Ja sam imao sonoff-ov pov wifi 16A 3500W koji je na sebi imao i PREKIDAČ za direktno paljenje ili gašenje ili i jedno i drugo (zavisi kako podesite u app)
Pišem ovo jer je neko naveo da je nebolozno imati i tu opciju, što realno jeste.
Uredjaj sam kupio davno na ali expresu za svega par $, sve moguće opcije je imao od podešavanja kao i merenje potošnje, koristio je ewlink aplikaciju koja je po meni bila odlična.
Koristio sam ga naravno za boljer, ali sam se igrao i sa drugim stvarima na početku kad sam ga tek uzeo, ne koristim ga više jer sam mu zeznuo žabicu i to za FAZU, nikako da joj to nekkao rešim.
Elem što se tiče bojlera, jako sam brzo skontao i najisplativije mi bilo da pali punjenje boljera pred kraj jeftine tarife. I bezbednosnih razloga jer sam sumnjao na njihovim 16A, ja sam u aplikaciji podesavao da kad se upali radi 15 min, pa ugasi radi hladjenja 10min (mislim na uredjaj) i tako dok se ne napuni boljer.
Bila je baš drastična razlika u potrosnji struje leti i zimi a iste režime sam koristio, jednom podesio i zaboravio. A razlog je naravno zbog hladnije dolazne vode u hladnijim mesecima !
Boljer sam drzao na 2,5 crtice od 3 (ne znam koja je to temp) ni to nisam nikad dirao, i sećcam se da kad nismo kući na održavanje temp je tošio od 0,5 do 1,5 kwh zavisno od doba godine pri testiranju.
Naravno kad duže nismo kuci sam iz app gasio skroz.
Inače najveće raspanje energije-toplote u našem slučaju (a vezano za bojler) je bilo onda kada žena samo da malo opere čašu-dve-tri, a onda neko hoće da pije vodu hladnu
, dugo nisam mogao da joj objasnim da UVEK koristi sudo mašinu.
Elem na jesen mi crkne sudo mašina nije grejala vodu (sreca bilo samo do grejača) ali smo tako bili bez nje par meseci iz lenjosti, bukvalno mislim da je boljer radi x 3 više
80 litara nam je boljer i iz njega ide voda i za kuhinju.
Znači iz mog iskustva, boljer nocu sa tajmerom kakvim god i sudo mašina sad odloženim startom isto noću, sa ta dva uredjaja se drastično smanjuje potrošnja i struje i vode a naročito tople vode.