Šta je novo?

Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat - Izašao

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
Brojac na webup8 mi je prikazao 1 dan, ali mislim da su se malo zbunili |)) A red je da svaki release ispratimo temom, makar niko nista ne napisao |)
Jes da ova ne donosi skoro nista sto su smo se nadali i da prakticno donosi manje izmena od 10.04 (koja je LTS pa je trebalo da konzervativnija...), ali ipak je neki dogadjaj |)

Ovog puta nisam bio onaj eager early adopter koji imam obicaj da budem, jer je tek pre jedno 2-3 nedelje ATI driver podrzao 10.10, no posle toga sam resio da je pravi trenutak |)
Hteo sam svoju super stabilnu, ali vrlo zbudzenu (sa gomilom stranih repositorija), 10.04, da upgradeujem na 10.10 beta, ali sam imao problem sa GRUB-om, sa Qbittorrentom i sad se ne secam sa cime jos, vec sam pominjao u drugoj temi, da ne duzim ovde... no taman mi je ionako dosadio desktop wallpaper, a to mi je siguran znak da je vreme za fresh install.

Inace se HDMI kabl, moj lg ld420 i default ubuntu driveri NE podnose, tako da mi je sad ustekan i dsub koji koristim dok se ne instaliraju hw driveri...

Sad sam na ovom aktuelnom RC, tj njega sam i instalirao na cisto (cak sam i home folder ocistio sve sem torrenata), ali sam dodao samo jedan repository i 2 deba... ostalo je iz officijalnih repoa, dok ne izadje 10.10 final za 2 dana|))

Instalacija je super, stvarno je brza i mislim da bih cak mami preko telefona objasnio kako da ga instalira. Jos kad bi znao sam da skonta da mi je /sdb7 home particija, a da hocu grub na sdb, a ne sda (tako sam ubo kablove kad sam sklapao masinu, sad me mrzi da im menjam raspored...), no to je ipak malo SF |)))

Novosti za instalaciju, bitne, su da ono username i login pita DOK kopira fajlove, pa se stedi vreme... takodje lepo nudi da enabluje i instalira kodeke i ostale korisne stvari, da odradi update tokom instalacije (za ovo treba net naravno) i puf vrlo brzo odradi instalaciju i jako brzo i bootuje (nemam sad sve moje dzidzabidze i dockove, pa sam se prosto iznenadio).

Moguce je formatirati particije brfrs-om, ali dok to ne postane default ipak necu... i ovaj ext4 mi je leap of faith. Cekam da windows alati za ext4 postanu upotrebljivi pa ce jos jedna storage particija da predje u ext4 (trenutno mi je samo home + / )

Ati driveri se lepo i jednostavno instaliraju, kao i unazad vec par verzija. No imam nekih problema sa video fajlovima, prosto u nekom momentu podivljaju (crn video prozor ili treperenje nenormalno), pa posle toga moram da restarujem OS da bi se sredilo, a to mi je ujedno i jeidni problem koji sam primetio... Ovo se nekad desi zbog screen savera, a nekad spontano nazalost...:wall:

Ima dve lepe doterane teme, koje lice na one iz 10.04, ali su dosta bolje ispolirane. Dugmici su sa leve strane sto sam se jako brzo navikao i sad me nervira kad mi dugmici NISU sa leve...
Ima nove default sistemske fontove koji zahtevaju malo navikavanja |) i mislim da je to to... Kernel je naravno nov, ali sam gnome mi nekako ni za crticu ne izgleda drugacije od onog iz 9.10 ili cak i starijih... no znali smo da 3.0 nece skoro ipak |)

Software center je doteran prilicno. Sad hendluje i instalaciju deb-ova, lepo se vide dodati custom repositoriji i tako...

Od novog softwarea jedino ima Shotwell za slike, na koji sam inace presao pre jedno 3 meseca. Razocaran sam sto guraju Pividi za video obradu umesto odlicnog OpenShota, tako da sam tu nepravdu odmah po instalaciji ispravio.
Inace, problem sa QBittorrentom je ustvari memory leak librasterbar-a 1.5.13 ako sam dobro zapamtio verziju, koji samim tim pogadja i deluge. Srecom bug je prijavljen i relativno brzo resen (no izgleda jos nije u repositorijima, jer mi jos uvek stoji verzija koju sam rucno instalirao iz DEB-ova sa bugzille), ali pise da ce uci u 10.10 ispravljena verzija, sto je dobro naravno...

Nautilus je i dalje prilicno grozan i iako vec dugo ima opciju Extra pane, developeri NAMERNO nece da pamte status pane-a, jer ustvari nece da imaju twin panel file manager, vec me teraju da svaki put stisnem f3 kad upalim nautilus. No, nesto mi se cini da je kopiranje na ntfs sporije nego na 10.04.
Gnome commander UVEK uzasno sporo kopira i ima tonu nekih drugih bugova, tako da fakticki najvise patim za file managerom po mojoj meri...

MRZIM Rythmbox, ali nema nista bolje u default repou, pa cekam ponedeljak |)) Inace mi je trenutni favorit Clementine...

Srecom za video fajlove je totem odmah zamenjen SMPlayerom i VLC playerom kao backupom... oba su vrlo svezi u repositorijima. Jedino sto sam nasao bajato je PlayOnLinux, koji koristim da mi instalira IE6, pa sam i tu deb instalirao...

Evolution, Ubuntu One, Emothyon itd... su mi sve viskovi... generalno se puno seljakam sa racunara na racunar i lepo koristim gmail za sve (i docs)...

Lep review :)

Licno sacekacu jos 24h do final-a pa da vidimo kako ce to da izgleda :)

Ja ću najverovatnije preskočiti ovogodišnje jesenje izdanja Ubuntua, izuzev ako ne kupim i prebacim se na SSD u narednih par meseci. Suviše posla mi je oduzelo podešavanje gomile programa, virtuelnih mašina i koječega na 10.04 da bih mogao da rizikujem da to moram da radim iznova. Sviđaju mi se razne novine koje donosi MM, ali nije to ništa bez čega ne bih mogao da živim do proleća, kada po običaju izlazi bolje ispeglani Ubuntu sa parnim kernelom. Čuo sam da se novi ATI drajveri uz novi X.org 1.9 u novom Ubuntuu ponašaju znatno bolje nego ovi na mom računaru koji baš znaju da me iznerviraju povremenim bagovima, ili što je još gore, zamrzavanjem računara. Nije da se to često dešava, ali da hoću OS koji se povremeno smrzne ne moram da koristim Linux. Probaću u nekom momentu kako se ponašaju slobodni ATI drajveri.

Preporučio bih svima da sačekaju sa instalacijom nedelju-dve od izlaska novog Ubuntua, do sada su često u jesenje verzije znali da se uvlače bagovi koji su ispravljani kroz apdejte u prvim danima.

Izasao!

pisak novina nije dugacak :) tj cini mi se da je sve ipak manje-vise kozmaticki malo doradjen 10.04, malo googlanja i moze se doci do kompletnog spisak novina, ovo je neki od rezultata upita : "Ubuntu 10.10 new features" :D
http://www.webupd8.org/2010/10/ubuntu-1010-maverick-meerkat-has-been.html
Ja sam stekao neku naviku da menjam jedino LTS varijante, znaci sledeci Ubuntu je ipak sa LTS potpisom :) posto mi tako (meni) najvise odgovara ;)

Poslednja izmena:
I izasao je :) . Za sada sam samo upgradeovao netbook. Interfejs je odlican, ali performanse su prilicno lose. Sve je isuvise tromo, predugo se otvaraju prozori i programi. I graficke performanse su prilicno lose, ni blizu nivoa na kome je bio prethodni.

Propustam li nesto?

trenutno glavni problem koji imam je sto mi je ntfs-3g daleko sporiji nego na 10.04...
nemm pojma sto...

Skinuo alternate install CD, pa ću da apgrejdujem jednu instalaciju u VirtualBox-u. Čisto da vidimo šta ima novo.

Jedno pitanje nevezano za konkretnu verziju: kako da proverim da mi power management radi ispravno? Jel postoji neki program koji kao CPU-z prikazuje frekvenciju procesora u "realnom vremenu", pa da mogu npr da pustim 7zip benchmark i pratim kako frekvencija skače?

imas applet za gnome-panel koji ja koristim i zove se cpu frequency scaling monitor...
dolazi instaliran po defaultu, samo treba ADD da uradis...

ima i drugih naravno, al je ovaj zgodan... mozes i da mu odredis kako ce da se ponasa, npr ondemand, performance, conservative itd...

Jedno pitanje nevezano za konkretnu verziju: kako da proverim da mi power management radi ispravno? Jel postoji neki program koji kao CPU-z prikazuje frekvenciju procesora u "realnom vremenu", pa da mogu npr da pustim 7zip benchmark i pratim kako frekvencija skače?

U verziji 10.04 ima da se doda na panel (desni klik na neki panel->add to panel) applet "CPU Frequency Scaling Monitor" i mozes u svakom trenutku videti frekveniju CPU-a ;)
hehehe danijel me preduhitri :D

trenutno glavni problem koji imam je sto mi je ntfs-3g daleko sporiji nego na 10.04...
nemm pojma sto...

Ne samo to, nego i ntfs-config tool nakon instaliranja ne moze da se pokrene. A da posle 4-5 godina, od poslednjeg rucnog drndanja sa fstab-om, se ponovo cimam, necu! Iz principa... :mad:

Po svemu sudeći Ubuntu izbacuje nove verzije samo da bi ih izbacio. Ja nikako da shvatim interes korisnika da svakih 6 meseci podešava i prilagođava gomilu programa na računaru.

I zna li neko da li je popravljen Power Management odnosno situacija da se računar mnogo više greje pod Ubuntu linuxom nego pod Winom pa čak i više nego pod drugim linux distribucijama

Poslednja izmena:
Ubuntu izbacuje nov release uvek na svakih 6 meseci... developeri koji kasne u svojim projektima su krivi kad to sto prave ne upadne u neki release jer nisu u stanju da ispostuju rokove... a opet vecina radi for free, pa nije ni cudo...

Sto se power managementa tice, po sajtu phoronix power management je sad OK, a bio je ja mislim i u 10.4

Ne samo to, nego i ntfs-config tool nakon instaliranja ne moze da se pokrene. A da posle 4-5 godina, od poslednjeg rucnog drndanja sa fstab-om, se ponovo cimam, necu! Iz principa... :mad:

Primetio i ovo...
tj posto sam prvo RC stavio i tu nije radilo, ocekivao sam da ce biti sredjeno do finala, tako da sam rucno menjao fstab, ali i dalje nista...

Po svemu sudeći Ubuntu izbacuje nove verzije samo da bi ih izbacio. Ja nikako da shvatim interes korisnika da svakih 6 meseci podešava i prilagođava gomilu programa na računaru.

I zna li neko da li je popravljen Power Management odnosno situacija da se računar mnogo više greje pod Ubuntu linuxom nego pod Winom pa čak i više nego pod drugim linux distribucijama
Power mamagement je totalno ispeglan u 10.04 verziji i mogu-a i stojim iza toga, da power menadzment radi bolje nego na win7-bar na mojoj masini ;)

Za one koji rade stvarno nesto u Ubuntu-u i koji ne zele da svakih 6meseci cackaju oko sistema namenjena je LTS varijanta-koja predstavlja uvek,po meni, najbolje i najispeglanijie stvari koje se pojavljuju izmedju dva LTS izdanja ;)

Sa update-manager -d sam se upgradeovo sa 10.04 na 10.10 i sve ok. Primecujem sve gore navedeno, fontovi, neke graficke stvari itd. Deluje sve ok, a nista mu nije falilo ni ranije.

Jel isprobao neko na netbooku slucajno? :)

Ovo je katastrofalno lose kod mene.

10.04 mi radi savršeno na laptopu (uključujući i power management), tako da mi ne pada napamet da ga menjam (a i vaša iskustva su u prilog teoriji o jesenjim izdanjima :) )
Doduše goli 10.04 mi jeste pravio neke probleme na izlasku, al ovo što sad koristim je instalirano sa diska 10.04.1 i apdejtovano do kraja, tu nemam nikakvih zamerki.

Izgleda da su nesto tandrljali, posle ovog updatea radi kao malo bolje. Ne bas na nivou prethodnog, ali prihvatljivije.

Uvek treba sačekati malo da poprave po neki početni bug kako bi se dobio stabilniji sistem. Ali po žalbama na netu ovo je jedan od problematičniji a što je najgore nikakve suštinske novine ne donosi.

Kad samo jure da povećaju brojku... Šteta.

Malo sam citao po netu o unity interfejsu (***. on me najvise pogadja) i ovo je izgleda svima katastrofa. Nebitno od toga koliko je netbook zapravo jak, radi kao prebiven. Kada sam podigao ubuntu bez Unity interfejsa otprilike sam naleteo na isto, moguce da je nesto dublje. Izmedju klika i regovanja prodje bar sekund i po da se ne desi nista tj. hard disk se ne zavrti. To je utisak na koji sam i naokolo naleteo.

@WebWolf: Meni se čini da je bolje da se vratiš na 10.04, pa da sačekaš ili sledeću verziju ili mesec-dva dok ne isprave taj propust :)

Nije do Ubuntua nego do slobodnih radeon drajvera koji ti se instaliraju po deafultu tj dolaze uz X i koji imaju ne bas najsrecnije resen power managment

Resenje je da instaliras Catalyst drajvere i ne bi trebalo da bude vise tih problema

Inace Ubuntu prati izlazak Gnome okruzenja slicno kao i Fedora - dakle kada izadje novi Gnome (koji jelte izlazi svakih 6 meseci) eto ti i novog Ubuntua
Slazem se da je premalo pola godine, nema sanse uociti i ispraviti sve bagove za tako kratko vreme, i zato se desava to sto se desava - preko ledja korisnika se krpi distribucija kroz update a najsmesnije od svega je sto mnoge stvari nikad i ne ostanu zakrpljene jer stigne sledeci Ubuntu sa novim bagovima i tako u krug, neko bi pomislio da od korisnika prave beta testere kao sto to radi Fedora :smoke:
Zbog tih stvari je SUSE pomerio izbacivanje sa 6 meseci na jednom godisnje sto je ok

Mnogi Linux projekti, uključujući i sam kernel, su vezani na šestomesečni ciklus izlaska novih verzija. Linux razvojna zajednica prati staro geslo "release early, release often" koje omogućava korisnicima da blisko prate razvoj softvera i sugerišu šta žele.

Nema potrebe instalirati novi Ubuntu ako sa starim sve radi kako treba. Ja instaliram samo prolećne verzije koje važe za stabilnije, dok jesenje po pravilu donose nove mogućnosti.

Nazad
Vrh Dno