Šta je novo?

TWS slušalice

Tehnicko pitanje:
Da li je odsutnost noice canceling na mikrofonu na TWS sluskama hw nedostatak?
Jeste.

Ja sam tako naleteo na prve Peatse, tražio sam određen čipset. Prva dva pika sa čipsetom mi nisu bila dostupna da naručim, pa sam uzeo Air 2 tad. Uživanje bilo tokom korone za video pozive.
Setas se ulicom i prodju kola - iz momenta ce da ti kaze taj sa kim razgovaras da te nista ne cuje.

Pretpostavljam da na to misli posto sam imao isti problem na Anker P2 Mini i sad na Anker P3i iako i jedne i druge imaju neki "AI noise canceling technology" koji anulira buku i naravno ne radi.
Donekle može da rešava buku. Za teške uslove mikrofon ipak mora biti pored usta, a ne u uhu. Jak vetar je veći problem od glasnih kola, ona dođu i prođu.

Ali taj ANC vazi samo dok slusas muziku, on okolne zvukove invertuje i takve ih salje u sluske da bi se ponistili sa originalnim zvukom buke.
Kada razgovaramo sa nekim, mi pricamo u mikrofon, i slusalica ne zna jel nas glas buka ili ne zato sto dolazi spolja, u mikrofon. Tu su u pitanju neki slozeniji algoritmi verovatno.

Ne mešaj ANC i noise cancel mikrofon. To su dve različite stvari.

Uglavnom danas skoro sve TWS preko 20€ imaju noise cancel mikrofon. Kad su uslovi rada dobri, ljudi baš hvale kako me čuju, sa raznim TWS modelima, ali kad su loši, moram na telefon da prebacim razgovor i pričam u mikrofon.

Vetar narocito, standardna boljka.

@tozovac nije ANC i ovo ista stvar.

Evo npr. za P3i, sve super dok su uslovi ok, radi ovih navodnih 4 mikrofona svoj posao ali za izazovnije uslove nije to to, mora da se predje na slusalicu telefona.

AI-Enhanced Clear Calls: Get clear calls anywhere you go with 4 dedicated microphones built into the wireless earbuds and a noise-isolating AI algorithm that picks up your voice precisely.

Pošto su mi tek stigle samo sam ih upario sa telefonom i poslušao kako rade. Znači to što sam napisao je utisak od par min slušanja,a sve u vezi njih znam isto kao što bi i svako drugi mogao,a to je sa podacima na netu. Napunio sam ih do kraja i odložio,jer sam morao da idem na posao. Na ovim slikama ima i podatak koliko h mogu da rade i da li ima ANC,...

Pretpostavljam da na to misli
Upravo to. Problem je sto na poslu imam velike dizel motore iza ledja i mic vise pojaca njih nego mene.
Dok recimo u autu bez obzira na buku tipa neravniji put, otvoren prozor i sl nista ne prodje od buke osim mog glasa. Zato pretpostavljam da je u pitanju hw filtracija.

Ne mešaj ANC i noise cancel mikrofon. To su dve različite stvari.

nije ANC i ovo ista stvar.
Не мешам их, само сам рекао да је за слушање музике један алгоритам, а за причу други, сложенији вероватно.
Upravo to. Problem je sto na poslu imam velike dizel motore iza ledja i mic vise pojaca njih nego mene.
Dok recimo u autu bez obzira na buku tipa neravniji put, otvoren prozor i sl nista ne prodje od buke osim mog glasa. Zato pretpostavljam da je u pitanju hw filtracija.
Ја претпостављам да је софтверска, али потребан је и квалитетан хардвер.

Као што на Заставу 101 можеш да уградиш профи електронику и софтвер и ауто ће значајно поправити своје перформансе, али ако то исто ставиш на Мерцедес, целокупни доживљај је много бољи.

Poslednja izmena:
Као што на Заставу 101 можеш да уградиш профи електронику и софтвер и ауто ће значајно поправити своје перформансе, али ако то исто ставиш на Мерцедес, целокупни доживљај је много бољи.
O cemu ti pricas, prijatelju...

Malo sam pronjuskao:
Mobilni telefoni imaju hw noise suppression tj sam chip zaduzen za mic filtrira buku.
Ocigledno i moj auto tj bilo koji savremen ima ugradjen takav chip.
Tws zbog velicine mozda ima problem za chip, ali recimo Sony WH1000X4 nema problem sa prostorom za elektroniku ali opet nema nikakvu filtraciju za mic, isti problem kao kod tws.
Navodno je pozicija mic problem tj sto nije blizu usta,. Zbog toga spomenuh auto kojem je mic jos dalje, tacnije kod mene je iznad glave na konzoli do soferke sto je jos dalje od slusalica jelte...
Verovatno su i cena i velicina chipa problem sto ih nemamo makar u over ear slusalicama.

Покушао сам да помогнем, али изгледа да нисам успео. Поздрав.

U čipu je sve.

Npr:

Ova tehnologija integrisana u čipu je u pitanju:

Dodao bih na trenutnu temu iskustvo sa prethodnim Samsung sluškama, trenutno koristim buds2 pro a te prethodne su bile buds2. One su imale jedinstvenu funkciju da u toku razgovora propuštaju samo moj glas bez obzira na uslove okoline, a u to vreme sam često bio pored neke vakum pumpe koja je bila toliko glasna da je tresla listove na nogama. Ja sam mesecima bio u neverici da moji sagovornici uopšte nisu čuli tu mašinu i da sam mogao normalnim glasom da razgovaram sa njima, naravno uz uključen anc.

Pro verzija nema tu funkciju?

Gledam sad je engine4 od soundpeatsa meni 46 evra , a bio do pre neki dan 36. Imam ih, al pomislih da uzmem za rezervu 😄. Toliko su dobre po pitanju zvuka da im po meni nista nije ravno do 100 + evra , a iznad svakom modelu mogu na crtu da izadju i da se teraju. Ko zeli top zvuk u tom cenovnom rangu nista ne postoji po mom skromnom mišljenju.

Elem ovih dana sam uzeo Samsung buds 3 pro za sitne pare neke koje su dobijene na poklon i zaista sam prijatno iznenađen zvukom , vidi se da su ovde skroz promenili ceo zvuk u odnosu na buds pro 2 seriju , verujem da se nekima nece svideti , ali je zvuk bolji, veci soundstage, jako lepršav zvuk i balansiran sa boljom separacijom instrumenata. Vokali bas sijaju koliko su dobri i nema s sistanja i harsh trebla sto danas ima dosta tws slusalica. Zvuk mi je mesavina soundpets engine 4 i sony xm5 koje isto posedujem ( mada ih engine 4 sije po treblu ima najbolju treble ekstenziju prijatnu za uvo i nešto bolje visoke tonove). U sustini jako jako dobar proizvod zbog svega ostaloga, komfora , vrhunskog mikrofona i glasovnih kontrola koje rade perfektno , al za maximum 150 evra koliko se sad mogu naci nove zbog ovih akcija.

Ja bogme velike nade polažem u Capsule 3 Pro+ što se hibridnih jeftinih slušalica tiče.

Haylou je obična semi slušalica sa jednim drajverom od 12mm, teško bi ona mogla da isprati zatvoren hibrid. Ona je za poređenje sa Air3, Air4 u Lite izvedbi.

Treba da ih čuješ, pominjao sam ih već u temi. Posedujem već ~ 3god, jedan moj poznanik koji ima apsolutni sluh ih je ocenio kao najbolje što je čuo
C3P nisu jeftine

Sad na poslu direktno poredim Apple Earpod Lighting sa Anker Soundcore P20i.
Mnogo, mnogo bolje se čuju Apple. Mislim da ću ih uzeti još jedan par da ih ne vučem sa kuće na posao i obrnuto.

Lighting? Žičane?

Anker nema ekvilajzer integrisan u slušalice?

QCY MeloBuds Pro na aliju za nekih 3600 din, Scarbir ih je baš lepo nahvalio za najbolje do 50$ slušalice.

Tako je

Takođe, po meni, ne možeš nikako da porediš žičane i bežične. Žičane imaju sav prostor na raspolaganju dok kod potonjih mora da ostane i za bateriju. Jeste da se trpa u repove, ali
Nekada žičani kinez od 500din može bolje da zvuči od bežičnih od 100€. Bukvalno. Čuju se mnogo jače, logično.

Poslednja izmena:
Slazem se donekle ali bežične slušalice se danas razvijaju iz godine u godinu i zvuk je prilično napredovao i svi se utrkuju da otmu deo kolača na trzistu, jer ko jednom proba tws ne vraca se više tako lako na žičano bez obzira na zvuk osim zadrtih audiofila.
Meni ne znači zvuk vise ne znam kakav da je hi fi zvuk u pitanju na žičanim kad mi treba tws. Danas mi je bitno da ima dobar Anc , Transparentni mod , multipoint npr. da moze biti konektovana na laptop i phone istovremeno, mikrofon i pozivi , kontrole , integracija sa os i voice asistentom i naravno fit i komfor broj jedan i naravno zvuk jer sve ovo utice na tws slušalice, a ne samo zvuk.
Kupci su zahtevni , neko ce samo zbog Anc-a ili sto mu je loš Transparent mod da kaze da su sluske smece i itd 🙂.
Poenta je da na dobre tws earbuds mnogo vise stvari utice osim samog zvuka u odnosu na žičane.

Nazad
Vrh Dno