Šta je novo?

Ubiquiti AC lite i Mikrotik Router - kako namestiti vlan

dusko_m

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poruke
1,458
Poena
660
Namam prethodnog iskustva sa Ubiquiti. do sada radio sa Mikrotikom a sada imam potrebu da namestim WiFi sa 2 Ubiquiti AP-a. i ne mogu da provalim kako da namestim vlan na Ubiquiti nebili odvojio saobraćaj za "Guest" WiFi. na Mikrotiku setovan tagovan vlan 111. setovan bridge, setovan DHCP (ovaj deo radi, proverio sa drugim mikrotik uređajem) al ne umem da provalim kako da nasetujem Ubiquiti. ima li neko da me usmeri u dobrom pravcu kako da provalim da nasetujem ovakvo nešto. našao par uputstava na youtube al mi nisu primenljiva

Ovaj video obećava tačno ono rešenje koje meni treba ali kod mene nema ove opcije dole na slici,

1622959188967.png

pa sam mislio da mogu nešto da namestim u delu "Networks" al' čini mi se da za odaj deo, mora se imati i Ubiquiti router (možda i grešim)
 
Nije ti potreban njihov ruter, dovoljno je za odredjenu wifi mrezu da upises vlan id u polju gde je oznaceno na slici.
 
problem bio što sam skinuo verziju 6 UniFi Controller-a. U njemu nema te opcije. deinstalirao, skinuo verziju 5 i opcija da se upiše vlan se pojavila
 
ovako izgleda interface na verziji 6
1623004674028.png

a ovako na verziji 5
1623004687846.png
 
Promenili mesto. Sad se opcija nalazi pod "Advanced Settings". Kreira se "Network Isolation" sa zeljenim vlan-om i onda funkcioniše. Na mestu opcije "Select Network" sada se bira ovaj "Network Isolation". Veze s' mozgom nema...
1623005958484.png
 
Prvo, na v6 kontroleru možeš da vratiš stari UI.
U system settings isključiš opciju New user interface, i dobićeš v5 UI.
Drugo, ne znam šta podrazumevaš pod guest wifi, ali na UniFi kontroleru možeš da za WiFi mrežu uključiš guest mode. Time konektovanim uređajima dozvoljavaš pristup Internetu, ali ne lokalnim resursima. Takođe možeš da ograničiš bandwidth za guest mrežu.
Sve ovo je samo na nivou kontrolera, bez izmena na ruteru.
 
imam mikrotik ruter. to želim da bude jedino mesto na kojem se kontrolišu pravila saobraćaja. pa ako neko sa guest mreže treba da dobije pravo pristupa nekom uređaju u "glavnoj" mreži, mogu da podesim (npr. neki od gostujućih treba da koriste štampač... imam još neke specifične potrebe)
 
Ne možeš da podešavaš wifi od ubiquiti-ja preko mikrotik rutera. Čak i da hoćeš da potpuno preslikaš wifi mreže sa rutera na ap, to moraš da podesiš preko kontrolera. Ako hoćeš da praviš guest mrežu, to moraš da podesiš i na ruteru i na ap, ip opsege, van-ove... Jedino što je centralizovano je firewall, sve u vezi sa njim podešavaš samo na ruteru.
 
Zar ne bi i vlanove i sve vezano za njih (ID, ip opsege, dhcp, dns...) trebalo samo na ruteru da konfiguriše? Posle u Ubiquiti samo doda vlan ID gde treba i gotovo?
 
Pa upravo to, definiše, konfiguriše, prosledi po odgovarajućem portu, ali za wifi se konfiguriše na kontroleru. Dakle, nije dovoljno što si napravio 3 različita vlan-a, treba ih pridružiti pojedinačnim WiFi mrežama, u tom smislu je neophodno raditi podešavanje na kontroleru. Nije moguće sva podešavanja uraditi na ruteru.
 
Nazad
Vrh Dno