Šta je novo?

Ubuntu 10.04 alfa3

Crow011

Slavan
Učlanjen(a)
04.08.2007
Poena
360
Evo problema sa 10.04 A3 koji se provlaci jos sa verzije 9.10 sa Nvida grafikom. Na 9.10 veriji sam imao problem sa 6 desktopova po instalaciji vlasnickih drivera,sad sa 10.04 imam problem jer su vlasnicki driveri u distrou i po instaliranju sistema(koji je sam po sebi gimnastika bas zbog tih istih drivera) X ne radi. Kod podizanja Live cd-a jednostavno zakoci (kao na slici) ali se to resava tako sto se iskoristi opcija F6,e sad po spustanju OS=a na HD nastaje problem jer se sistem opet zabaguje(kao naslici) i jednostavno ne funkcionise nista.
http://img9.imageshack.us/img9/8486/02032010.jpg
Ima li neko ideju kako ovo moze da se resi?

P.S
Zanimljivo je da sam jutros postovao na Ubuntu forumu zvanicnom i da do sadaniko nije ponudio resenje

Poslednja izmena:
Mozes li sa ctrl-alt-f1 (f2,f3...) ili ctrl-alt-backspace da udjes u konzolu i logujes se na sistem? Posle bi trebalo da mozes da stavis genericki vesa drajver i podignes x, a posle stavi drajvere koji ti odgovaraju.

Ne nemogu. Posle upgradea sa 9.10 na 10.04 i novog kernela sve zakuca. Zaledi se pola pola.vidim pola splesa od biosa i pola desktopa. Danas ceo dan polusavam da to sredim(vrlo frustrirajuce)

Brand

10.04 Default tema.

Ljudi instaliraju alfe, pa se pitaju što im nešto ne radi. Malo strpljenja, finalni LTS stiže za manje od dva meseca, i ja ga čekam.

Ova Gnome tema izgleda više nego dobro, još jednom me baca u dilemu Gnome ili KDE. Gnome ima više stvari koje volim da koristim, ali KDE ima više šmeka, a najzad i podršku za PulseAudio.

Ja jedva čekam da malo "zgusnu" te interfejse. I KDE i Gnome su mi nekako previše "razuđeni", previše razmaka između dugmića i elemenata interfejsa. Sve to nekako previše mesta zauzima. Treba mi mnogo više pixela da smestim sve što mi treba na ekran u odnosu na win.

Meni sa 23" ekranom odgovara veće razuđenje, ova okruženja ostavljaju više mesta ako hoćeš da koristiš veće fontove, veći fontovi u Windows-u često lome interfejs.

morbidu ja sam uvek na test verzijama. kako da se stvari isprave ako niko ne testira u tome je valjda srz .....lako je sacekati finalnu verziju i onda reci u do ja""" lepo radi nema sta.
Elem problem nije u Ubuntu nego u nvidia podrsci koja j pocela da brlja

Pokusaj, bolje receno. Glupo je sto su izmenili raspored dugmica za close, maximize i minimize.

Meni sa 23" ekranom odgovara veće razuđenje, ova okruženja ostavljaju više mesta ako hoćeš da koristiš veće fontove, veći fontovi u Windows-u često lome interfejs.

Znam, sa tolikim ekranom nije problem. Meni je 15.4 (1400x1050) laptop glavna radna mašina. Tu sve to ne "leži" baš kako treba. A i 22+ monitori još uvek nisu toliko prisutni da bi mogao da se zanemari user experience na rezolucijama manjim od 1900 po dužoj strani.

Mene nervira sto su dugmici sa zatvaranje prozora i sl. pomereni kao kod MacOS-a...
No, bice valjda i klasicnih (starijih) tema...

meni ovo lici na neku sprdacinu, jer je definitivni mac os ripoff, od backgrounda pa do ostalog (cak i wireless ikona). :)
mozda se neko sprda dok je alpha.

Poslednja izmena:
Izgleda lepo ali i dalje razudjeno. I gde je taj skin u Alfa verziji ja ga ne vidim?

Izgleda lepo ali i dalje razudjeno. I gde je taj skin u Alfa verziji ja ga ne vidim?
mislim da na toj slici od Statora nije dobro podesen DPI, zato su krupni fontovi i sve je "razudjeno" vise nego sto je normalno.

Ma dobro, GNOME je inace takav sav... fluidan :)

Ja jedva čekam da malo "zgusnu" te interfejse. I KDE i Gnome su mi nekako previše "razuđeni", previše razmaka između dugmića i elemenata interfejsa. Sve to nekako previše mesta zauzima. Treba mi mnogo više pixela da smestim sve što mi treba na ekran u odnosu na win.
:) e to je ono sto mi najvise smeta kod oba okruzenja - mislim da je KDE ipak nesto bolji po tom pitanju mada ima nekoliko tako brljavih formi da je to prosto iznenadjujuce. Nekako je sve razmaknuto i poimalo "musavo" jos uvek. Stvari se popravljaju i ne poricem da su se mnogo bolje u odnosu na pre 4 god na primer. Resio sam da ponovo instaliram Ubuntu (Gnome) i da se malo poigram sa nekim profesionalnim inzenjerskim aplikacijama pod wine-om. Ako bi to nekim cudom proradilo (zaista sumnjam) mogao bih koristit Linux i za ozbiljan posao cak. Ovako je upotrebljiv za dnevnu prepisku, malo officea, chat i igranje (i uz wine). Dopada mi se cela ideja i ako i kao korisnik mogu da pomognem instalirajuci operativni sistem pomocicu.

linux definitivno treba vise pomoci UX ekipe i dizajnera, ima dosta nespretnih resenja

ova default tema u 10.04 dosta lici na OSX 10.5

kako god, jako brzo ubuntu napreduje ka zanimljivom i ozbiljnom desktop OS

Napreduje to stoji, medjutim ljudi su se navikli na windows, tako da treba da se urade i neke teme... Stim sto ce sad biti u prednosti jer se izdaje knjiga na srpskom za ubuntu bice lakse pocetnicima da se priviknu

Heh... osim novih pozadina nisam bas puno dobio...
deinstalirao sam totem, evolution, transmission...

Od problema zasad imam qbittorrent koji mi brlja ponekad (nisam siguran da li je kriv on, tj verzija 2.2.6 ili ubuntu), panel mi se juce zaglupeo i ppa za mplayer prijavljuje da nema lucid folder, pa se onda SMplayer zali kako sam mu instalirao jako staru verziju mplayera |)))

Inace sam stavio ovo:
http://www.webupd8.org/2010/04/what-to-do-after-fresh-ubuntu-install.html
I fino radi, ustedeo mi je jedno sat vremena kliktanja i apt-getovanja...

Stvarno dobra ideja, naročito ako treba za nekog drugog da instaliram sistem.

Evo problema sa 10.04 A3 koji se provlaci jos sa verzije 9.10 sa Nvida grafikom. Na 9.10 veriji sam imao problem sa 6 desktopova po instalaciji vlasnickih drivera,sad sa 10.04 imam problem jer su vlasnicki driveri u distrou i po instaliranju sistema(koji je sam po sebi gimnastika bas zbog tih istih drivera) X ne radi. Kod podizanja Live cd-a jednostavno zakoci (kao na slici) ali se to resava tako sto se iskoristi opcija F6,e sad po spustanju OS=a na HD nastaje problem jer se sistem opet zabaguje(kao naslici) i jednostavno ne funkcionise nista.
http://img9.imageshack.us/img9/8486/02032010.jpg
Ima li neko ideju kako ovo moze da se resi?

P.S
Zanimljivo je da sam jutros postovao na Ubuntu forumu zvanicnom i da do sadaniko nije ponudio resenje
Cekaj mislim da Ubuntu sada dolazi sa Nouveo ili kako god drajverima za nVidia graf kartice (open source drajveri). Probao sam i ja na mojoj g105m i monitor jednostavno ne daje znake zivota, potrazio sam po forumuma i definitivno je problem u nouveo drajverima. A inace takav isti problem "6 ekrancica" sam imao na svim distribucijama posle instaliranja orig. nVidijinih drajvera i mogu sa zadovoljstvom da ti kazem da je problem sa najnovijim drajverima resen :banana: instalirao pre neki dan PCLinuxOS (on se instalira sa generickim drajverima) i posle izabrao nVidia vlasnicke (originale) drajvere i sve radi supeeeer ,)

Vrh Dno