Šta je novo?

u vezi grejanja maxtora D740X-6L

boza

Čuven
Učlanjen(a)
12.07.2002
Poena
619
Da li je normalno da se ovaj model ovoliko greje tako da ne mozete drzati prst na Agere chipu i kes memoriji duze od nekoliko sekundi.

To je normalno za sve 7200rpm hdd-ove. Nabaci neki qler koji ce da ga hladi i nema sta da brines.

A da pitam samo pri kojim se operacijama HDD najvishe greje - normalno kad dugo radi ali me interesuje da li je to npr pri formatiranju , kopiranju (velikih , malih) fajlova ???
Ili je grejanje podjednako...???

pusti da ti radi defragment u po dana pa ces da vidis sta je topao disk :D... mozda cak i mrtav...

Kada cete poceti da hladite 7200rpm diskove?
Shvatite da se igrate sa podatcima. Nisu mi jasni ni proizvodjaci, sa ulaganjem od 2-3 eura (da stave hladjenje sami) imali bi drasticno manji broj kvarova u garantnom roku. Sigurno isplativo ulaganje.

Očigledno da nije... Onda bi i AMD npr. trebao sa procesorom da isporuči i kuler, ali ne, ostavljaju ti da sam biraš koji ćeš da pazariš.

Genghis Khan je napisao(la):
A da pitam samo pri kojim se operacijama HDD najvishe greje - normalno kad dugo radi ali me interesuje da li je to npr pri formatiranju , kopiranju (velikih , malih) fajlova ???
Ili je grejanje podjednako...???
Grejanje HDD je podjednako bez obzira koju operaciju radi.
Jedino se chipset ohladi i to veoma brzo kada disk ode u sleep mod.

A sto se tice dodatnog hladjenja , to mu jos uvek necu priustiti , napravio sam backup bitnih podataka ,
a njega cu muciti po ovoj vrucini, pa neka lipshe ako hoce posto je jos u garantnom roku.

boza je napisao(la):
Grejanje HDD je podjednako bez obzira koju operaciju radi.
Jedino se chipset ohladi i to veoma brzo kada disk ode u sleep mod.

A sto se tice dodatnog hladjenja , to mu jos uvek necu priustiti , napravio sam backup bitnih podataka ,
a njega cu muciti po ovoj vrucini, pa neka lipshe ako hoce posto je jos u garantnom roku.
pazi, cimanje je veliko ako ti rikne disk. sama zamena, zatim vracanje bekapa, instalacija svih gluposti...

ovako kupis jedan kuler 80mm za 300din i radis bez preteranog straha

Ma Hardcano5, i resis problem.Stavio sam mali cooler iznad diska da duva u njega, na istom disku, o kome je rec i gore ga hladi, a dole je onako topao , moze se izdrzati.Kako da stavim 80x80 cooler da duva u disk s donje strane a da to bude estetski i da isti bude prikacen za kuciste.DA li to sve vredi kada je temp mothnerboarda oko 42C.Naravno bez klime u sobi?

kakav crni hardcano, spusti temperaturu diska za 5 stepeni a platis ga 30€ i jos se dere ko nenormalan (mali ventilator a brz)...

a sto se tice 80x80 ventilatora, pa zar nisi imao casove OTO-a u osnovnoj :D napravi nesto pa ga uglavi da ti hladi od dole, elektroniku

Nazad
Vrh Dno