Šta je novo?

twin-ramdac na ATi karticama?

melkor

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
620
Koje Radeon kartice imaju twin-ramdac, ili to imaju svi modeli? Da li to zavisi samo od tipa procesora, ili od implementacije proizvodjaca konkretne kartice? I poslednje... da li je twin-ramdac neophodan da bi se u istom trenutku dobile razlicite rezolucije i osvezavanje na monitoru i TV-u, odnosno da je moguce na TV-u gledati divx, a na monitoru nesto drugo?
Koliko sam uspeo da bacim pogled na ATi sajtu, izleda da to nudi samo Radeon 7500 pa navise...

Pozdrav

Twin RAMDAC nude i stariji radeoni, ali je u pitanju Dual TMDS, ako sam dobro obavesten. Tek R200 (znaci ni 7500), ima odvojene RAMDAC-ove... dok je postojala i varijanta jednog ramdaca u jezgru, i jednog na ploci (Radeon VE).

"da li je twin-ramdac neophodan da bi se u istom trenutku dobile razlicite rezolucije i osvezavanje na monitoru i TV-u..."

O osvezavanju na TV-u nemoj da razmisljas niti da se time zamaras. Hardverski je 55Hz, u drajverima pise 60Hz, a nije ni bitno... Odgovor na pitanje iznad je potvrdno... mada postoji varijanta koju nVidia realizuje pomocu trika, pa za svaku rezoluciju sa monitora TV chip radi downscale u onu koja se prikazuje na TV-u, sto moze da znaci da je za nVidia kartice, odgovor negativan.

... odnosno da je moguce na TV-u gledati divx, a na monitoru nesto drugo?

Za ovo je vise bitan softver i moguce je pomocu dual transmitera i jednog ramdaca (GF4MX i TI) ili sa dva ramdaca. Ovo nije moguce na nekoj npr. GF2GTS karti sa TV-outom, osim ako ne naprave neki softver koji nesto budzi u letu... TV-tool moze, recimo, da natera kartice sa jednim ramdacom, da prikazu sliku i na TV-u i na monitoru, ali uz upozorenje da monitor tada radi sa 50Hz, sto moze biti nezdravo za Trinitrone i neke DF cevke....

Pozdrav

OK, ali konkretno sa kojim modelom recimo ATi-ja mogu da gledam divx na TVu u recimo 50-60hz a da na monitoru imam drugu sliku u npr 90-100hz sa drugom rezolucijom?

pa to ti je odgovor na prvo pitanje.. kvalitetnija varijanta je R8500/LE, a moze i Radeon VE/7000, 7200 ili 7500 sa TVoutom... Razmisli malo i o novim 9000LE modelima jer je cena oko 100 eura ili malkice preko (bez pp), ima skoro sve sto i 8500 (kada je 3d u pitanju), kao i dva ramdaca... po meni, bolji odnos cena kvalitet od R8500-ki sumnjivih prozivodjaca koji su i skuplji... Doduse, Gigabyte, hercules i Club3D imaju zeleno svetlo, ali...

byMaX je napisao(la):
Razmisli malo i o novim 9000LE modelima jer je cena oko 100 eura ili malkice preko (bez pp

100E otkud to vec !?
Ima u BG ?
Kakve su karakteristike u 3D naprema 8500LE ?
i sto je 8500LE skuplji ?

byMaX je napisao(la):
Twin RAMDAC nude i stariji radeoni, ali je u pitanju Dual TMDS, ako sam dobro obavesten. Tek R200 (znaci ni 7500), ima odvojene RAMDAC-ove... dok je postojala i varijanta jednog ramdaca u jezgru, i jednog na ploci (Radeon VE).

... odnosno da je moguce na TV-u gledati divx, a na monitoru nesto drugo?

Pozdrav

Jel moguce na GF4 Ti gledati na monitoru desktop a na tv-u film?

Golden je napisao(la):
100E otkud to vec !?
Ima u BG ?
Kakve su karakteristike u 3D naprema 8500LE ?
i sto je 8500LE skuplji ?
Pusti bre MAX-a i njegove price o cenama:D :D

JOBAH je napisao(la):
OK, ali konkretno sa kojim modelom recimo ATi-ja mogu da gledam divx na TVu u recimo 50-60hz a da na monitoru imam drugu sliku u npr 90-100hz sa drugom rezolucijom?
Ne bih da zalazim u Maxove ingerencije, ali se neslazem sa onim sto je on napisao (sto ne znaci da sam ja u pravu).
Elem R8500LE moze da izbaci sliku na dva razlicita izlaza, ali posto nema sekundarni RAMDAC ne moze da ima razlicita osvezavanja na tim izlazima.
R9000LE ne postoji! Postoje R9000 i R9000Pro kartice. Prva radi na 250/250, a druga na 275/275MHz. Obe imaju dva integrisana RAMDACa u jezgru GPU-a i mogu da odrade ono sto tebi JOBAHE treba.
Sto se performasni tice R9000 je generalno za nijansu sporiji od R8500LE. Medjutim cena bi trebalo da mu se brzo spusti na nivo R7500 kog bi trebalo da zameni.
Za stotinjak evra bi trebalo da se moze nabaviti, ali tek na jesen.

Kod mene na Ati 7500Le i monitoru Samsung 750s radi kombinacija:

Monitor 1024x768 85Hz (maksimum za ovaj monitor)

i

Tv izlaz u 50-60Hz,

u isto vreme!

Dakle MOZE!

Nedjo je napisao(la):
Ne bih da zalazim u Maxove ingerencije, ali se neslazem sa onim sto je on napisao (sto ne znaci da sam ja u pravu).
Elem R8500LE moze da izbaci sliku na dva razlicita izlaza, ali posto nema sekundarni RAMDAC ne moze da ima razlicita osvezavanja na tim izlazima.

Možda ja nisam dobro razumeo šta si napisao ali 8500LE itekako može da prikaže na dva izlaza (ako govorimo o VGA+TV a o tome je čovek pitao) sa dva različita osvežavanja poput 60Hz na TV Out i 100Hz na monitor.
Ono, ne pričam na pamet, imam karticu sa time u mašini.

Za sekundarni RAMDAC ne znam a i ne zanima me da li ga ima. :)

I kod mene 8500 LE, radi na monitoru 1024x768@85 Hz, a ista rezolucija na TV-u u 50 Hz. Izgleda da ne moze na primer monitor u 1024 x 768, a TV istovremeno u 800x600, sto bi bilo bolje za TV out jer je tada overscan na Televizoru veci.

BigBoy je napisao(la):
Kod mene na Ati 7500Le i monitoru Samsung 750s radi kombinacija:

Monitor 1024x768 85Hz (maksimum za ovaj monitor)
i
Tv izlaz u 50-60Hz,

u isto vreme!
Dakle MOZE!

A jel' moze neki guide kako to sve namestiti. Imam GA AR64DG (RAdeon 7500) i Samsung 755dfx, kao i Samsungov TV. Pre neko vece sam pokusavao da sve to namestim da radi, ali nikako ne fercera. LM, uz karticu sam dovio neki Y kabl (deo sto ide u karticu je 7pinski S-Video, a na delu za TV imam dva prikljucka 4pinski S-Video i A/V konektor -zuti cinc-)
Imam najnovije Catalyst drajvere, sve sam lepo povezao, ali nista ne radi kako valja.
1. Sta treba da radim na TVu?
2. Koji PAL mi koristimo?

Hvala.

indy je napisao(la):
Imam najnovije Catalyst drajvere, sve sam lepo povezao, ali nista ne radi kako valja.

1. Sta treba da radim na TVu?
Da ukljucis kabl u TV! A onda(k) da na daljinskom pritisnes dugme AV/TV

2. Koji PAL mi koristimo?
Hvala.

2. PalB procitah negde na forumu...

Evo jednog pitanja na ovu temu... kada na ATi Rage 128Pro aktiviram TV out, refresh rate padne na 50hz... da li je moguce da ga nekako povecam? Inace, pise da na TV izlazi moze i 60hz ali ne znam gde se to podesava.

Sto se tice Radeona, odlucio sam se za Hercules 8500LE... kako mi se cini ima nazalost samo jedan ramdac, pa moze da ima na vise izlaza samo istu sliku, ispravite me ako gresim.

Heh... ja sam narucio Hercules-a 8500LE sa newegg-a za $94 mada mozda jos par dana mogu da promenim misljenje... Ne znam da li da narucujem mozda http://www.newegg.com/app/viewproduct.asp?description=14-102-193 za sada vec $105 jer ne znam da li podrzava PAL tv izlaz i buni me sto pise Powered By ATi, mada je na slikama izgleda original...

Interesantno cene se svaki cas menjaju za dolar-dva...

Kolika je uopste razlika u performansama izmedju ove dve kartice?

Ja sam misljenja, a potkrepljeno nekim izvorima na netu, da
sve Radeon kartice od 7500 pa navise imaju dual-Ramdac, dok
stariji modeli nemaju. Konkretno, imam Ati 7200 i kad bi mi neko otkrio tajnu kako da imam dva desktopa razlicitih refresh-rate-ova castio bi ga picem cheers(makar virtuelnim :D)... ali avaj to je nemoguce! cak i uputstvu pise ... hrkk :)

dakle, samo dual-Ramdac omogucuje dva razlicita video izlaza(razl. refr. rate) ...

pozdrav!

JOBAH je napisao(la):
Evo jednog pitanja na ovu temu... kada na ATi Rage 128Pro aktiviram TV out, refresh rate padne na 50hz... da li je moguce da ga nekako povecam? Inace, pise da na TV izlazi moze i 60hz ali ne znam gde se to podesava.

60Hz ja samo za Amere (ntsc tv sistem) i jos po nekeg ko ih kopira. Nema u evropi.

dejandj je napisao(la):

Ma sve sam to uradio, i prebacio na TVu na Video (gde dobijam izbor od nekih 16 kanala, od kojih ni jedan ne mogu da namestam). ALi nece, imam (u najboljem slucaju) samo crnu sliku.

dejandj je napisao(la):

Ma sve sam to uradio, i prebacio na TVu na Video (gde dobijam izbor od nekih 16 kanala, od kojih ni jedan ne mogu da namestam). ALi nece, imam (u najboljem slucaju) samo crnu sliku.

Vrh Dno