Šta je novo?

U šta spakovati Brazos ploču?

marko_n

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2006
Poena
380
Ako je neko pakovao komp sa nekom od ovih novih fusion ploča, dobro bi mi došla preporuka/iskustvo. Dakle bitno je da kućište bude što manje i lepše. Naravno, bitno je da je dobavljivo na domaćem tržištu po iole normalnoj ceni. Može i neko home made rešenje, ako neko ima zanimljivu ideju. :)

U kućište bi išla ova mala pločica. :)

Problem je što je izbor kućišta mizeran, a i ponešto što se može naći deluje nekvalitetno i ne naručito lepo. :(

Ovo sam iskopao za sada:

bigimg.jpg

http://www.itsvet.com/proizvod/blueberry-cn-100bk-150-150w/comp_comp_case/256/1165

bigimg.jpg

http://www.itsvet.com/proizvod/chieftec-bt-02b-180w-180w/comp_comp_case/48/1287

bigimg.jpg

http://www.itsvet.com/proizvod/lc-power-itx-1360mi-75w/comp_comp_case/204/1442

bigimg.jpg

http://www.itsvet.com/proizvod/lc-power-itx-1300mi-75w/comp_comp_case/204/1441

bigimg.jpg

http://www.itsvet.com/proizvod/lc-power-itx-1340mi-75w/comp_comp_case/204/1414

I to je sve što sam uspeo da pronađem. Jedino ovaj Chieftec spada u kvalitetnije, pre svega je to bitno zbog napajanja, dok su ova ostala mačka u džaku. Da li neko može posebno da preporuči neko od ovih kućišta ili neko drugo? Da li se može posebno naći napajanje ovog formata? Gde? :)

Promakao ti je CM Elite 100 i Silverstone SG05B ;)

Elite je za sitne mašine, dolaze u obzir samo low profile grafičke, što zbog prostora, što zbog potrošnje. Cena je krajnje fer. Napajanje je rebrandovano FSP150-50GLT, koje je solidno 1U serversko napajanje, možda malo glasno pri većim opterećenjima. 10A na 12V je dovoljno da pokrije AMD E350 plus recimo 5570 LP, za neka laganija igranja, ako osetiš potrebu za tim. Samo pazi, moraš uzeti slim optički drajv (kao za laptop). Sve u svemu, solidno i dopadljivo kućište.

Sugo SG05B je baš spominjan juče, gde sam pitan o napajanju koje dolazi uz njega. Odgovor ovde. Ovo je nešto veće kućište, sa boljim hlađenjem, moćnijim napajanjem i mogućnošću da primi više ozbiljnijeg hardvera. Ako ciljaš na više diskova, ili na bolje hlađenje uz tiše napajanje, ovo je pravo rešenje. Sugo je, doduše, i puno skuplji.

Što se tiče napajanja, nisam viđao da iko prodaje 1U ili Flex-ATX napajanja, samo SFX. Od njih su u ponudi cela dva, jedan Silverstone (rebrand FSP450-60GHS, jača verzija onog iz Sugo kućišta, osrednji kvalitet) i jedan Chieftec (solidna rebrandovana Delta, iste oznake). Ova napajanja ne mogu da stanu u Elite 100, i slična mini-ITX kućišta, ali staju u SFX kućišta, kakvo je pomenuti Sugo.

Recenzije: Elite, Sugo.

Naravno da ovo nisu jedini izbori, ali su jedini smisleni izbori na našem tržištu.

Imam mali racunar u tom Blueberry kucistu. Ono je iskljucivo ITX i nema kombinacije za dodatne kartice [nema predvidjeno mehanicki mesto pozadi].
Napajanje ima tanki 8cm ventilator koje u horizontalnom polozaju kaci perforirani lim za koji je zasrafljen, dok u vertikalnom [za koji je navodno i predvidjen] , toga nema...
To sam sredio, ali uz otvaranje samog napajanja. Gore na kucistu ima montiran 6cm vent, ali je standardan na molex i dosta je bucan, tako da se mora prebaciti na 7V i onda je solidno tih.
Ventilator za procesor mora ici low profile, ali Xilence pravi za Intel 775 [u mom slucaju] takav sa 4-pin konektorom, jer moja ploca nema regulaciju obrtaja, sem ako nije 4-pinski vent.
Optika ide za lat-topove [slim odd] i bukvalno ne postoji nista da se ucvrsti, mehanicki! Dobija se adapter za povezivanje optike sa napajanjem i plocom.
Ja sam bio planirao tog Chieftec-a ali ga nije pre par meseci bilo nigde [bilo po nekim cenovnicima, ali u realnosti-ne], zato sto je ipak to klasa za Blueberry , koristi standardnu optiku, napajanje...
Radi i ovo solidno, unutra je Intel ITX, E5300, 2x1Gb ddr2/800, 320Gb, ne greje se preterano, potrosnja ne prelazi 80W max...
pozz

Svidelo mi se kućište Frontier "Diva" ali ono je nešto veće od ovih koje si okačio a i nema ga više po prodavnicama.Za ta mini napajanja trgovci neznaju šta da traže, dosta teško se nalaze a često je jeftinije kupiti drugo kućište sa PSU nego samo napajanje.

Ja imam dve mini ITX konfiguracije, jednu u pomenutom Silverstone Sugo SG05B (ona u potpisu), drugu u LC Power 1320MI. Drugarima sam pakovao i par komada u pomenuti BB i Chieftec.

Već neko vreme se gnjavi s našim prilično lošim izborom u zemlji za ITX:

Silverstone SG05B: Mana - CENA :) i 120mm napred se čuje ako ga ostaviš na 12V, na 9,5 radi odlično. Sve pohvale za kućište, jedino bi bilo bolje da je cena malo manja. Takođe, ima u ponudi i SG06B koje je vizuelno lepše (subjektivno), ali ga retko kod nas ima na stanju.

LC-Power 1320MI: u njemu mi je Intel D510MO ploča, sa 2GB ram i 2.5 inch HDD-om, sve je pasivno hlađeno, napajanje je urađeno u vidu eksternog 12V adaptera i DC-DC modula u kućištu. Pošto je pasivno hlađeno, nema buke iz računara :) Gurnuo sam ga pod sto, do njega ide samo LAN i struja :) Radi 24/7 već godinu dana. Kao manu imam da izdvojim loše rešeno hlađenje HDD dela ukoliko koristiš 3.5 inch disk - preporuka da u LC 13XX kućišta stavljaš 2.5 7200 diskove ili SSD, eventualno neki Samsung EcoGreen.

BlueBerry CN-100BK: najtanji lim, nekako najmanje mi robusno deluje, bučan fan na napajanju. Kolko para toliko i muzike, relativno pristojno deluje, ali ništa specijalno, sklopio za par ljudi koji nisu hteli da izdvoje para za više, ništa ozbiljnije od Atoma-a ne bi u isti stavljao, za kućište i napajanje od 2K dinara dosta :)

Chieftec BT-02B: Solidna konstrukcija, ima mesta za single slot grafiku, mana - mora se koristiti baš niskoprofilni kuler ili odustati od klasičnog 5.25 DVD-a, ali ako ideš na Brazos ne bi trebalo da bude problema. Jedino što je mogu da zamerim je nezanimljiv izgled, par ljudi nije htelo da ga kupi samo zbog toga, nije im išlo jednostavno uz HiFi komponente ili im se naprosto nije sviđao.

CFI A6719TG i A8989TG: jako loša kućišta - kontrukcijski loše mesto za napajanje, napajanja im se pregrevaju, ventilatori na istim bučni, kinez u najgorem smislu. Ni najmanje mi se nisu dopalo.

Poslednja izmena:
Imas i ovo CFI kuciste... Ja sam u njega spakovao svoju masinu http://forum.benchmark.rs/showthrea...a-savjeti...&p=2538694&viewfull=1#post2538694

bigimg.jpg

http://www.itsvet.com/proizvod/cfi-cbi-a8989tg-150w/comp_comp_case/753/1098

@mighty

Napajanje u ovom mom CFIu se uopste ne pregreva, a ventilator se jedva cuje...da je kinez, kinez je, ali uopste nije bucan koliko ti mislis i koliko sam ja mislio da jeste... Na kraju uvek taj zadnji ventilator mozes da zamenis nekim drugim ukoliko ti ne odgovara. To je najjeftinije kuciste sa integrisanim napajanjem od 150W u koga mozes da stavis full dvd ili blu-ray drive. Ima na ovim slikama koje sam postavio i napajanje, lepo se vide specifikacije.. Nije nesto ali za masinu koja ce da trosi do i ispod 100W je odlicno.
To je veliki plus, jer se kod nas izuzetno tesko nalaze ta PICO napajanja i sve sto ima u sebi nesto integrisano je dobro doslo :)

Poslednja izmena:
Možda ti i zapao dobar primerak ili meni dva loša, dva puta smo probali da sklopimo nešto s istim (to jest s oba modela) - relativno slabe konfiguracije - Celerona E3400, Intel DG45FC, 2GB RAM, 1TB WD Green i sl... Jedno je u startu vraćeno i zamenjeno za Chieftec (A6719TG jer je bilo premalo i totalno nepraktično), drugo (A8989TG)je radilo neko vreme (uz zamenu svih ventilatora tišim) pa mu je crklo napajanje. Nemam više volje da ga po treći put testiram, ko želi, nek proba :)

Čak i u razgovoru s uvoznikom istih, sam saznao da se nisu baš usrećili, da im je bilo dosta žalbi na bučne ventilatore i crkla napajanja. To je bilo još čim su se pojavili kod nas, prošle godine. Više nisam imao bolje da se bavim istim, dati par K više za Chieftec BT-02B mi je uvek delovalo razumno ako uzmeš u obzir cenu onoga što stavljaš unutra, kao i slabu dostupnost ITX ploča kod nas.

Poslednja izmena:
Pa stvarno ne znam, ja sam bio veliki skeptik po pitanju tog kucista, ali nisam nasao nista jeftinije ili bar malo skuplje, a da mogu da uglavim DVD drive. Sledeci izbor mi je bio taj chieftec, ali je bio pa skoro duplo skuplji i probio bi mi budzet.
Napajanje se stvarno ne cuje (ili sam ja ogluveo od onih silnih trance zurki :p).. Ventilator se cini mi se slabo cuje, cak se mozda vise od njega cuje ventilator na procesoru, ali meni je to sve veoma prihvatljivo i u granicama normale.
Jel bila neka diskretna graficka u toj tvojoj konfiguraciji...da nije ona opterecivala napajanje..pise na samom napajanju da sve grane (3+5+12V) ne smeju da povuku vise od 136W. Meni je ispod te granice.
Ako moze, nek uzme chiefteca, jer je, verujem, kvalitetnije napajanje od ovog, a ima i 180W. Ili Silverstone SG05B koji je meni preskup, 300W mi nista ne znaci.

Poslednja izmena:
I ja sam više za Chieftec BT-02B, mada koliko vidim uz njega ne ide fan, mora posebno...

Neka zamisao je da to bude fusion ploča, 4GB RAMa, jedan 2.5" disk (Scorpio Blue 1TB najverovatnije). Ne bih ugrađivao dodatne kartice (audio, video), niti optički drajv. Optičke diskove u principu koristim i na full kompu jednom u pola godine, sve što mi treba skidam sa neta, a razmena ide preko USB diskova i USB fleš memorija.

Tako da, prioreitet su dimenzije, sa sajtova proizvođača:
60 x 220 x 200mm LC 1340MI
85 x 290 x 215mm BB CN-100BK-150
135 x 295 x 240mm Chieftec BT-02
70 x 318 x 262mm CM Elite 100

Nekako mi se LC 1340MI najbolje uklapa u priču, ima jedno mesto za 2.5" disk, nema externih otvora, najmanje je i ima pasivno hlađeno napajanje od 75W (napajanje mu je kao adapter za laptop). Ideja je da jedini ventilator bude onaj na kuleru procesora (koji je fabrički ugrađen), a da ako je moguće i on bude zamenjen nekim većim pasivnim kulerom.

Ovo LC kućište nisam imao prilike da vidim uživo, te ne znam šta mogu da očekujem po pitanju kvaliteta? Takođe napajanje mi ne uliva poverenje, ali računam da cela ova mašina u full load-u ne troši više od 30-40W, te da će i ovo napajanje poslužiti?

Ja imam većeg brata - 1320MI (jedina razlika je u dužini zbog mesta za slim optiku i 3.5inch HDD, širina i visina su iste mislim).

Lim je iznenađujuće kvalitetan, jednom sam greškom zgazio na njega i ništa se nije iskrivilo, a ja imam skoro 90kg :)

Sa Atom 510 pločom, 2GB rama, 2.5 inch Sata diskom, wifi karticom u mini-pcie slotu radi bez gašenja godinu dana - služi mi za download, 24/7 skida nešto. Adapter je hladan, ne greje se nešto. Mnogo robusnije i kvalitetnije od BB CN-100BK-150 + nema ventilatora na napajanju :)

Atom D510 i E-350 bi trebali da su tu negde s potrošnjom, koji W gore-dole, mislim da bi ti bila bolja tiša varijanta i od CM i od BB. CM Elite sam jednom čuo, jasno se vidi da mu napajanje vodi poreklo od 1U servera, makar po buci.

Hvala tebi, kao i svima ostalima na kvalitetnim odgovorima! :)

@laca
Gde može da se kupi LC-1380Bmi? I ako možeš, malo pojasni to sa PCI slotom, pošto mi uopšte nije jasno o čemu se tu tačno radi. Da li PCI slot služi čisto da fizički drži DC-DC adapter ili je nešto drugo u pitanju??

Hvala tebi, kao i svima ostalima na kvalitetnim odgovorima! :)

@laca
Gde može da se kupi LC-1380Bmi? I ako možeš, malo pojasni to sa PCI slotom, pošto mi uopšte nije jasno o čemu se tu tačno radi. Da li PCI slot služi čisto da fizički drži DC-DC adapter ili je nešto drugo u pitanju??

Da PCI slot sluzi da drzi taj DC-DC adapter ( takvo je resenje ). Ulazi unutra kao da je PCI kartica.... pa se na nju kace kablovi... A za nabavku probaj preko Joke
I da 1340 je ubedljivo najmanje kuciste koje mozes da nabavis za mini ITX kod nas.

Neverovatno glupu rešeno to na 1380, kod 1320 DC-DC ima svoj nosač.

A i Brazos ploče imaju PCIe slot, ne PCI - zarez je sa druge strane, ako to nisu predvideli, ne gine seckanje DC-DC adaptera na 1380. Krajnje glupo rešenje.

marko_n: vidim da si zaljubljenik kao i ostali prisutni u male racunare. Tu spadam i ja :).

Odmah da ti kazem iz iskustva da su napajanja u vecini pomenutih kucista po meni bucna. Tako da idi na kuciste sa eksternim (cigla) napajanjem ili barebone sa ATX napajanjem sa vecim ventilatorom.
Tu treba dodati i mali ventilator sa Brazos ploce (ima i pasivnih resenja ali i skupljih).

Meni racunar stoji u dnevnoj sobi nakacen na tv. Predpostavljam da i tebi treba nesto slicno.
Ako je za drugu namenu bolje gledaj micro ATX kucista zbog veceg izbora na nasem trzistu.

Ja sam sklapao par mini racunara i uvek problemi. Pored buke tu je problem i sa ostalim komponentama tj. dimenzijama istih i mali izbor na nasem trzistu (low profile kuleri, dodatne kartice...).

Na kraju sam kupio gotovo resenje od Zotaca (Atom+ION kombinaciju, a od skoro imas i Brazos AD02 model).
Ne reklamiram nikog, jer jedino od njih i par Prestigio modela ima kod nas, a da su malih dimenzija).

Saberi-oduzmi kostace te isto, ali je fabricko resenje daleko elegantnije, lepse i tise.

Takodje planiram i sledecu kupovinu - ASRock Vision 3D (skuplja, ali i mocnija igracka). Na zalost moram ga vijati preko jer ga kod nas ne nameravaju uvoziti.

Zotac AD02 izgleda baš interesantno, samo mu je cena malo naduvana, 290e trenutno po ITSvetu. Ista konfiguracija može da se sastavi za:
clipboard01.png

Ipak, Zotac ima lepši dizajn i bio bi opcija sa cenom nižom 50e. :) Pored toga, možeš li mi reći da li mu je moguće dodati još RAMa i lako zameniti disk? Koliko je komplikovano otvoriti ga? Da li koristi SO-DIMM ili običnu DDR3 memoriju?

Kome USB3 nije must, može i ovako, za još manje para:
clipboard02.png

Šteta što Emmi nema ITX kućišta, stavio sam neko bezveze koje košta 3500din čisto zbog ukupne cene, dok u Etronu već postoji solidan izbor ITX kućišta u tom cenovnom rangu.

Poslednja izmena:
Sto se tice miniITX kucista ja imam vrlo solidno Apex Ml-100 sa 250W napajanjem u koje je spakovan Intel Core I3 540, na Intel DH57JG miniITX ploci sa 4GB DDR3, palit nv220 grafikom i 2,5" WD Hard diskom. To sve fino hlade 2 komada 12cm ventilatora postavljenih na bok kucista. Sve je veoma tiho, ne pregreva se uopste i radi non-stop.

LINK

Prilozi

• 11-154-084-02.jpg
    11-154-084-02.jpg
    15.5 KB · Pregleda: 61
  • 11-154-084-08.jpg
    11-154-084-08.jpg
    53.5 KB · Pregleda: 62
  • 11-154-084-10.jpg
    11-154-084-10.jpg
    47.6 KB · Pregleda: 57
Poslednja izmena:
Cena Zotac-a u Pinu je "preporucena" maloprodajna cena, ali ce biti jeftiniji kod drugih koji prodaju njihovu robu.

Steta sto u ovoj turi nisu uzeli model bez harda i memorije. Takav bi kod nas okvirno kostao oko 200e (u evropi oko 180e).
AD02 ima dva sodimm ddr3 slota, 2.5 inch hdd i sve je tool-less montaza.
Takodje ima i USB3, Wi-Fi i citac kartica.

Hladjenje je reseno sa jednim ventilatorom koji se ne cuje (makar kod mene na ID11 modelu, ali je dizajn isti).

Jel zna neko gde ima da se kupi kućište koje je Garson predložio?

Pitaj Paradigmu, on rece da ima da se kupi kod nas. :)

Probao sam, video sam tu prodavnicu kao kontakt u reviewu ITSveta-a za to kućište, ali pošto im je sajt raspad, zaključio sam da prodavnica više i ne radi. Ili radi? :D

Poslednja izmena:
Mislim da radi jos uvek, a ssajt i ako je raspad milslim da je skoro postavljen (pre mmesec, dva).

Inace to kuciste sam video uzivo kod njih i u to vreme bilo je oko 90e. Meni nije odgovaralo zbog slabog napajanja (~90W) za moju masinu, pa sam uzeo MI 100.

Tek sad nabasah na temu, i drago mi je da vidim da broj ljubitelja malih računara raste. Dopunjujem iskustva drugih članova (najviše mighty78) svojim.

Kućište Chieftec BT-02B. Koristim ga na konfiguraciji D510MO + 2GB + 3.5HDD + 5.25DVD. Napajanje uliva poverenje. U radu je hladno i bukvalno nečujno. Konstrukcija je (malo) razočaranje. Uostalom, pogledajte http://www.frontier.com.tw/index.asp?page=products&ID=case&It=26a&Type=SHADOW. Čik pogodi? Osnovni problem je što je za ovaj oblik kućišta klasični DVD prosto preveliki, ali ako se odlučite da ga izostavite, većina ostalih stvari se da zanemariti. Tada ovaj mali Chieftec postaje dobra osnova čak i za neku malu radnu stanicu (mITX H61/H67 + core i3 2000).

Kućište CFI A8989TG (D201GLY + 1GB + IDE 3.5HDD&5.25DVD). U odnosu na očekivanja (plaćeno 2500 din, u međuvremenu poskupelo), zadovoljan sam. Kod mene je napajanje tiho i mlako, ali iskreno, na njega ni ja ne bih kačio bilo šta što nije integrisano. Konstrukcijski je kao i gomila drugih, imitacija Shuttle-a, pri tome pristojna. Ako ne želite da se odreknete DVD-a vredi pokušati. Ventilator pozadi 80mm odmah zamenjen Coolermaster-om. Planiram Brazos sa ovim kućištem, ali čekaću da jeseni. Možda novi Atom D2x00 donese nešto novo i bolje (makar pad cena).

Uzgred, APEX MI-100 je bio moj prvi izbor pre 2 godine. Postoji pohvalna recenzija na silentpcreview, i gle čuda mogla se su da se kupe i ovde. Ponuđena cena je bila na gornjoj granici prihvatljivosti, ali prihvatljiva. Međutim, problemi pomenute firme sa sajtom postoje i tad (novi je korak u dobrom pravcu). Stari sajt je imao zanimljivu mogućnost da iz googla dobijete direktan i nezaštićen link na b2b portal/ponudu. Uvid u razliku između veleprodajne i maloprodajne cene ohladio je moj entuzijazam (ako se dobro sećam, nekih 60%). Nekad nije dobro znati neke stvari.

Osnovni problem je što je za ovaj oblik kućišta klasični DVD prosto preveliki, ali ako se odlučite da ga izostavite, većina ostalih stvari se da zanemariti.

Ovo je i meni zasmetalo kod BT-02B Chieftec kućišta, prosto je van svake pameti u tako mali računar ubaciti debeli 5.25" DVD. Lično optičke diskove koristim jako retko, te bi mi rešenje bio externi optički USB uređaj koji bi se kačio po potrebi. Šteta što se Chieftec nije setio da napravi kućište i sa alternativnom maskom koja ne uključuje 5.25" otvor.

Interesuje me da li je moguće, ako se izostavi DVD, instalirati neki pristojan kuler za i3 CPU, plus u tom delu gde bi trebalo da dođe DVD, zbudžiti još jedan 3.5" HDD koji bi recimo bio vezan elastičnim kanapima da visi tu negde? Ovako sa slika mi deluje da bi to moglo da se zbduži, ali najbolje da neko ko ima kućište da ovu ocenu.

Verovatno bi mogao da se stavi neki top-down cooler, na primer NH-C12P SE14, koji je pritom veoma tih, mogao bi ga držati na 500 rpm, kada je bukvalno nečujan, a odlično bi hladio i3 koji kad se napne pa prdne povuče možda 30W :D
Pritom top-down cooler hladi i RAM i VRM-ove ploče, pa ti nije presudan ne znam kako dobar protok vazduha kroz kućište, samo da CPU cooler ne bude "gladan" (relativno) svežeg vazduha.

Da prenesem utiske za kućište koje sam pomenuo u prvom postu: LC POWER ITX-1340MI

Kvalitet izrade i lim je "onako", po mom mišljenju dosta loše, ali može da prođe za te novce. Ono što vidite na slikama, to je otprilike to.

Ipak, naišao sam na jedan veliki problem. Kabl koji se sa jedne strane uključuje u 220V utičnicu, a sa druge strane u AC adapter, varniči na spoju sa AC adaptrom. Pokušao sam dosta puta da ga uključim/isključim, pritisnem i uglavim jače, ali bez potpunog uspeha jer ponekad on legne kako treba, ali posle nekog vremena se čuje da varčniči.

Drugi još veći problem je drugi kabl koji izlazi iz AC adaptera i dovodi 12V do kućišta. Priključak na kućištu je na isti fazon kao i na laptopovima, ali postoji problem sa dimenzijama priključka, pa se dešava da kabl iz njega ispada sam od sebe, labav je, klimav je. Kućište je skoro pa nemoguće pomerati dok je računar uključen, a da pri tom ne dođe do restartovanja računara, jer će u jednom trenutku kabl koji dovodi 12V do kućišta skroz ispasti ili bar izgubiti kontakt, ali dešava se da izgubi kontakt i iz čista mira. Jednom rečju smeće neupotrebljivo. :(

Nije mi jasno kako ovako nešto može da izađe iz fabrike i da se nađe u slobodnoj prodaji. Sumnjam da je ovaj primerak neispravan, ovo mi deluje kao nekvalitet jer su svi strujni priključci "kao sa pijace" i svako ko brine o svom HW ne bi trebalo isti da spakuje u ovo kućište i da čeka kada će neki priključak da zavarniči i/ili izgubi kontakt. :crash:

Poslednja izmena:
Ah, nemoj tako, pa svi znamo da LC-Power pravi izuzetno kvalitetne proizvode, zaboga, pa Nemačka su firma...

/sarkazam

Nazad
Vrh Dno