj comp.
Nakon restarta idi u Application - > Network -> UbuDSL applet. Nakon sto to startujes pojavice ti se u system traju ikonica. Desnim klikom na nju mozes da upostavis ili prekines vezu. Valjda je to sve probaj pa javi dal radi :)

Uradio sve, instalirao, ali neće da prodje poslednju stavku pre finiš, ne može da pronadje modem!?

Uspelo je! Ponovo sam pokusao, ali dok se zaludjivao i trazio modem ja ga iskopčao sa USB porta i vratio nazad i on ga pronašao! Evo sad pišem iz Ubunta! Hvala puno na pomoći!

Hvala ti na pomoći, na trećem sajtu sam i pokupio dosta informacija u vezi instalacije!
Da nije bilo odgovora Yellow Pinky-a teško bi šta uradio, ovako sve radi super, sad vredi što više učiti! Pozdrav!

Poslednja izmena:
Vrh Dno