Šta je novo?

Ubuntu 12.04 virtualbox problem

jock3

Cenjen
Učlanjen(a)
14.03.2010
Poena
154
Nedavno sam prešao na Ubuntu operativni sitem i naišao na ozbiljan problem oko pogonskih drajvera za amd izdvojenu grafiku na laptopu(intel hd3000 + amd hd6470). Nakon nekoliko neuspešnih instalacija ovog drajera rešio sam da batalim goli pristup (jer me više boli glava da reinstaliram prokletiju svaki put kada izgubim GUI) i da taj problem probam da rešim iz virtualbox-a pa potom ono što uspe primenim.

E, tu se javlja problem jer ne mogu da pokrenem virtualbox na tom sistemu. (Iskreno, nisam nikada koristio dotični program)
Problem je u sledećem:

no suitable module for running kernel

majao sam se po raznim tutorijalima i pokušavao da ovo otklonim (ono standard instaliram linux generic headers, dkms reistaliram i petljam itd.) čak sam video da i na sajtu programa ima rešenje za ovaj problem ali mi ni njihovo uputstvo nije uspelo.

Nadam se da će neko od iskusnih linux korisnika da mi pomogne.

Pozdrav

E ja sam taj isti problem imao na arch linuxu. Ne mogu sad na pamet da se setim, al bilo je nesto bez veze. Sad sam na telefonu, pogledacu ujutru sta sam radio, pa ti javim verovatno je ista stvar.

verovatno nisi instalirao dobre linux generic headerse, tj to je sigurno. Ako te mrzi da cekas do sutra probaj i da skines sa oracle vb pa da ga instaliras tako, a ne preko synaptica. Mozda i to resi problem. Prethodno obrisi ovu.

Isntalirao sam sa Oracle- ovog sajta paket, i vidi radi!

Hvala na pomoći.

Samo sada imam zaniljivu situaciju, nisam računao da će u vidruelnoj mašini da mi pokrene njen display driver, tako da sada nema svrhe da tu eksperimintišem sa catalyst-om što mi je bila zamisao. Da li možda imaš iskustva sa amd-ovim drajverima za linux?

To je ono što mi je posle x neuspešnih instalacija obaralo GUI i primoralo na reinstalaciju sistema.

Samo sada imam zaniljivu situaciju, nisam računao da će u vidruelnoj mašini da mi pokrene njen display driver, tako da sada nema svrhe da tu eksperimintišem sa catalyst-om što mi je bila zamisao. Da li možda imaš iskustva sa amd-ovim drajverima za linux?

To je ono što mi je posle x neuspešnih instalacija obaralo GUI i primoralo na reinstalaciju sistema.

Ono što ti hoćeš neće da može kratko i jasno. Ako si hteo da eksperimentišeš, trebao si da uzmeš nvidia-u

Ako video drajver ne radi nema potrebe da reinstaliraš Ubuntu, samo ukloniš drajver iz komandne linije. Nemoj intalirati drajver sa AMD sajta, koristi onaj koji se već nalazi u repoima, trebalo bi da radi lepo. Ja pretpostavljam da si instalirao drajver sa AMD sajta, ali on prestaje da ti radi svaki put kada se promeni kernel zato što Ubuntu više iz bog zna kog razloga ne instalira automatski i nove header-e zajedno sa novim kernelom. Opiši malo kako si instalirao drajver da vidimo da ti pomognemo.

Nije hteo da mi se vrati GUI kada purgue-ujem fglrx iz komandne linije. Probao sam i sa onim drajverom sa amd-ovog sajta, sa onim što mi ubuntu nudi u additional drivers i da iz terminala direkt ukucam sudo apt-get install fglrx.

Uspelo je da prebci bez problema na proprietary driver iz additional drivers kartice, ali mi je opet prijavljivao nepoznatu grafiku, neprijatno osvežavao ekran i nisam mogao da pristupim catalistu.

amdconfig takođe nisam uspeo da pozovem.

Za sad nameravam da čekam (jer ne igram igre i ovako) da se pojavi neki bolji drajver što bi trebalo jer izlazi steam za linux pa će valjda da se ati uzme u pamet.

Plašim se iskreno sada bilo šta da isprobavam jer sam taman izsortirao dokumenta i mediju da bi ponovo morao da prolazim kroz to.

Inače, ovo je van teme, ali da li je neko uspeo da prepozna touchpad (ne kao generic ps2 mouse) da mogu da skrolujem i zumiram?

Verovatno imas neki alsa tochpad:) ja sam se sa svojim napatio doduse na arch linuxu. Koji je touchpad u pitanju?

Touchpad je kod mene radio na svemu što sam probao bez ikakvih podešavanja; CentOS, Ubuntu, Mint, Arch, Chakra - svuda sve radi (skrol sa 2 prsta itd).

Alsa touchpad pravi problem na svakoj distribuciji, svuda mora nesto dodatno da se instalira. ostali uglavnom rade.

ovo kaže xinput

Virtual core pointer id=2 [master pointer (3)]
⎜ ↳ Virtual core XTEST pointer id=4 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ PS/2 Generic Mouse id=13 [slave pointer (2)]
⎣ Virtual core keyboard id=3 [master keyboard (2)]
↳ Virtual core XTEST keyboard id=5 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=6 [slave keyboard (3)]
↳ Video Bus id=7 [slave keyboard (3)]
↳ Video Bus id=8 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=9 [slave keyboard (3)]
↳ Sleep Button id=10 [slave keyboard (3)]
↳ Laptop_Integrated_Webcam_HD id=11 [slave keyboard (3)]
↳ AT Translated Set 2 keyboard id=12 [slave keyboard (3)]
↳ Dell WMI hotkeys id=14 [slave keyboard (3)]

Na alps sam i mislio, ovaj ni ne postoji:) to je bas *ebada.pogledaj pm.

Nazad
Vrh Dno