Šta je novo?

Ušteda energije u pametnoj kući - Diskusija, pitanja, ideje

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poruke
7,273
Poena
945
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5900X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston 3200
GPU
ZOTAC RTX 3090 Trinity OC
Storage
Samsung 980Pro 2TB | Samsung 980Pro 1TB | Samsung 951 500GB
Zvuk
Creative Sound Blaster Z & Sennheiser HD555 | Marantz Cinema 50 & Jamo C607 + C60 CEN + C60 SUR + C601 | SVS PB1000
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ | LG OLED C2 55" | BenQ W1050 + AVtek Cinema 16:9 105"
Miš & tastatura
Logitech G502 | Alienware AW768
Ostale periferije
Playstation 5
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch 7
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Možda bi bilo korisno da podelimo iskustva u cilju uštede energije i optimizacije troškova :)

Kako ste podesili vremena paljenja i gašenja bojlera i koliku ste uštedu postigli? Kada i koliko se koristi bojler?
 
Poslednja izmena:
Verovatno je to za drugu temu.
Ja sam prvo namestio da se bojler pali 2x dnevno. Da imam za ujutru, pa pauza dok sam na poslu i onda za popodne. Shvatio sam da nema potrebe da grejem 80l za pranje zuba pa sam ostavio samo popodne.
Onda sam shvatio da bojler strašno dobro održava temp pa ću probati da nakrcam ujutru u jeftinoj i da održim do uveče. Po mojoj proceni, to je oko 90kwh mesečno koje sam prebacio u nižu tarifu.
Nemam merač potrošnje, samo običan tajmer, offline tako da rezultate ne mogu tačno da vidim do kraja oktobra. Proveravaću malo brojilo, ali nije ni to merodavno u kraćem intervalu
 
Bojler sa Shelly PM
Radi samo od 23 do 8 ujutro
Tročlana porodica koja voli da se kupa u kadi :)

1664444319683.png
 
Ja sam stavio da se pali u 01 i gasi u 08 i bojler od 80l troši oko 95kWh mesečno (ima nas ćetvoro u stanu).
Interfejs BroadLink aplikacije je vertikalno orijentisan i nije tako pregledan kao Shelly.
 
Ja sam stavio da se pali u 01 i gasi u 08 i bojler od 80l troši oko 95kWh mesečno (ima nas ćetvoro u stanu).
Interfejs BroadLink aplikacije je vertikalno orijentisan i nije tako pregledan kao Shelly.
A bojler si stavio na maximum, da ne kažem trojku jel?
Ja sam baš imao problema sa računima za struju, mislio sam na trenutke da se neko nakačio. I specifičano je što su računi uglavnom bilo veći zimi i ako se grejemo na gas, i čudno martovski računu su uvek neproporcinalno veliki. Kad sam utvrdio da se niko nije nakačio, onda sam kupio merač potrošnje krenuo redom i utvrdim da je bojler ubica. Bojler nam je uvek bio upaljen, nikad nisam obraćao pažnju, da bi ispostavilo da u tim uslovima troši po 10-15Kw dnevno(tri člana u kući). Naravno zimi više, jer je voda koja ulazi u bojler hladnija i treba joj više da se zagreje. Kupio sam one digitalne tajmere, dva su riknula za par meseci i posle toga kupim smart wifi utičnicu za 1500 dinara, i sve radi fenomenalno. Podesio sam bojler na malo preko dvojke, i preko aplikacije da se pali od 16 do 17:30 i posle noću od 3-6. Tako da uvek ima tople vode, i uveče i ujutru a znam da skupe struje ne može da potroši preko 3kw dnevno za tih sat ipo, a za jeftinu me baš briga. Možda nije loša ideja ni ovo da radi celu noć, mada sumnjam da bi do uveče ostalo tople vode.

Na ovom režimu su mi drastično pali računi za struju, a bojler je na 100tinjak kw mesečno.
 

Prilozi

  • Screenshot_20220930_015103.jpg
    Screenshot_20220930_015103.jpg
    37.7 KB · Pregleda: 141
Stavim ga na maksimum (80C). Nama ostane vode, ali je bojler nov (nema kamenca unutra), a deca su mala (mi ih tuširamo).
 
Stavim ga na maksimum (80C). Nama ostane vode, ali je bojler nov (nema kamenca unutra), a deca su mala (mi ih tuširamo).
I meni je nov bojler. I to sam zamenio i ako je stari, ispostavilo se kasnije, bio ok. Nisam mogao da shvatim da može da troši toliko. Prvo očistio kamenac, pa posle kupio novi 😄
Probaću baš isti taj režim, možda nije loše.
 
Stavim ga na maksimum (80C). Nama ostane vode, ali je bojler nov (nema kamenca unutra), a deca su mala (mi ih tuširamo).
Ako sam razumeo staviš bojler na maksimum (80C) u periodu od 01 do 08 ujutro, i drži ti temperaturu vode ceo dan?
Na taj način si smanjio potrošnju sa 300 na 95kw?

Ovaj naš je isto nov bojler inox sa odvojenim grejačom, ali ždere struju, upaljen je ceo dan na neki eco mod (verovatno najgori jer stalno dogreva kad temperatura vode padne ispod željene).
Što se mene tiče bahat teški, jer je voda prevruća već kad podesiš slavinu na sredinu (ima minimum 40C) , a kad gurneš slavinu skroz levo ne moraš vodu za kafu prokuvavati ( ;) ), ali supruga i beba vole topliju vodu, pa ćutim i plaćam.
 
Bojler nikada nemojte stavljati na maximum
 
Priča od kada smo bili deca? Razlog?
 
Više se stvara kamenac, imaš veće toplotne gubitke i grejač kraće traje
 
Grejač neće kraće trajati jer grejač stalno greje isto. Kao sijalica što ne svetli drugačije posle dužeg perioda. Jedino ako misliš da kamenac utiče na grejač, što je naravno tačno.
Toplotni gubitak je tačan, ali to ne važi samo na max nego na svakoj temp preko optimalne. To je onaj eko režim koji fabrika ubacuje. U teoriji postoji ta jedna temperaturna tačka gde je voda dovoljno topla, a bojler ne mora redovno da dogreva. Sve preko te tačke dovodi do gubitaka zbog redovnih dogrevanja.
Što se kamenca tiče na višim temperaturama, nisam do sada video tu info, ali izgleda da postoji neka nauka iza toga. Navodno je preko 60 stepeni kada počinje da se više taloži. Ono što mi je upitno je koliko je to bitno za bojler. Grejač je svakako mnogo topliji od vode, samim tim i voda oko grejača. Voda se oko njega zagreje mnogo više pa se meša i izjednači. Možda je to dovoljno da se kamenac taloži na grejač, čak i ako se srednja temperatura održi ispod 60 stepeni.
 
Bilo kako bilo, ko još može da uklopi da svaki put kad mu treba topla/vruća voda tek tada uključuje bojler.
 
Koliko ja vidim moj bojler se upali u 01h i radi do 02h i onda se ponovo upali oko 07h i radi do 08h. Nekim danima ga dopunjava i dva puta po pola sata između 02h i 07h. Pošto sam ga setovao na 80C, njemu je ta temperatura vode u 08h i onda se postepeno hladi tokom celog dana.
E sad, ukoliko bi ga setovao na 60C pitanje je da li bi bojler mogao da izdrži celi dan bez naknadnog dogrevanja vode tokom dana.
To za 80C i kamenac nisam znao, ali ako neko ima link do nekog naučnog članka neka okači.
 
Ima i bojlera gde je grejač odvojen od kazana i ne nalazi se u vodi, tako da ova priča postaje bespredmetna.

Mene više zanima da kolega @Troublemaker potvrdi da li sam dobro shvatio po kom principu i ukojim intervalima uključuje bojler kao i benefit u potrošnji koji je tako ostvario.

Hvala
 
Ima i bojlera gde je grejač odvojen od kazana i ne nalazi se u vodi, tako da ova priča postaje bespredmetna.

Mene više zanima da kolega @Troublemaker potvrdi da li sam dobro shvatio po kom principu i ukojim intervalima uključuje bojler kao i benefit u potrošnji koji je tako ostvario.

Hvala
Njemu radi celu noc u jeftinoj struji i onda ne dira do sledece veceri.
Posto se voda hladi tokom dana, morao je da podigne temp iznad normale kako bi i pored hlađenja voda uveče bila topla.
Tehnički troši više kilovat časova, ali ih je komplet prebacio u nižu tarifu. Nije u duhu patriotizma trenutne situacije, ali jeste osetno u džepu.
 
Bojler na trojku na jeftinoj. Preko dana na 1 i to je sva pamet.
10 godina je odoka rad u takvim uslovima.
Ali ne sme se skrtariti. Treba uzeti najvecu magnezijumovu sondu i skuplji grejač. Cca nekih 1200 do 1500 dinara. Za one kojima je to puno na 10 godina da daju mogu jeftinije da prođu ispod 1000arke pa nek menjaju češće i nek se brinu oko kamenca.
Meni je nažalost bojler star vec 50 godina pa je sav istrulio. Ali steta pre 25 godina stavljen prohromski Kazan pa ga grehota baciti spolja izgleda ko trula trepna a unutra ko Ferari...
Da dodam za Bezbednost napomenu.

Jako treba paziti posebno ko ima manju decu jer grejanje na trojku je skoro kljucala voda. Da se neko ne povredi. U tom slučaju bolje je platiti svu skupu struju da održava toplu vodu ceo dan nego neko da se povredi i jednom. Posebno ko ima cesme bez miksera. Odnosno da se nezavisno odvrce vruca i hladna. Tu posebno može biti opasno ako klinci odvrnu vruću samo ili zavrnu orvo ladnu pa sikne vruca na tuš. Posebno u starim zgradama gde su metalne cevi. Jako dugo treba da se zagreju. I u početku ide topla i onda rapidno postane vrela kako se metalne cevi greju polako
 
Poslednja izmena:
Takođe sam imao shelly 1PM povezan na bojler i palio ga od 2am do 6am ili dokle je već jeftina struja. Bojler je 80l tako da je bez problema bilo vode do uveče.

Jedini problem koji sam imao je da su se dešavale restrikcije struje od strane epsa, pa se pogodi da nema struje pola sata, kad Shelly treba da se upali i posle kad dođe, uređaj naravno nema pojma da li je bio upaljen. To sam rešavao sa 2-3 komande paljenja u određenom intervalu.
 
Koliko je realna ovo potrošnja mašine zs veš, pali se otprilike u prosjeku oko 20 puta mjesečno? U pitanju su Gosund smart utičnice
 

Prilozi

  • Screenshot_20221001-004511_Gosund.jpg
    Screenshot_20221001-004511_Gosund.jpg
    46.5 KB · Pregleda: 132
Izgleda realno. Nisi rekao da li pretezno kuvas ili peres na 40, 60.
Grejaci u masinama su uglavnom 2kw. Meni 60 stepeni sa pretpranjem zavrsi za okruglo 2 sata, od cega je oko 1h ispiranje i centrifuga. Poklapa se sa tvojim podacima. Ispada da po pranju grejac radi malo jace od pola sata, sto i jeste realno.
Bice malo veca potrosnja tokom zime jer je voda hladnija, ali opet nista strasno.
 
Da dodam za Bezbednost napomenu.

Jako treba paziti posebno ko ima manju decu jer grejanje na trojku je skoro kljucala voda. Da se neko ne povredi. U tom slučaju bolje je platiti svu skupu struju da održava toplu vodu ceo dan nego neko da se povredi i jednom. Posebno ko ima cesme bez miksera. Odnosno da se nezavisno odvrce vruca i hladna. Tu posebno može biti opasno ako klinci odvrnu vruću samo ili zavrnu orvo ladnu pa sikne vruca na tuš. Posebno u starim zgradama gde su metalne cevi. Jako dugo treba da se zagreju. I u početku ide topla i onda rapidno postane vrela kako se metalne cevi greju polako
Za ovaj slucaj su idealne termostatske baterije (slavine) na kojima moze da se podesi maksimalna temperatura
 
Godinama drzim jedan bojler od 80l na tajmeru da radi na 2/3 jacine dok je jeftina struja.
Ja zivim sam, i on mi je dovoljan za poduze kupanje i pranje sudja u toku dana.
Dobio sam duplo manji iznos za struju (samo za bojler kada se obracuna) umesto da sam ga drzao non stop ukljucenim (jer bi posle kupanja krenuo da se zagreva kada je skupa struja, pretpostavljam).
 
Grejač neće kraće trajati jer grejač stalno greje isto. Kao sijalica što ne svetli drugačije posle dužeg perioda. Jedino ako misliš da kamenac utiče na grejač, što je naravno tačno.
Grejac ne radi isto kada greje na 60 ili 80 stepeni,
istu temperaturu stvara ali radi mnogo duze i ima vise pali - gasi sesija.

Toplotni gubitak je tačan, ali to ne važi samo na max nego na svakoj temp preko optimalne. To je onaj eko režim koji fabrika ubacuje. U teoriji postoji ta jedna temperaturna tačka gde je voda dovoljno topla, a bojler ne mora redovno da dogreva. Sve preko te tačke dovodi do gubitaka zbog redovnih dogrevanja.

eko mod je tih 2/3 ili oko 60 stepeni
bojler ce brze dogrejati vodu na tu temperaturu i termostat ce ga iskljuciti, za 80 stepeni treba mnogo vise energije.

u sustini nama je za potrosnju potrebna temperatura vode oko 40 stepeni
Razlika izmedju 60 i 40 je u 20 stepeni, a razlika izmedju 40 i 80 je ogromnih 40 stepeni.

Neko pomenu i suvi grejac...
I on ima kamenac, ali on se ne talozi na grejacu nego u unutrasnjosti lezista grejaca, takav bojler ima i manju efikasnost i sporije dostize temperaturu i zato ima dva grejaca sto na neki nacin nije lose, ali nema nikakve konkretne prednosti.

Ja sam bas kupio takav i nimalo nisam odusevljen, a serviser kaze da kada crkne suvi grejac tesko se vadi iz lezista jer se deformise.

Klasican bojler sa anodom je i dalje najisplativiji.
 
Imam jedno pitanje, za ustedu sa bojlerom za stan koji se izdaje kao stan na dan - da li je bolje stari postojeci bojler resiti nekim WiFI uredjajem dodatnim ili bolje da se kupi nov bojler kao sto je tipa ovaj od 80l

ili mozda nesto drugo bolje tj bolji bojler
?

logika mi je da je bolje nov bojler sa WiFi? i da kad ima nekoga u stanu - se stavi da se redovno greje tokom noci a posle da se dogreva, vec zavisnosti od potrosnje? To je svakako povoljnije dosta nego da ga neko non stop ostavi da radi(neko ko nece da vodi racuna jer nije vlasnik).... ? Drugi aspekt je da vlasnik tako i zna da li se i kada koristi mozda bojler kad nije tu a kad zvanicno ne bi trebalo nikog u stanu da bude?

Ili negde gresim. Hvala na pomoci ko ima ideju o ovome :)
 
Ne, prva opcija ti je bolja. Ugradi Shelly 1PM recimo u doznu, i imaš remote control bojlera, to će da te košta 20e.

Iščitaj onu smart home temu, pisali smo dosta o tome.
 
Ne, prva opcija ti je bolja. Ugradi Shelly 1PM recimo u doznu, i imaš remote control bojlera, to će da te košta 20e.

Iščitaj onu smart home temu, pisali smo dosta o tome.
Iscitah ali se ne snalazim bas. Svakako će ovo neko drugi sa ugradi jer sam duduk.
Mislio sam da je bolje nov bojler od Shelly 1pm bas iz ovog aspekta jer je stan na dan i bolja kontrola potrošnje ... Ali ok..upravo stavljam prosto wifi termoregulatore na norveške radijatore. A ovo je sledeća stvar oko bojlera što bi vredela
 
Hteo ne hteo mora da bude stalno tople vode, možda će neko na svaki sat da se tušira, varijanta 1 je rešenje da možeš daljinski da uključiš bojler ako znaš da je naredni dan rezervisan. Uštedu možeš da napraviš ako ti je veća potrošnja u vreme VT pa predješ na jednotarifno merenje potrošnje.
 
Imam jedno pitanje, za ustedu sa bojlerom za stan koji se izdaje kao stan na dan - da li je bolje stari postojeci bojler resiti nekim WiFI uredjajem dodatnim ili bolje da se kupi nov bojler kao sto je tipa ovaj od 80l

ili mozda nesto drugo bolje tj bolji bojler
?

logika mi je da je bolje nov bojler sa WiFi? i da kad ima nekoga u stanu - se stavi da se redovno greje tokom noci a posle da se dogreva, vec zavisnosti od potrosnje? To je svakako povoljnije dosta nego da ga neko non stop ostavi da radi(neko ko nece da vodi racuna jer nije vlasnik).... ? Drugi aspekt je da vlasnik tako i zna da li se i kada koristi mozda bojler kad nije tu a kad zvanicno ne bi trebalo nikog u stanu da bude?

Ili negde gresim. Hvala na pomoci ko ima ideju o ovome :)
Ja imam bas ovaj bojler u stanu, nas dvoje, stavljen auto eco mode, drzi 40 C uvek i evo potrosnje od instalacije

1665079974293.png

Na njega ide sve, sudopera, tus, kupatilo, cini mi se da je manje od clana gore sto je postavio, ali je i logicno zbog manje ljudi u kuci
 
Blago vama pa imate skupu i jeftinu struju. Ja sam samo primetio prosle godine da mi pise jednotarfino. Mogu da se zakunem da sam godinu i po pre toga kad sam se uselio imao ono od 12 do 8. Bilo bi lepo kada bi moglo da se vrati to, jer ova jedna tarifa kosta kao skupa, par desetina para je jeftinija od skupe, sto je bezveze.
 
Nazad
Vrh Dno