Šta je novo?

U susret 11.04

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
Verovatno ste svi culi da ce za otprilike mesec dana da izadje finalni 11.04 Ubuntu, koji ce umesto standardnog GNOME-a ili ocekivanog (i mnogo odlaganog) GNOME Shella da donese Unity kao default okruzenje i za desktop korisnike.

Vecinu nervira ova ideja totalnog zaglupljivanja koju guraju i shell i unity, tako da su korisnici vec uveliko revoltirani i razmisljaju o alternativama.

Mene licno ne pogadja puno, inace sam koristio ubuntu 10.10 koji je bio toliko ispimpovan, da niko ko dodje kod mene nije mogao da skonta sta je to ustvari, tj svi su nekako kontali da je windows (mada je meni licno otislo sve nekako na stanu mac-a)... dok nisu shotwell ubacili kao default program prakticno nisam koristio NI jedan program koji dolazi uz njega, tj sve sam odmah deinstalirao.

No bilo mi dosadno prosle nedelje, pa reko da probam malo alternative, pri tom sam unakazio svoj ubuntu, jer mislim da je to jedini nacin da se stvarno nesto proba (dual boot bas i nije to):
-OpenSuse 11.4- super se instalirao i sve, ali posle instalacije ati drivera i reseta, puf, nasao sam se u nekom high res shellu i x-a vise nije bilo. Needles to say, obrisao sam ga odmah. Par minuta dok je radio, KDE 4.6 mi se pokazao kao dosta simpatican i i bolje mi je legao od nekog 4.4 koji sam zadnji cackao, a setio sam se sta sve yast moze i sta me nervira i koliko su digiKam, amarok i Krusader odlicni programi.
-Mint 10, ubuntu based. Naravno, odmah sam krenuo da brisem sta mi se ne svidja i da doinstaliram sta mi treba, shvatio sam da mi fali ubuntu sw center, da sam se jako primio na dugmad sa leve strane i da u principu posle 2 sata igranja nema vise razlike dal sam instalirao mint ili ubuntu. I dalje kao live distribucija mint 10 je odlican. Nesto mi se i on zblanuo danas, mada sam bas dosta cacako...
-Bodhi linux, 1.0.0, valjda je danas izasao. Minimalisticka, Enlightenment E17 ubuntu based distribucija. Na par sajtova su ga opljuvali nevidjeno, na par nahvalili, pa taman da iskoristim i da probam. Proradili su compiz efekti po defaultu (zato sam cekao final 1.0). No, kad sam video da je 10.04 lts based, nekako mi splasnuo entuzijazam. Vrhunac je bio kad sam pokusao da unmountujem neke particije koje je sam mountovao, pa je rekao jock nemas permisije. Da obrisem neke backupe, jock nemas permisije. Otvorim njegov bangavi (jos jadniji od nautilusa) file manager kao super user i ni tu nema unmount... ocekujem da me os lepo pita jel oces i daj sifru, ako bas mora |) al ne ovako.. ne vidim sta je tako lepo u E17, a opet ako mu instaliram sve sto inace koristim (Sto je bodhi-eva ideja, tj ne dobijes nista uz distribuciju, jer podrazumeva da ces sam sebi sve instalirati), na kraju opet dobijem svoj ubuntu |))

Na kraju uzmem Mint Debian... uh, digao se on, krenuo update, ajd.... posle jedno sat vremena zavrsio update (a i to sam morao prvo da rucno decekiram sve osim prvih par, ovih sa priority 1, pa tek onda da ga pustim da updatuje i ostalo, jer se inace bunio).
Radosti moje kad sam video koji je kernel prastari i kad sam skontao da ni na jedan meni poznat (jednostavan) nacin ne mogu glupavi ff da upgradujem na 4.0... grrr
Pokusao iz experimental da dodam qbittorrent 2.7.1, jock, unmet blabla...

Izdrzacu do bete ubuntua 11.04. Posle ove zabave, zaista se radujem novoj verziji ubuntua, makar bilo sve fuj i sareno itd. Znam da cu moci uvek i za sve sto mi treba da nadjem PPA sa svezim paketima i da instaliram sta mi treba ako ono sto dodje uz njega ne odgovara.
Mogucnost izbora je lepa stvar, ali praviti sw za os koji u startu koristi manje od 5% korisnika, pa za graficko okruzenje, koje koristi njih 20%, za namenu za koju postoji vec 40 drugih isto tolko nedovrsenih i zbudzenih sw-a uzas... bar ubuntu uvodi neki red u sve to i zato sam ipak srecan zbog nove verzije.

I ja sam kod sebe primetio da za koji god distro da sednem, odmah tražim Ubuntu u njemu. Drugi distroi deluju jako nedovršeni kada se uporede sa kraljem.

Za 11.04 su isplanirali puno, videćemo da li će uspeti sve i da isporuče. Sa svakom novom verzijom i očekivanja korisnika su sve veća.

Vala bas, Ubuntu polako postaje standard medju kucnim linux korisnicima. Valjda je to i zasluzio, po meni je veoma veoma dobar i nekako najispeglaniji od svih user-friendly distribucija i naj naj za kucne racunare

Da, takodje hardware-a dosta podrzava i ova sad aktuelna final verzija, dodace u novu jos dosta toga.

Na internom hard disku je instaliran ubuntu, međutim, poslednjih nekoliko meseci sam sasvim zadovoljan Puppy linuksom koji butujem sa 2GB flash drajva, tako da su hardovi uglavnom ugašeni (već sam se navikao na tišinu). Sve brzo, ceo sistem je učitan u ram, sva podešаvanja se mogu čuvati u jednom fajlu (s vremena na vreme radi save + prilikom shutdowna). Friendly je distribucija, mogu se instalirati deb paketi, a ima i svoj default .pet format. Skroz fino za one kojima je sve dosadilo :)

Ne znam, meni je Unity bas odbojan.

Kapiram da zele da unificiraju interfejs za sve (desktop/laptop/netbuk/tableti) da bi izbegli da se prave razlicite edicije ubuntua za masine razlicitih ekrana, ali ne mogu sebe da zamislim da tako nesto drzim na velikom monitoru....

A i ovaj novi gnome je slican - kao da su ga pravili za bolide koji ne znaju nista nego da lupaju prstima po touchscreen ekranima mobilnih telefona.... uzas.

Jesi gledao skoro kako izgleda unity u zadnjih mesec dana npr (mislim da je npr u petak nastupio interface freeze, prekosutra je beta 1)?

Bice to dosta bolje nego u staroj netbook varijanti.

Gnome shell kasni godinu dana i mislim da ce ga to zakopati. Prosto korisnici koji prihvate unity nece hteti da menjaju, a korisnici kojima se ne svidja unity nece se svidjati ni shell.

Nije mi jasno ovakva pljuvačina na Mintu koji je zasnovan na Debianu jer zaboga ima stari kernel. Šta ti to na njemu ne možeš da odradiš? Osim FF4? Jesi li nekad koristio čist Debian? Sve što govoriš ispada da si se navukao na Ubuntu i da nepostoji ništa drugo. Ne kažem možda nije bolji od ostalih ali niko nemože da me demantuje i da kaže da za njega ne može da s enađe najviše hardvera i softvera a koji pod drugim distribucijama ili ne rade ili za njih nepostoji

Gnome shell kasni godinu dana i mislim da ce ga to zakopati. Prosto korisnici koji prihvate unity nece hteti da menjaju, a korisnici kojima se ne svidja unity nece se svidjati ni shell.

ja koliko znam gnome-shell je freeze od nedavno. final valjda u aprilu. a fedora 15 u maju ide sa gnome-shell default.
trenutno koristim f15 alpha, i vise mi odgavara gnome-shell od unity, jer mi ide na ***** global menu.

Poslednja izmena:
jedno sat ipo sam pokusavao i qbittorrent da namestim 2.71 iz experimental repoa da ubedim da saradjuje i jock... sad sam blokiran na par trackera dok ne instaliram ubuntu (i to ovaj za 2 dana)..
juce mi je spontano nestao zvuk na integrisanoj zvucnoj, posle nekih patcheva. povratio se kad sam ugasio full masinu i ponovo upalio.

autor qbittorrenta razvija prvenstveno za ubuntu, sad je poceo i za windows i mac.
taj cist debian koji pominjes kontam da koristi recimo 4% linux populacije, ako i tolko, sa ovim mintom nek se broj digao na 5%, jer je ipak daleko bolje usminkan za desktop upotrebu. naspram 60% ljudi koji koriste ubuntu i derivate, pa ko uopste ima intresa da se zabavlja time da pakuje i testira aplikacije za end usere za tih 5% korisnika linuxa (vec korisnici linuxa su 5% korisnika racunara, bar kad je desktop u pitanju)...
jesam ga nekad davno probao, ali je to bilo u vreme kad mi je linux ionako bi sekundarni os, pa malo se ulogujem, malo cackam levo desno nesto, odigram neku ugradjenu igru, pa batalim i vratim se u win...

kad mi treba neki proram za ubuntu ili kad imam neki problem, kucam na googlu "ubuntu <problem>" i iskoci resenje... za debian je u najboljem slucaju iskocilo da jos neko ima isti taj problem ali da nema pojma kako da ga resi...

mogu samo da zamislim kako je tek super kad koristis egzotiku tipa gentoo ili arch.

ja smatram da os treba da bude prvenstveno upotrebljiv. debian za mene to nije. ubuntu ako zbog unity ne bude, znam u glavu kako da ga spicim i da stavim umesto njega sta mi se svidja i znam da ce vec cim beta izadje biti tona ppa-ova koji ga podrzavaju.

Arch je jako lepo pokriven što se tiče problema/podešavanja/igrarija raznih :)

@danijel00

E tako već možemo da se složimo. Osim naravno da je Ubuntu zajednica bolja. Što se tiče svakodnevnih vratolomija (dakle ne primena u recimo naučne svrhe) Debian Ubuntu ne može da se približi

Izasao je danas finalny 11.04 Natty.

Jedan lep link: http://omgubuntu.co.uk/natty/
http://www.webupd8.org/2011/04/ubuntu-1104-natty-narwhal-released-see.html

Download
http://releases.ubuntu.com/11.04/

Izasao je i catalyst 11.04 finalni.

Preko update-a, mislim da sam vec 2 dana na finalnoj verziji (juce prvi put nije bila tona update-ova,a znacajno se smanjila i lista koju skida za updates).

Ja ga koristim tu od bete1 ko sto sam rekao gore i kad su ispeglagli probleme sa stabilnoscu unity-a i catalysta generalno mi je postao sasvim OK. Sa indicator appletaima su smorili , kao i sa cinjenicom da treba da se hackuje sistem da bih dobio npr ikonicu za qbittorrent, ali bice...
Navikao sam se u sustini na unity, OK mi radi. Banshee me nervira, pa je leteo kao i vecina drugih default aplikacija|)
Movie player se ne da. Deinstalirao sam ga, pa ga je neki od updateova vratio, grr... i opet se associrao sa nekim video fajlovima i tako, zabavljam se sa njim |)

Trenutno imam problem sa choppy playback sa catalyst driverom (igracu se danas neke fore oko vsynca su u pitanju), a sa open source driverom ok radi video, ali mi ne konta televizor preko hdmi, pa sam na analognom kablu.

Uglavnom sve zajedno ne izgleda lose, za mali ekran je verovatno super, a za ovaj 42" sa 2m je takodje vrlo zgodno |)

Imam i dalje problem sa brzinom upisa na ntfs drive-ove, otprilike 5x sporije nego sto bi trebalo |( sto me u sustini nervira, ali ne dovoljno da bih prelazio na ext skroz.

Izasao je.Jos 9 min, pa da vidim da li je sta bolji od bete...Za ono malo sto sam probao, skocio mi je pritisak i skinuo sam Kubuntu Beta i OpenSuse 11.4

Ja ću, kao i obično, malo sačekati sa prelaskom. Prvo, zato što im obično treba malo vremena da isprave sve bubice kada nova verzija izađe, drugo, zato što mi OCZ Vertex 2 stiže tek krajem sledeće nedelje. :(

Teško da će moći da bude bolji nego 10.10, ta verzija kod mene radi fantastično, nekako očekujem da će tolike promene doneti i nove probleme. Probaću da se naviknem na Unity, da ne pričam ništa dok ne vidim kako radi.

UHH....

posle 5 minuta sam morao da izadjem iz 11.04 i povratak u windows 7 xD

igrao se malo sa compizom...kako je ono bagovito ! O_O 4-puta crashovo unity skroz, i nekoliko puta se pojavljivali razni UI bugovi po menu baru....

Neverovatno je da su čobani i pored sve kuknjave korisnika ostavili po defaultu bugoviti unity

Rešenje bi moglo da bude ovo:

Edubuntu 11.04 ships with a classic Ubuntu desktop by default. Unity is available in both its 2D and 3D versions for these who want to test this new user interface as an option in the installer.

http://www.edubuntu.org/Download

a potom da se skine par nepotrebnih stvari

Poslednja izmena:
Trenutno imam problem sa choppy playback sa catalyst driverom (igracu se danas neke fore oko vsynca su u pitanju), a sa open source driverom ok radi video, ali mi ne konta televizor preko hdmi, pa sam na analognom kablu.
1. Instaliraj Compiz config settings manager i u open GL opcijama iskljuci Sync to Vblank.
2. U CCC u Display options, Tear free enable-uj opciju tear free (ja sam imao problema sa tim)
3. U CCC 3D. more settings Wait for vertical refresh sam stavio na performans (mada to nije imalo neki veci uticaj)
Nakon toga VLC radi odlicno, dok sam za UM Player (http://www.umplayer.com i http://forum.ubuntu-it.org/index.php?topic=454765.0) (mplayer osnova) za Video output driver stavio X11 (slow) jer mi ta kombinacija daje najbolju sliku).
Poz.

Iskopao sam i ja. Resilo je manje vise taj problem, ali mi sad vise uopste tv ne radi preko hdmi ni sa catalystima |(
Tako da razmisljam da se vratim na default driver koji mi ipak bolje radi...

Zasto svi beze od KDEa, kada je 4orka sad ispglana skroz i lepo radi? Prvi put da mi je zvuk proradio odmah, da rade multimedijalni tasteri na tastaturi itd. U svakom slucaju, mnogo lepse i funkcionalnije od Unitya i Gnomea3...

Evo i mene u Natty Narwhal-u :)

Ovog puta sam uradio nešto što nisam nikada ranije, instalirao sam Linux iz Windowsa tj. Ubuntu pomoću Wubi-ja. Mislim da jednostavniji način instalacije za totalne početnike ne postoji. Ali ne leži vraže, problemi već na startu. Pošto je setup sve sam završio (najveća mudrost je odabrati veličinu particije što znači da nema particionisanja) i pošto sam restartovao Ubuntu, pri prvom prijavljivanju kao admin me sačekao prazan ekran pa je usledio nasilni restart. Pri drugom podizanju je prijavio grešku ali se podigao bez problema. Videćemo da li je nešto ozbiljno u pitanju ali je baš bezveze da ovakve sitnice kvare ugođaj kada su se već trudili da instalacija bude totalno ali totalno user friendly. Btw. izabrao sam instalaciju na srpskom jeziku jer mi je to i cilj, da vidim šta će zadesiti totalnog početnika za koje je Wubi i kreiran i koji biraju maternji jezik.

Nije loše prevedeno, fino je urađen setup ali zar su Banshee morali prevesti kao Zlosnutnička kutija, zaboga :d

sto se kde tice, kubuntu mi bas ne odgovara u potpunosti, sad sam se razmazio sa dugmicima na levoj strani itd...
opensuse sam instalirao i radio je super do prvog restarta |) kad vise nije hteo da se digne...

igram se sad sa unity, dok ne pocne da brlja nesto ne diram |)

Jel se samo meni vuku apdejti iz Ubuntu Software Centra (Synaptica) ili je to opšto stanje usled navale?

Unity je ok sve dok ne kreneš da ga čačkaš :)

Jel se samo meni vuku apdejti iz Ubuntu Software Centra (Synaptica) ili je to opšto stanje usled navale?

Unity je ok sve dok ne kreneš da ga čačkaš :)

ahhahahaha :)

istina, samo probaj nesto da promenis u compizu, windows switcher ili nesto slicno, ode sve u tri lepe...

+1 (sbb, beograd) Valjda je zbog navale, hehe.

Unity sam, iskreno, pokušao da koristim, ali ne vredi -- ne ide mi. Gnome 3 još nisam instalirao, dakle, na classic sesiji sam. Videćemo, mada, sve manje palim HDD na kojem mi je sistem (ubuntu), a sve više sam na Puppy-ju, direktno sa fleša, sa ugašenim hardovima (i tišinom :) )

Ja sam jos ranije pokusavao nesto sa Unityem i bio skroz razocaran... Nadao sam se da ce ga popraviti, ali po vasim komentarima mrka kapa. Majke mi mislim da mi je najglatkiji bio 9.10

Compiz i ubuntu 11.04 vise ne rade. Ako ukljucite cube i rotate, ode sve dodjavola. Na momente sam uspeo da popravim stvar, ali opet bilo kakav pokusaj podesavanja compiza cak i u classic sesiji ne radi. Potuno sam razocaran sa 11.04. Vracam nazad 10.10.

Vrh Dno