Šta je novo?

Tvrdoglavi redosled Hard diskova

Packy

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2008
Poena
360
Nikako da podesim da mi boot Disk bude ssd na poziciji nula. Stalno ga pokazuje da je na poziciji dva, otkako sam instalirao novi HDD. Ovako izgleda:

disk.png

Pokušao sam da promenim Sata kablove i prioritet u Biosu stavio na SSD, ali je isto. Prilikom podizanja sistema cuje se skljocanje Disk 0 i 1. Kao da njih prvo proverava što se odražava na to da podizanje sistema koje traje 10-ak sekundi duže.

Imate li neki predlog? Možda džamperi na HDD ako ih ima, nisam gledao.

P.S. Možda glupo pitanje. Hard Diskovi 0 i 1 su povezani sa sata kablovima koji su došli uz matičnu dok je dvojka sa stare matične. Da li da se bakćem i sa tim i pokušam da zamenim i SATA kablove bez obzira što je ssd utaknut u poziciju 0 na matičnoj?

Poslednja izmena:
SSD je u nuli. U Biosu piše da je u dvojci. To je ono što me najviše buni. Onako kako pokazuje BIOS, tako pokazuje i HDD Sentinel i Disk Management.

Po nekom nepisanom pravilu kod instalacije vindowsa drugi hardovi se raskacinju.
Kod mene je slican slucaj, cak ga bios ne vidi a windows uredno bootuje i radi.

Osim SATA kontrolera na samom chipsetu mozda imas i neki dodatni (i ti si bas na njega ubo SSD) koji od BIOS-a biva kasnije inicijalizovan?
SATA koristis u AHCI modu?

Danas sam stavio fioku koja je spojena na PCI USB 3 Controler (odvojen od matične ploče). Biće da proverava taj HDD. Da li postoji mogućnost da se to isključi u BIOS-u? Znači, u pitanju je USB 3 zasebna kartica, nije spojena na matičnu ploču.

P. S. SATA je u AHCI i do danas se brzo dizao. Ali danas sam kupio novi HDD i fioku. Sigurno problem pravi fioka, odnosno nju BIOS proverava nakon SSD i DVD. Sad samo otkriti kako to isključiti. Taj HDD je promenjen u Logical umesto Primary, ali to nije rešilo problem.

Poslednja izmena:
Komp mora da proveri sve diskove pri paljenji tako da to ne treba da te brine.

Primary i logical nemaju apsolutno nikakve veze sa rasporedom diskova.

Sto se tice pozicije u Sentinelu i BIOSu to zavisi samo od porta na ploci i eventualno BIOSa. Nadji koji HDD je na poziciji 0 pa kabl iz njega ubaci u SSD a iz SSD u njega. To bi trebalo da resi tvoje zivotne probleme.

Poslednja izmena:
Bios ili UEFI imas?

Ajde otkaci sve hdds osim ssd-a i bootni sistem

I ja sam imao sličan problem, dok nisam instalirao IRST drajvere. Sad je SSD na prvom mestu, a ranije ga je - gde god da ga ubodem - stavljao na poslednje mesto.
Koju ploču imaš? S Intelovim čipsetom?

hdsentinel.jpg

Nazad
Vrh Dno