Šta je novo?

Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat - Izašao

hteli ne hteli mora postojati release cycle za svaki komad software-a koji se razvija...
distribucija je tek posebno cudo jer se sastoji od 1000 komponenti koje treba ukomponovati da kako-tako rade zajedno, a da se ipak dobije u svakoj verziji i nesto novo...
ubuntu je trenutno pokretac kompletne Open source zajednice... ako se dobro secam cifri ubuntu ima sam downloada duplo vise od svih ostalih zajedno...
vidimo da amd prati releasove ubuntua i gleda da postigne izbacivanje drivera tako da korisnici mogu da koriste nove drivere i da im radi novi hw... ko se seca kako je to izgledalo pre par godina zna i da iole sveziji hw nije ni u pismu radio sa linuxom, tj bar ne bez kompajliranja kernela i slicnih zabavnih operacija... danas poslednja generacija ati i nvidia kartica radi pod najnovijim ubuntuom (licno ja nisam za OS drivere i mislim da je sasvim korektno da proizvodjac objavljuje drivere) i to mislim da je ono sto je bitno...

i korisnici jesu testeri za svaki sistem... tako je i sa windowsima, tako je i za ubuntu (imam i nekih blizih primera|))... cestim releaseovima se postize da se developeri nateraju da nekad i stabilisu to sto su napravili |) a fiksnim rokovima izlaska releasea omogucava se planiranje sta je to novo sto moze da upadne u neki release, a sta ne moze...

... odlepicu otkucao sam post od pola strane i nestao mi je... jel moze neko od modova da ga vrati ili je otisao u vetar...

@stator, dobijem page not found?

Popravio sam link, izgleda da su ga promenili u medjuvremenu. Tako da sam sada linkovao samo na blog.

E pojescu i ovaj tablet i moj netbook ako unity ima ovakav odziv.

ja sam probao UNE na mom aceru timeline as3410t, to je onaj sa celeronom sto filipenko kaze da je sporiji od atoma... inace ima 3gb rama, tako da mozda utisak nije relevantan, ali mi OS deluje sasvim upotrebljivo i zivahno...
nisam skontao jedino kako da pristupim windows particiji iz njegovog guia (ono na desktopu sto mi se pojave sve particije u places, ovde bas i nisu...)

inace uniti nece da mi radi na desktop masini, samo kaze da nema nekih drivera i digne mi obicni gnome...

pa ovaj dell tablet je neki monstrum, sasvim sigurno nije unutra atom i ubogi gma950...

Poslednja izmena:
NIje mi jasne priče kako se ubuntu razvia na 6 mesec kako bi sve blje funkcionisalo. Jel to piše u nekom pamfletu ili šta. Ljudi se žale na gomilu stvari i prođe i do dve ili trei nove distribucije odnosno osveženje dok se nešto ne popravi, uz gomilu drugih stvari koja ne radi.

Nisam za preterivanje na način na kojito radi debian ali izbacivanje polugotovih proizvoda kakva je ubuntu je smešno

Ubuntu je bleeding edge distro, imaš konzervativnijih ako ti se on ne sviđa. Većina preferira da dobije najnovije pakete, čak ako to povlači trpljenje ili manuelno sređivanje bagova.

NIje mi jasne priče kako se ubuntu razvia na 6 mesec kako bi sve blje funkcionisalo. Jel to piše u nekom pamfletu ili šta. Ljudi se žale na gomilu stvari i prođe i do dve ili trei nove distribucije odnosno osveženje dok se nešto ne popravi, uz gomilu drugih stvari koja ne radi.

Nisam za preterivanje na način na kojito radi debian ali izbacivanje polugotovih proizvoda kakva je ubuntu je smešno

Nekoliko puta sam ponovio, ako ne želiš da ekseperimentišeš, uvek instaliraj aktuelnu LTS verziju, ona izlazi na svake 2 godine (i ima podršku 3 god). Ono što je bitno kod LTS verzija je da se na njima više fokusira (i predstavljaju ispeglane stvari koje su se pojavili na običnim izdanjima Ubuntu-a između dve LTS verzije). Naravno i LTS donosi neke novine (ali se na njihovom testiranju radi duže nego sa običnim verzijama), ja bar praktikujem da posle izlaska LTS sačekam mesec-dva dok se ne iskristališe situacija... Inače sve ovo gore navedeno sam dobio od strane samog Ubuntu-a (tj njihove podrške) kada sam ih pitao da li je razlika izmedju LTS-a i običnih izdanja samo u trajanju podrške. Znači može se smatrati da im LTS verzije predstavljaju "stabilna" izdanja ;)

@morbius

Kasno je kakav distro je u pitanju ali mi je neshvatljiva hvala ljudi koji hvale takvu filozofiju a gomila stvari im ne radi i kukaju po forumima kako da proradi.

@bata87
Na koji način si kontaktirao Ubuntu odnosno Ubuntu podršku. Nadam se da nemisliš na srpski pokemon forum sa gomilom sledbenika neke ideje slobodnog softvera a da polovina ne zna ni šta to znači

Pitanje sam postavio na ubuntuforums.org i takodje u chatu putem IRC-a. Ovo me je zanimalo kada sam se susreo prvi put sa Ubuntu-om 8.04LTS (do tada sam ga mahom izbegavao, tj sreo sam se i sa 6.06 ali me tada bas nije mnogo zanimalo) i veoma me je zanimalo da li im LTS edicije jedino imaju jedino podrsku duzi vremenski period ili ima jos necega... Nadam se da je verodostojno (mozda i nije), lose sam se izrazio u prethodnom post-u (trebao sam da stavim "izvore-podrske na koje Ubuntu upucuje") sorry

Poslednja izmena:
Probao juce malo 10.10 na laptopu u live modu i zaista sve pohvale
Power managment radi super, skaliranje je automatski namestio na ondemand i konacno je u novom kernelu ispravljen problem sa crnim ekranom i zakucavanjem prilikom boot-a koji se manifestovao na nekim laptopovima, sve je prepoznato otb sem Broadcom wless adaptera ali i to je proradilo kada se instalira drajver preko restricted drivers alatke koja nudi i instalaciju vlasnickih ATI drajvera :)
Laptop je inace AMD masina - Turion procesor i Radeon HD 3200 ;)

Poslednja izmena:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

imali ijedan forum da ce neko da odgovori na jednostavno pitanje kako instalirati drajvere bez intrnet konekcije svi nesto pametuju samo tu niko nist en odgovara

Skines drajver sa ATI ili Nvidia sajta, prebacis na komp koji nema internet konekciju i ispratis uputstvo za instalaciju koje mozes naci svuda na internetu. :)

Nove verzije su na svakih 6 meseci jer tada izlazi novi Gnom, što je jako bitno za desktop korisnika. To je ideja od prve verzije Ubuntua, da se uvek bude svež jer su sa Debijanom korisnici vrlo često imali problema sa zavisnostima kad god su hteli da imaju svež softver.
Sa druge strane LTS je tu za ostale kojima stabilnost ima veću cenu od svežine softvera, tu se ne jure nikakve brojke :)

Nazad
Vrh Dno