Šta je novo?

Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal)

tolero

Slavan
Učlanjen(a)
27.02.2011
Poena
260

Izašao je i novi Ubuntu .

Evo kako su ga prvo najavili na sajtu, kasnije promenili :)

canonical-banner.jpg

Ima dosta novih stvari, unity je mnogo brži i skoro bez bagova. Ubačen je preview za gledanje slika i aplikacija direktno iz dasha

http://cloudfront.omgubuntu.co.uk/wp-content/uploads/2012/09/music-preview.jpg

Integrisane su web apps kao što su facebook, twitter...

Tek sam ga sinoć instalirao pa nisam mogao baš da ga istestiram, mislim da je malo poboljšana temperatura laptopova(pregrevanje) u odnosu na 12.04

Sve mi je radilo out of box , na starom laptopu asus x51l. Stavio sam a kao jedini sistem i izbrisao windows.

Evo još malo informacija .

http://www.omgubuntu.co.uk/2012/10/ubuntu-12-10-released

http://www.webupd8.org/2012/10/ubuntu-1210-released-see-whats-new.html

Instalirao neko ?

Meni je 12.04 radio tromo tj. Unity je radio tromo u poredjenju sa Win 8. Ako je sada priblizno brz onda bih ga opet uzeo u obzir. Doduse ja imam ATI karticu i koristim vlasnicke drajvere...

i ja sam se juce igrao sa 12.10 u virtuelnoj masini i mogu reci da mi se vise svidja nego 10.10 koji sam zadnji probao...

Meni se iskreno ne dopada vizuelni stil i generalno pravac kojim ide Ubuntu. Dobro, dosta sam dugo na KDE, navikao sam se dosta na njegov izgled i funkcionalnost, ali stvarno bi trebalo napraviti jedan vizuelni stil i njega se držati. Ovako Dash ima jedan stil, a ostatak sistema sasvim drugačiji, po tome me podseća na Windows 8. I dobro, znam koji su trendovi i da svi idu ka integrciji "social" zezancija i pravljenja OS-a kao da je za telefone, ali nešto sumnjam da će ta ciljna grupa imati želju da prelazi na Ubuntu. Instaliraću za koji dan, pa ću videti kako se ponaša.

Za sada, na brzaka konstatujem da Lubuntu 12.10 manje greje Acer a522 netbuk nego što je 12.04 grejao.cheers Morao sam doduše da instaliram od nule, jer je upgrade (sa USB instalacije, ne iz samog sistema) rezultovao snafuom, pa sam restartovao i izabrao "delete and reinstall" :)

Smaraju sa tim imenima :/

Ja u principu instaliram kad uzadhe beta 2... prosao mi upgrade ok za divno cudo i sistem ok radi, mada nisam primetio nista bitno novo

Meni ova 12.10 uzasno baguje,cak mi je i tokom instalacije sistema brljao slova...bilo je uzas...
Moja preporuka svima koji koriste 12.04 LTS, da ostanu na toj verziji,jer je dosta stabilnija i kompatibilnija.

Poslednja izmena:
Meni je Ubuntu 12.04 bio katastrofalan, na pola masina nije hteo ni da se butuje kako treba dok mi je Linux Mint svuda radio bez problema. Ovaj 12.10 deluje bolje mada sam ga probao samo na brzinu u Live rezimu.

Meni ova 12.10 uzasno baguje,cak mi je i tokom instalacije sistema brljao slova...bilo je uzas...
Moja preporuka svima koji koriste 12.04 LTS, da ostanu na toj verziji,jer je dosta stabilnija i kompatibilnija.
Ja koristim 12.04 LTS neko vreme, istina, u VBox (nanovija verzija), i prilično loše radi, kako programi, tako i sam sistem (desktop treperi, razmrlja se slika, programi zabaguju, procesorsko zauzeće je prilično veliko i u idle režimu, programi puknu bez očiglednog uzroka, itd. itd). Da sam ja nešto čačkao, pa da probleme pripišem tome, nego je sve uradjeno kako je preporučeno.

Promenio sam onaj conf fajl da mogu da uradim apdejt na non-LTS, ali i to puca juče ceo dan. I maločas.

Poslednja izmena:
Ne znam šta reči na ovakvu reklamu: "Your wish is our command." a ljudi kukali izbacite unity ali važno je da je slogan tu.

Mislim da je taj slogan stavljen, jer su ljudi trazili da sklone prethodnu reklamu, koja je bila cim je postavljna nova verzija. A bilo je ovo: "Avoid the pain of Windows 8." :)

Ако пријавује проблем код ажурирања на новију верзију у Software sources са нашег пребаците на Main server. ;)

Poz svima, evo da i ja iznesem neka svoja zapazanja kad je linux u pitanju.. Instalirao sam skoro 12.04 LTS, dual boot sa win7, na lapu HP Probook 4530s, kako ranije nisam imao puno iskustva sa linuxom, nisam ocekivao puno, s obzirom na nemastovitost starijih verzija.. Medjutim ova me iznenadila,komp mi se jako, jako slabije greje u odnosu na win.. Razliku sam primetio najvise u toku lezanja kada drzim lap na sebi i kada nije dovoljno dobra cirkulacija vazduha.. Na 12.04 LTS nijednom se nije desilo da se kuciste jako zagreje kao sto je slucaj sa windows-om, kada s aluminijum usija.. Jos uvek nisam odradio update na 12.10, ali nzm ni da li da ga radim, barem dok mi ovo radi kao podmazano..

Ne prebacuj se na 12.10, ostani na 12.04 dok ti ne dosadi (naravno apdejtuj ga redovno, ali nemoj apgrejdovati celu distribuciju na 12.10, to su različite grane i paketi se vuku iz različitih izvora). LTS je ipak LTS, mani ove eksperimentalne verzije.

Ne prebacuj se na 12.10, ostani na 12.04 dok ti ne dosadi (naravno apdejtuj ga redovno, ali nemoj apgrejdovati celu distribuciju na 12.10, to su različite grane i paketi se vuku iz različitih izvora). LTS je ipak LTS, mani ove eksperimentalne verzije.

Kao sto sam i kaz`o.. Dok radi kako valja, ne idem nigde.. :)

Moj 4530s se više greje na Opensuse 12.1 nego na Win 7. Ako se temperatura i autonomija ne poprave nakon upgrade na 12.2, vraćam se na Ubuntu. Ranije sam se držao LTS verzija, ali sad razmišljam da idem na 12.10

Posle appgrejda na 12.10, sistem je bio toliko spor da to nije normalno. Ubuntu koristim u VBox i nisam ispratio da je Unity sada potpuno 3D. To maksimalno optereti sistem, tj. dodeljeni CPU bez obzira što je uključena 3D akceleracija i stavljeno da koristi 128 MB VRAM. Najviša rezolucija je 1024x768 i sistem je praktično neupotrebljiv koliko je CPU opterećen. 12.04.1 je bio blago usporen, ali je munja u odnosu na 12.10.

Mislim da nema potrebe da kažem da sam vratio LTS verziju.

Nadogradio pa instalirao čistu verziju 12.10 i na kraju se vratio na 12.04. Neki programi nisu htjeli da rade na 12.10 poput VirtualBoxa. Unity mi je bio brz ali je često pucao u ta tri dana koliko sam koristio 12.10.
LTS radi kao sat:)

Koja je najbolja (najstabilnija i najbrza) verzija Ubuntu-a (ili bilo kojeg Linux based OS-a, ne mora Ubuntu), koju mogu da "turim" na Lenovo T61? Napominjem da cu instalirati Adobe Photoshop i Illustrator, mozda i Corel (verujem da je moguce preko wine-a?). Svaki predlog dobro dosao.

Убунту 12.04.1 ЛТС или ако ти се не свиђа Јунити, Минт Маја (заснована на Убунту 12.04 ЛТС) са Цимет (Цинамон) или МАТЕ окружењем.

Moze li na ubuntu nesto drugo sem unity? vise mi se svidja cinamon. Kakva je realna razlika izmedju te dve verzije, sto se tehnicke podrske tice npr? Sorry na noob pitanjima, po prvi put napustam win :) i jos jedno pitanje, razlika izmedju 32 i 64bit ubuntu-a i moguce veze sa softverom koji instaliram preko wine-a (da li je 32 ili 64-bitni)

Poslednja izmena:
Niko da kaže neku o zloglasnoj Amazon integraciji :)

Moze li na ubuntu nesto drugo sem unity? vise mi se svidja cinamon. Kakva je realna razlika izmedju te dve verzije, sto se tehnicke podrske tice npr? Sorry na noob pitanjima, po prvi put napustam win :) i jos jedno pitanje, razlika izmedju 32 i 64bit ubuntu-a i moguce veze sa softverom koji instaliram preko wine-a (da li je 32 ili 64-bitni)
Можеш да инсталираш Цимет на Убунту, можеш и КДЕ, LXDE, XFCE. Али то је више за пробу, јер кад има више окружења на једном систему, почиње да брљави, због неких међузависности, и још додатно што од сваког окружења добијеш алате, па се накупе а ни чему не служе.
Зато кад се одлучиш за окружење инсталираш тај форк. КДЕ ->Кубунту, XFCE->Ксубунту, LXDE->Лубутну. Е пошто за Цимет нема званични Убунту форк инсталираш Минт са тим окружењем. Минт је у суштини исто што и Убунту. Минт Маја има исто 5 година подршке, исто ко и 12.04 ЛТС.
На 64 битни Линукс, преко Вајна можеш да инсталираш 32 битне Вин програме. Нисам пробао, јер користим 32 битни Минт, али тако сам прочитао на Убутну форуму.
Niko da kaže neku o zloglasnoj Amazon integraciji :)
Ја не видим зашто се дигла толика фрка око тога. Може да буде добра ствар (али не код нас) и на крају крајева може да се искључи.

Nazad
Vrh Dno