Šta je novo?

Ubrzanje procesora

rampl

Čuven
Učlanjen(a)
13.11.2004
Poena
620
Moze li neko da mi pomogne u pokusaju da overklokujem procesor.Interesuje me da li je uopste tako nesto zdravo u mom slucaju:AMD xp2000(otkljucan),temp.50(idle):60(max),ploca Asus a7v333-x,memorija 512mb/333MHz Samsung.Da li bi mogao samo da povecavam mnozilac,ili da ga kombinujem sa podizanjem napona i FSB-a?Ah da,imam kulere speeze(neki)i volcano 9. HELP

Ne znam koliko je to preporucljivo s obzirom na preveliku temperaturu tvog CPU-a... Imam isti CPU OC@2091MHz i temperatura je 38-47c... Prvo nabavi bolji cooler pa se tek tada baci na OC...
Ja posedujem Spire WhisperRock IV koji vazi za "dodar ali narodni cooler" tebi ce po svemu sudeci trebati ipak nesto bolje...

Hvala na savetu.Znas li konkretno,koliko bolji(odnosno preporuka za kuler)

Sto se tice coolera imas na ovom forumu otvoren thread na tu temu... Obavezno po postavljanju cooloera skini zvaku (onu njesra pastu na podnoziju hladnjaka) i stavi neku kvalitetniju pastu... Npr srebrnu koju mozes nadaviti u Imtelu...
Good luck... :wave:

uopšte nije kritična temperatura, s obzirom da je u pitanju Asus ploča... čak daleko od toga, opasna temperatura je 80 stepeni i više... 30tak stepeni na procesoru je potpuno nemoguće, znači jednostavno ploča premalo pokazuje... iz bezbednosnih razloga je bolje više nego manje, zar ne - pre će se startovati eventualno uključeni sistemi zaštite... :D

Prema tome, oprži taj procesor i ništa da te ne brine što je ispod 70 stepeni kada je full opterećen, a za svakodnevni rad obavezno instalirati AMD Soft CPU Cooler... :)

Na TBread procesorima po zvanicnim podacima procesor crkava na 85-90C po oznaci na procesoru to mozes da odredis...
Pa kako onda 80c nije problemaicno...??? :wall:
By the way CPU je bio i na Epox i MSI ploci i temperatura je bila identicna...
U ostalom to zavisi i od primerka...

See your self:
http://www.thedigerati.us/info/amdcpuchart.html

MUR DOCK napadas coveka a nisi ni procitao sta je napisao(ništa da te ne brine što je ispod 70 stepeni kada je full opterećen).Sto se tice (38-47c)to je moguce ako ti je procesor prilikom kupovine bio u box varijanti.HVALA NA SAVETIMA.

Molimte mi objasni sta je i gde da skinem AMD Soft CPU Cooler.Hvala

Poslednja izmena:
a i o ovome je vecc bilo rechi na forumu: http://www.newgenerationorder.org/index.html
mnogo je bolje od raznih programa, jer nije program, vecc patch za registry, ali radi SAMO na nForce2 plochama sa AMD XP procesorima
moj T'Bred B 2000+@2120MHz je sa 40°C 'spao' na SAMO 34°C u idle-u ( a i mnogo se brzze vracca na tu temperaturu posle optereccenja. hladjen samo Spire WR4 ( istina, ispoliranim, sa kvalitetnom pastom,))
ono shto sam primetio je, da ne radi na Asus plochama, koje i inache daju suludo visoke temperature:trust:

".....kome je bitna temperatura u idle-u?!?" .... pa, veccini ljudi, jer kompjuter kod veccine poslova ne radi u punom optereccenju, a ovi programi i patch-evi se ne ukljuchuju SAMO kad OS bash nishta ne radi, vecc kad VECCINOM nishta ne radi..

naravno da je pored ovoga potrebno imati dobar HSU, pogotovo ako terate zahtevne stvari

pozdrav

Skinuo sam program i radi(sa 50 skinuo je na 32-33 u idle rezimu).Sada sam se setio da sam posle zamene TT9,iz dosade polirao do iznemoglosti hladnjak polir pastom(sada je slicno ogledalu).Moracu da ga montiram pa da vidim da li ce oboriti temperaturu na max rezimu. Pozdrav

temp.50(idle):60(max),
meni lga775 intel ide 48-51 idle(sobna temp 22 c) a na 100% opterecenja ne prelazi 58c.e sad,pitam se odakle tolike price da je intel vreo kad ovaj cpu ispade gori?a ja nisam kupovao dodatne cooler-e vec uzeo u box varijanti.i tako opet ispade da su neki puni sr...a na ovom bench-u.
e sad evo i tebi utehe:
ova temperatura moze da ide i navise.pri trenutnom skidanju cooler-a(licno probao) meni je intel "pao u crveno" na 86c(monitoring u BIOS-u).a o crkavanju nemoze biti reci jer on ima termo zastitu i sam se gasi inache. isto verujem i AMD.
U bios-u ciljna temperatura koju mozes odredjivati za moj cpu je od 51-80c.znaci da je proizvodjac predvideo da mi je idle oko 50c.kod tebe je isti slucaj.zato mislim da ne trebas dizati paniku.normalno da svako voli da mu cpu radi sto hladniji.ukoliko to zelis preporucujem ti gigabyte 3d rocket cooler.isprobana stvar(prijatelj ima)...pomaze dosta...kompatibilan je za skoro svaki socket.pa izvoli....

Poslednja izmena:
Tvoj procesor je daleko noviji od AMD-a(Thoroughbred A i B) koji imam ja.Uporedi ga sa AMD Barton-om ili AMD 64Bita.Razlika u temperaturama je drasticna.Ti jos imas box vatijantu procesora koja je uvek kvalitetnija nego remarkirani procesori koji po pravilu dolaze u non-box varijanti.Nego nasao sam termalnu pastu kod Imtel-a(CoolerMaster Termalna pasta High Performance).Ljudi valja li ta pasta ista ili da trazim dalje.

rampl je napisao(la):
Skinuo sam program i radi(sa 50 skinuo je na 32-33 u idle rezimu).Sada sam se setio da sam posle zamene TT9,iz dosade polirao do iznemoglosti hladnjak polir pastom(sada je slicno ogledalu).Moracu da ga montiram pa da vidim da li ce oboriti temperaturu na max rezimu. Pozdrav
program ili patch?
zanima me shta si upotrebio, jer, ako je to onaj program, mozzda mozze i na Asus-ovim plochama da uchini isto, poshto patch ne mozze:(

CM-ova pasta mozze da bude u srebrnom i zlatnom pakovanju, tj. PTK-002 i PTK-001, respektivno
prema tome, PTK-001 je bolja, ima veccu termoprovodnost, odn, vishe metala u sebi, manje je maziva, itd.
pogledaj na ovoj strani na njihovom site-u
imao sam obe u rukama ( takodje i onu sa oznakom HTK-002, a PTK-001 imam i sad) i mogu recci da je razlika u ceni i kvalitetu upravo onakva kako stoji na site-u, ni manje ni vishe

pozdrav

rampl je napisao(la):
Nego nasao sam termalnu pastu kod Imtel-a(CoolerMaster Termalna pasta High Performance).Ljudi valja li ta pasta ista ili da trazim dalje.
Ja koristim Titan Silver i sasvim sam zadovoljan... Ta CoolerMaster je sigurno bolja...
Vidi i sam kolika je temp. u idle...

Prilozi

• Untitled-1 copy.jpg
    Untitled-1 copy.jpg
    107.4 KB · Pregleda: 112
Poslednja izmena:
koji ti je to HDD na 36°C?!?
ili lazzu senzori malo?;)

u idle-u je dobra i svinjska mast, kvalitet paste se pokazuje u razlici u temp. u full load-u:p

pozdrav

Quote:
Originally Posted by rampl

program ili patch?
zanima me shta si upotrebio, jer, ako je to onaj program, mozzda mozze i na Asus-ovim plochama da uchini isto, poshto patch ne mozze

Upotrebio sam S2kCtl. AMD Soft CPU Cooler(e sad da li je program ili patch pojma nemam)kod mene radi .ASUS A7V333-x

H.U.D. je napisao(la):
koji ti je to HDD na 36°C?!?
ili lazzu senzori malo?;)

u idle-u je dobra i svinjska mast, kvalitet paste se pokazuje u razlici u temp. u full load-u:p

pozdrav

:D Neko se gore bunio oko temp. u idle pa zato... Pri full opterecenju ne ide preko 43 c a sto se HDD-a tice Maxtor 40GB slim (ne hladi se nicim... neki to vole vruce... :p )

Maxtor 40GB slim? ,)
to je DiamondMax +8 serija, oni imaju Ball Bearing ( kuglichne lezzajeve), odn. vrte se na kugl-lagerima, za razliku od DiamondMax +9 serije, koja je Fluid Bearing, tj. ploche im se vrte na tankom sloju ulja..

samim tim, ulje pravi mnogo manji otpor i trenje, pa je utoliko i manje zagrevanje i buka koju disk pravi pri rotaciji
ja imam 80GB HDD pomenute serije i standardna temperatura mu je ~30°C, bez dodatnog hladjenja..
zato sam te i pitao ono ranije:D

@rampl: hvala na odgovoru, taman ccu da probam na Asus-u na poslu da li cce da da bolje rezultate od CPUidle-a, koji koristim buducci da NGO Cooling Patch for NF2 ne radi ( izgleda) na istom

pozdrav

Vrh Dno