Šta je novo?

Ubuntu 64-bit

syntax

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2004
Poena
319
Da li neko koristi (ili je koristio) dotičnu verziju?

Ima li nekih zamerki, da li je bilo problema?

A da pretražiš malo forum, pričano je o ovome već. Ukratko, slobodno idi na 64-bitnu verziju, sav aktuelan Linux softver se kompajlira i za 64-bitne procesore, ako baš nema toga što tražiš onda možeš instalirati i 32-bitne pakete, eventualno koristeći getlibs da središ međuzavisnosti.

E veruj mi da sam pretražio forum pre postavljanja teme,
ali sam sad ponovio pretragu i video da mi je promakla jedna tema. :d
Nije baš nešto preterano pisano o tome, ali eto nađoh tu jednu temu, sa 13 odgovora :D

Mada je i tvoj poslednji odgovor dovoljan, zahvaljujem.

U principu sa bilo kom verzijom 64bitnog LInux-a ces imati "problema" jedino sa komercijalnim programima za koje ne stize source kod. Ja sam licno na 64bitnim verzijama fedore zadnjih 5 godina (od kada je amd izbacio prvi 64bit athlon), i mogu ti reci da nije bas uvek sve kao po loju, ali su se u zadnje vreme stvari ZNACAJNO popravile.
Jos uvek, tu i tamo, moram da bilo hacknem neki program kada nece da se kompajlira, ili npr u slucaju adobe flash playera runnujes 32bitni browser. Inace vecina instalacija ti dozvoljava da instaliras i 32bitne programe i biblioteke, tako da uz malo truda sve moze da se zaobidje..

Ukratko - ako imas manje iskustva i 4gb ili manje - slobodno 32bit
Ako imas vise iskustva i preko 4gb - idi na 64bit
Ako si izmedju - nemam dobar savet :).. Verovatno 64bit - da ne bacas ram, ali mozda ce ti biti potrebno malo vise truda..

A da li smem da predlozim 32bit Ubuntu sa PAE kernelom? To ti dodje onako najfleksibilnije resenje. Imas 32bitni sistem i teras glatko sve 32bitne programe, a kada treba da pokrenes 64bit aplikaciju ni to nije problem.

Generalno terao sam Ubuntu 64bit i sve je islo fantasticno glatko, ali dok se drzis programa iz repozitorija i programa koji su garantovano pisani za Debian/Ubuntu 64bit. Nisam naisao na problem, ali nije da nisam cuo da ih nema.

Ja sam bas sa PAE kernelom imao losa iskustva - npr neki (sad se ne secam da li NVidia ili ATI) graficki driveri nisu radili sa istim, i znam da sam posle sat vremena pokusaja odustao, i vratio obican 32bitni kernel..

Pa u suštini je bitno da nema nekih problema sa drajverima, a to ću videti kad se završi instalacija. Probaću dakle sa 64bit.
Što se tiče programa, trebala bi mi samo osnovna postavka, net, filmovi i muzika. Sve ostalo što ima veze sa poslom ću terati preko VirtualBox-a (winxp verovatno).

Pa zavisi. U firmi na svojoj masini vrtim Ubuntu 10.10 i apsolutno sve radi savrseno. Jedino vmware i cisco programcice bas ne mogu da teram na njemu pa imam vm za te potrebe. Za sve ostalo tu je ubuntu i free software koji radi savrseno!!

imam 64bitni ubuntu i sve fino radi. Svi open source programi rade, cak sam poterao i cs preko wine-a

Pa zavisi. U firmi na svojoj masini vrtim Ubuntu 10.10 i apsolutno sve radi savrseno. Jedino vmware i cisco programcice bas ne mogu da teram na njemu pa imam vm za te potrebe. Za sve ostalo tu je ubuntu i free software koji radi savrseno!!
Što ne koristiš 10.04 LTS za posao? :)

Vrh Dno