Šta je novo?

Ubuntu 32-bit vs Ubuntu 64-bit

magla021

Cenjen
Učlanjen(a)
10.04.2009
Poena
159
Želeo bih da pored Win 7 instaliram Ubuntu. Ono što me interesuje je da li da instaliram 32-bitnu verziju ili 64-bitnu verziju Ubuntu-a (pošto imam 4GB RAM). Ne bih postavljao ovo pitanje, ali sam nedavno čitao neki tutorijal u kojem se pominje da je 64-bitni ubuntu bagovit, da ne rade pojedini programi kako treba, pa me interesuje da li je ovo istina.
Hvala unapred na pomoći.

32bitni.

inace 32bitni linux bez problema koristi i vise od 4gb rama, samo mislim da su procesi ograniceni na 4gb... apsolutno nikakve potrebe nemas za 64bitnim.

Ja mislio da je to kao kod Windowsa (ograničenje na 3GB kod 32-bitne verzije). Hvala puno na brzom odgovoru.

Ubuntu (a mahom i sve distribucije) imaju PAE kernel i bez problema koriste vise od 4GB ram-a

@magla021
Mnogo više programa ćeš naći za 32 bitnu verziju da ti rade po defaultua samim tim imaćeš i manje problema.

Inače linux odavno u 32 bitnoj verziji vidi 4 gb rama

mozes imati povecanje performansi kod nekih aplikacija u 64bit varijanti, ali to povecanje obicno nije vredno cimanja u desktop okruzenju zbog problematike oko nekih 64bit aplikacija (hint. adobe flash player).

dok u serverskom okruzenju, nema neki razlog zasto bi koristio 32bit umesto 64bit.

Poslednja izmena:
moj glas ide za 32bitnu verziju. Bar za sad...mozda za par godina izadje iz upotrebe, ali trenutno je takva situacija da jos uvek vecina aplikacija postoji samo za 32bitne verzije OS-a. Istina je da one koje postoje za 64bitne bolje rade, ali mali je broj takvih aplikacija...pritom je to vrlo mala razlika u performansama, bar za nas smrtnike :) ...izuzev ako nisi neki uber dizajner, pa pokreces milione i milione procesa :p

Pa ako govorimo o aplikacijama kao sto su Flash, Photoshop, Corel ili neki veci paketi, odnosno aplikacije koje imaju redovno azuriranje i nadgradnju, 64bitne verzije su izasle odavno. Dok aplikacije koje nisu takav slucaj, razni konvertori, sitne aplikacije, softverska resenja ili programi manjih kompanija, onda je 64bitna varijanta aplikacije retkost, a u nekim slucajevima ne postoji.

Jos kada je u pitanju Unix platforma, gde se 90% programa razvija po open-source principu, sve je usmereno na to da program bude kvalitetniji i opsirniji, a ne da se forsira i 64bitna varijanta. Kod M$ Windowsa je druga prica u pitanju...programi su komercijalniji, pa developeri i imaju interes da prave razlicite varijante uz poboljsanje kvaliteta.

Flash player x64 je imao neke gadne probleme ranije secam se.
Ne vredi cimanja moguceg veruj mi.

@Dejan990
Corel, Photoshop ili neki veci paketi nemaju linux verzije. Mi ovde pricamo o softweru za linux OS
i mogucim problemima ili prednostima 64bit linux operativnog sistema.

razni konvertori, sitne aplikacije, softverska resenja ili programi manjih kompanija
Kod linuxa postoji jos jedna varijanta koja se zove source kod i ako si bas uspeo da nadjes nesto
sto mozda u poslednjoj verziji ne postoji za tvoju distribuciju paket 64bit uvek mozes sam
iskompajlirati i instalirati. Prica sa MS Windowsom nema veze sa ovim.
Procitaj OVO cisto da ne brkas pojmove.
Ja ponavljam nisam naisao na aplikaciju koja nema 64bit verziju.
Problem sa Flashom je proslost jer sad postoji flash player sa nativnom podrskom za 64bit sistem.

Poslednja izmena:
Da, ja sam kriv sto sam malo vise generalizovao pricu, pa otisao na Windows itd. Ali poenta je bila da ima manje aplikacija za 64bitne sisteme, nego za 32bitne (Ubuntu u ovom slucaju)....

uvek mozes sam iskompajlirati i instalirati
a moze se reci da uvek mozes i sam napisati program, pa ga koristiti...mislis li da je svaki korisnik na tom nivou, da razmislja tako i poseduje znanje da to uradi? Nije bas tako komplikovano, ali 95% ljudi koristi sve "na gotovo". Da li za Linux dolaze aplikacije od developera vec u 64bitnom obliku? Neke da, ali uglavnom ne. To je ovde tema...iako se za kompajliranje slazem, ali je to neka druga prica.
P.S. Moja je greska za UNIX i Linux...mislio sam na jedno, pisao drugo.

Jos uvek je bolji izbor 32b za kucnu varijantu :)

Problem sa Flashom je proslost jer sad postoji flash player sa nativnom podrskom za 64bit sistem.
postoji samo u "preview" varijanti, koja se mora manuelno instalirati i mnogo je matora, poslednja verzija datira iz 2010. godine.
ako na 64bitnom sistemu instaliras flash player iz repo-a, dobijas aktuelni 32bit build i nspluginwrapper.

Poslednja izmena:
Da, ja sam kriv sto sam malo vise generalizovao pricu, pa otisao na Windows itd. Ali poenta je bila da ima manje aplikacija za 64bitne sisteme, nego za 32bitne (Ubuntu u ovom slucaju)....

Jako gresis. Mogu ti i dokazati ako imas vremena. Poenta je da ono sto vazi za windows apsolutno ne vazi na linux sistemima.
BTW: Na windowsu trenutno ne postoji apsolutno nijedan razlog zasto bi iko koristio 32bit sistem osim xp korisnika tako da i za windows nisi u pravu.

a moze se reci da uvek mozes i sam napisati program, pa ga koristiti...mislis li da je svaki korisnik na tom nivou, da razmislja tako i poseduje znanje da to uradi? Nije bas tako komplikovano, ali 95% ljudi koristi sve "na gotovo". Da li za Linux dolaze aplikacije od developera vec u 64bitnom obliku? Neke da, ali uglavnom ne. To je ovde tema...iako se za kompajliranje slazem, ali je to neka druga prica.
P.S. Moja je greska za UNIX i Linux...mislio sam na jedno, pisao drugo.

I ovde jako gresis. "Aplikacije koje dolaze od developera" - ako mislis na source, on nema "64bit oblik" jer je to source kod. Kompjlira se za platformu na kojoj se kompajlira. Zato se i zove source.
Zasto mislis da je tesko kompajlirati nesto iz source-a ? Kad smo vec kod toga svi ali SVI programi koje neki mainstream korisnik moze koristiti imaju vec svoje pakete u zvanicnim repositorijumima za 32 i 64 bita.

postoji samo u "preview" varijanti, koja se mora manuelno instalirati i mnogo je matora, poslednja verzija datira iz 2010. godine.
ako na 64bitnom sistemu instaliras flash player iz repo-a, dobijas aktuelni 32bit build i nspluginwrapper.

Ovo mi kaze adobe flash stranica: You have version 10,3,162,29 installed
Dole u listi poslednjih verzija stoji da je poslednja verzija: 10.3.181.34.
Koliko sam ja upoznat moja verzija je iz marta, a poslednja je junska ?
Za flash si delimicno u pravu jer u zvanicnom repo-u ne postoji flash player jer adobe nije jos uvek izbacio zvanicnu verziju flash player-a za 64bit linux. To je apsolutno njihova greska koju vec x godina nece da isprave. Preview radi posao savrseno.

Poslednja izmena:
64bit 10,3,162,29 je build iz novembra 2010.
nije bas preporucljivo, bilo je dosta sigurnosnih zakrpa od tad.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno