Šta je novo?

Ubijanje ploca cetkicom ili Epox 8rda3+ i FF

Učlanjen(a)
09.11.2005
Poena
319
Racunar:
-Navedeni EPOX 8RDA3+ PRO
-Sempron 2600+
-2xSTT 256Mb + 1xKingston 512Mb
-Asus Fx5700Ge 128Mb
-TV tuner ko-zna-koji sa Philips chipom
-WD 80Gb ATA
-DVD + DVDRW
-CHieftek 350W

sve je vezano na kablovski net.

PROBLEM: Ploca odmah po paljenju prijavljuje FF i nishta od boot-ovanja.

Isprobano:
-Memorije sigurno dobre.Probano i sa drugim i bez ijedne.
-Graficka ispravna.Probano i sa drugom, nista.
-TV tuner naravno izbacen.
-HDD i optika iskljucheni.
Dodatna dijagnostika:
-kondenzatori naizgled dobri, nisu naduti niti pustili sokic...
-pri paljenju ploca ne ispusta nikakav zvuk.Nikakava zavijanja.
-South i North bridge se greju, ne preterano, znaci topli
-Procesor se nikako ne greje, iako se svi ventilatori vrte, kao da ne dobija struju...
-Drzanje POW dugmeta na 4sec GASI racunar.
-Jedino nemam adekvatnu plocu da probam procesor, mada i dalje mislim da je ploca u pitanju.

Da li bi pomoglo pre-fleshovanje biosa programatorom, ili je neki kvar koji ispravlja samo sekirica?

P.S. Pregledao gomilu foruma i niko nije dao neko zadovoljavajuce resenje problema.
Ajd uzdravlje

Poslednja izmena:
probaj sa brzim paljenjem gasenjem napajanja nesto slicno sam imao za vikend drugar ima sempron 2600+ i asus ploca. elem ranije kad se ugasi komp 15 min nema sanse da se upali. tek nakon tog vremena moze. e zadnji put posle gasenja nije hteo vise da se upali sve radi sve se vrti ali ona nis i ja slucajno ugasim i upalim napajanje ali sa malom zadrskom iradi i probali jos 30tak puta i uvek oce malo zeznuto ali niko nemoze da upali komp bez njega probaj tako pozz.

Probao sve moguce stvari koje su mi pale napamet vezano za napajanje.I meni je prvo pala napamet ideja da se tu neshto zaglupelo posto u Nisu svakog dana gromovi besne ko ludi. Ali nije... valjda.
Probao na brzi pali-gasi, probao sa losim/boljim napajanjem, probao samo sa 20pin izvodom bez 4pinskog... nishta

Da li si probao da resetujes cmos, izvadis bateriju, i ostavis tako pola sata(naravno iskljuceno iz struje)?

Ja sam tako resio problem sa nekim memorijama koje nisu htele da rade, tj, ploca izbacuje gresku ff ili nesto drugo. Naravno memoriju sam uzeo drugu ali sam uspeo da butujem sa tom.
Inace moja ploca je 8RDA+ i imao sam problem sa ATI 9500 koji je prikazivao treperavu sliku a to sam resio tako sto sam stavio napon na 1.6 V za AGP. Inace zbog te VGA komp se zakucavao na startu pa sam stavio neku drugu, namestio napon u biosu i vratio ATI. Sada ne smem da ceprkam mnogo po biosu jer ako padne reset cmos... :).
poz

Podrazumeva se da sam to prvo probao... Izvinjavam se sto nisam naveo... Svi moguci reseti cmos-a koje ploca dozvoljava...

Samo procesor nije istestiran, sve ostalo je probano drugo ( druga graficka, druga memorija, drugo napajanje )

pa onda ti ne preostaje nis drugo moras i proc da testiras.

Nazalost,koliko je meni poznato te Epox ploce su poznate po iznenadnom "crkavanju" - bez ikakve najave.

Nazalost,koliko je meni poznato te Epox ploce su poznate po iznenadnom "crkavanju" - bez ikakve najave.

Pogotovu 8RDA3+ model.
I moje misljenje je da je ploca. Odnesi komp u neki servis, koji ce imati kompatibilnu plocu/proc da ustanove kvar. Nece te kostati vise od 200 dinara, mozda i nista, a mozda naletis na nesto polovno po povoljnoj ceni, nikad se ne zna.

Poslednja izmena:
A o kakvoj cetkici je rec?

Vrlo je moguće da će proraditi posle flesha biosa. Ima samo na par Epox ploča problem i neke su proradile posle flesha. Mada ipak najčešći problem su bili kondenzatori koji vidno nabubre i iscure.

.....
PROBLEM: Ploca odmah po paljenju prijavljuje FF i nishta od boot-ovanja.

Citao sam davno na internetu (dok sam imao 8RDA): ako ploca pokazuje samo
FF kod i nista vise - crkao je bios cip.
I to mislim bas crkao (nije se ispraznio).
Ne secam se vise mislim da je adresa bila nesto tipa 8rdafaq.com ili slicno
a moguce je da ta adresa vise i ne postoji.

@Cika Pera : u osnovu decko kaze da nije mnogo majao cetkicom :) samo oko memorije i procesora... I ja pretpostavljam da je tu staticki elektricitet odradio svoj posao

Dodatna informacija: procesor ispravan, znaci ploca

@Tarmi Ricmi : jedina stvar mi tu nije jasna - ako je bios crkao zasto onda za gasenje racunara na dugmence moram da cekam 4 sec...

Da bi dobio odgovor na pitanje, izvadi bios cip sa ploce (da fizicki nije u ploci),
startuj racunar/plocu (opet ces dobiti FF kod) i zatim probaj da ugasis na dugme :)
Trebalo bi da potraje, 4 sec...

Pozdrav

P.S. ako nemas alat za vadjenje bios cipa odradi to pazljivo sa dva spica (srafcigera)
da ne bi slomio socket za bios cip.

Poslednja izmena:
isti problem imam i ja sa tom pločom 8rda+.
crla je pre dve nedelje iz čista mira.isto je tog dana bila grmljavina i nevreme.i struja je
nestajala.mada sam ga ja uključio tek posle pola sata po dolasku struje.
isto se ponaša kao i kod klavir_shtimer-a.kuleri okreću ali samo stoji ff.
i sa čipom i bez čipa u biosu gasi ploču za 4 sekunde.
a šta to znači ako gasi ploču za 4 sekunde kad nije čip od biosa u ploči.

Riknuo bios ....
Moze ali i ne mora da znaci ... kod tebe moze nesto drugo biti u pitanju ...
Pitanje je , posto je bilo grmljavine, da li ti je modem ispravan ...
Obicno ploce stradaju preko dial-up modema jer ih ljudi ostavljaju
ukljucene u tel. liniju kada je nevreme ...
Grom przi modem, a modem dalje plocu ...

modem je dobar evo ga radi na drugom kompu.
još da kažem da mi je tada i procesor crko.
amd athlon 2500+barton.
e to mi je sumnjivo kako da crknu i ploča i procesor baš u istom trenutku.
čekam drugara sa programatorom pa da probamo da flešujemo čip biosa pa da probam tada
da li će da radi ploča.

@Cika Pera : u osnovu decko kaze da nije mnogo majao cetkicom :) samo oko memorije i procesora... I ja pretpostavljam da je tu staticki elektricitet odradio svoj posao

Dodatna informacija: procesor ispravan, znaci ploca

Da zakljucimo: ploca je crkla posle "majanja??" cetkicom.
Verujem da nije u pitanju celicna cetka, ali je ipak moguce da su otkinute neke sitne smd komponente sa ploce. Manite se biosa, nego lupu u ruke pa na posao.

probao sam da reprogramiram fleš 49lf020 čita u njemu sve nule i ne može da se pregazi.
da li ovaj fleš može da se pregazi willem programatorom.
ako je čip ispravan.
unapred hvala.
pozdrav.

Vrh Dno