Šta je novo?

Tvikovanje Super Pi-a

Misko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
02.10.2000
Poena
769
Ok ajd da podelim ovo malo tvikova sa benchmarkom, neki tvikovi meni licno ne rade (ne primecujem da donose bilo sta) ali napolju ima razlicitih misljenja, pocecu od onih koji sigurno nesto donose, takodje dodacu i osnovne tvikove tj. da i pocetnik moze da dobije solidne rezultate:

1)copywaza - je tvik koji je jako bitan pogotovo za 32M run, tvik je jako prost pre nego sto pokrenes Spi run, prekopiras 1gb+ fajl sa particije na particiju disk ili sta vec, time si "slozio" ram

2)maxmem tvik, jako jako vazan tvik, startuj run >> msconfig >> boot.ini >> advanced options >> /maxmem

Monteova memorija:

monteuz8.jpg

nikolas61, staxm, Dekara i ja radimo ovako:

nasreztv4.jpg

Monte ima 2gb rama, mi smo koristili 1gb, medjutim pogledajte razlike izmedju real, available i allocated memory, ja sam softverski ogranicio ram na 600MB, preko maxmem-a, jer to donosi ubrzanja, fora je da bude sto manji real, ali onda os mora da bude sto "laksi" ovih dana cu pokazati kako da kastrirani XP zauzme samo ~30MB :-devil-: Igrajate se sa maxmemom setujte razlicite vrednosti i imacete bolje Spi rezove.

3) Control Panel >> System >> Advanced >> Performace Options >> Advanced setuj Processor Schedulling na Programs a Memory Usage na System Cache.

4) Pogasi sve nepotrebne servise, bitno je da ih stavis na manual, da se nebi pokretali sami, kad ne treba u npr. sred run-a itd.

5) Spi-ju dodelite priority na realtime, to se radi u taskmanager-u

6) Ugasite explorer isto u tasku, pokrecete ga na run >> explorer.exe

7) to be continued...

Poslednja izmena:
Zar /maxmem ne radi samo na 2k3 serveru???

pre neki dan sam slucajno provalio ovo za taskmenager da treba da se stavi real time ;)

Ok idemo dalje, vec sam pominjao da se treba igrati sa maxmemom i da tu dosta stvarcica lezi, medjutim ako je cc prevelik, ne mozes maxmem setovati na neku jako nisku vrenost, sto povlaci da os mora da bude lagan kao pero :d :

ovo je verovatno najnize sto moze, do ovoga mozeto doci manuelno tako sto cete ubiti skoro sve servise, ili jos bolje instaliranjem nekih olaksanih verzija winXP-a kao sto je tinyXP i sl.

Prilozi

• untitled263.jpg
    untitled263.jpg
    47.5 KB · Pregleda: 288
da li je bolje tvikovati XP ili 2k3 server????

Poslednja izmena:
@miki
XP je generalno malo brzi os... Ali ako SERVER pretvoris u WORKSTSTION i olaksas ga postaje brzi.... Ja sam prosle zime za SPi koristio i XP i Server(nije bio dobro utweeakovan) i na Serveru sam imao bolji rez. Doduse na na XPu nisam koristio /maxmem a na Serveru jesam.... Naravno isli su real time, explorer.exe na oba....

31MB??? 27MB??? Pa vi niste normalni. :) Je li? Ostali samo dugmici? :d

Poslednja izmena:
Jel ima MAXMEM bilo kakve veze sa onim /USERVA switchom u BOOT.ini?

Svaka chast Misko ;)
Lepo je kad vidim da neko hoce i da sheruje tweakove!!!!

Idemo dalje, ja licno ne radim jer mislim da nema poboljsanja neki rade i kazu da ima:

/pcilock
/noguiboot
IOPageLockLimit 65536 u registry-ju.

Svaka chast Misko ;)
Lepo je kad vidim da neko hoce i da sheruje tweakove!!!!

tnx, ne bi bilo lose da se nesto slicno ako ima napravi za 3D markove? ;)

Poslednja izmena od urednika:
Moze ;)
Mada je tu najvazniji sirovi klok grafike a tweakova ima jako malo ali ih ima....napravi cu thread kada budem prebacio 18000 markova u 03 a za to mi je potrebna neka fina memorija...
Sve u svemu bice pa da ne tupim mnogo.....(ne znam tachno kad ali bice ;)

do jaja kako si postigao samo jedan svchost, nisi imao RPC shutdown na 1min?
To je zato sto znam koji svchost da ubodem ;)

A ako ubodes pogresan - RPC shutdown... 1 minute and counting :d

P.S. Sto se tice 3DMark tweak-ova, izbacicu ja za to... ipak je to moje polje expertize ;)

To je zato sto znam koji svchost da ubodem ;)

A ako ubodes pogresan - RPC shutdown... 1 minute and counting :d

P.S. Sto se tice 3DMark tweak-ova, izbacicu ja za to... ipak je to moje polje expertize ;)

Ma ok za svchost znam i ja koje da gasim ;), samo sto ja kad dodjem do poslednja 2 njih ne smem bilo koji da pipnem sledi shutdown, pogotovo sto svi jaci napolju takodje koriste sa 2 ukljucena za min, videcu mozda moze nesto da se isfrikmbinuje preko servisa.

Da bi izbegao shutdown kad ubiješ RPC postoje dve metode:

1. U services podešavanjima pod RPC na tab-u Recovery pod failure opcijama (First Failure, Second Failure, Subsequent Failures) postavi "Take no action"

ili

2. Kad počne da ti odbrojava za shutdown, idi u command prompt i kucaj: shutdown -a

Poslednja izmena:
Ma ok za svchost znam i ja koje da gasim ;), samo sto ja kad dodjem do poslednja 2 njih ne smem bilo koji da pipnem sledi shutdown, pogotovo sto svi jaci napolju takodje koriste sa 2 ukljucena za min, videcu mozda moze nesto da se isfrikmbinuje preko servisa.
Pa za poslednja dva ti ja i pricam ;)

Vidi... svchost/SYSTEM je no-no :d
Mada, to i nije tako bitno, ovo sam poslao samo radi zezanja... ono, da i od manje moze manje :d... ionako se svchost pali odmah, ako ga ne postavis na manual ili disabled.

Inace, naravno da mozes da ga sredis preko servisa, kao sto rekoh gore... a kao sto je i iinmii napisao... proceduru za ukidanje RPC shutdown-a imas, bila je vrlo popularna - ali u neke druge svrhe, kada je netom harao onaj virus sto izaziva restart sistema :)

P.S. Sada sam probao i drugu metodu sto je iinmii naveo, iz command prompta... works like a charm :smoke:

Ok ajd da podelim ovo malo tvikova sa benchmarkom, neki tvikovi meni licno ne rade (ne primecujem da donose bilo sta) ali napolju ima razlicitih misljenja, pocecu od onih koji sigurno nesto donose, takodje dodacu i osnovne tvikove tj. da i pocetnik moze da dobije solidne rezultate:

1)copywaza - je tvik koji je jako bitan pogotovo za 32M run, tvik je jako prost pre nego sto pokrenes Spi run, prekopiras 1gb+ fajl sa particije na particiju disk ili sta vec, time si "slozio" ram

2)maxmem tvik, jako jako vazan tvik, startuj run >> msconfig >> boot.ini >> advanced options >> /maxmem

Monteova memorija:

monteuz8.jpg

nikolas61, staxm, Dekara i ja radimo ovako:

nasreztv4.jpg

Monte ima 2gb rama, mi smo koristili 1gb, medjutim pogledajte razlike izmedju real, available i allocated memory, ja sam softverski ogranicio ram na 600MB, preko maxmem-a, jer to donosi ubrzanja, fora je da bude sto manji real, ali onda os mora da bude sto "laksi" ovih dana cu pokazati kako da kastrirani XP zauzme samo ~30MB :-devil-: Igrajate se sa maxmemom setujte razlicite vrednosti i imacete bolje Spi rezove.

3) Control Panel >> System >> Advanced >> Performace Options >> Advanced setuj Processor Schedulling na Programs a Memory Usage na System Cache.

4) Pogasi sve nepotrebne servise, bitno je da ih stavis na manual, da se nebi pokretali sami, kad ne treba u npr. sred run-a itd.

5) Spi-ju dodelite priority na realtime, to se radi u taskmanager-u

6) Ugasite explorer isto u tasku, pokrecete ga na run >> explorer.exe

7) to be continued...

MAXMEM Tweak sam koristio zadnji put prije godinu dana na AMD'u (mislim da thread na xtremu postoji veoma veoma dugo a pola od tamo navedenih tweakova ne radi kod svakoga ili cak usporavaju sistem)

Nakon dobre analize i raznih testova sam dosao do zakljucka da spi u prosjeku brze racuna bez maxmem tweak'a zato ga vise ne koristim. Posebno mi je islo na zivce 5 puta duze botovanje sistema kad je maxmem tweak aktiviran.

Sobzirom da za vreme jedne sesije podizes i spustas sistem veoma cesto brzo ce ti maxmem dosaditi...

Ok idemo dalje, vec sam pominjao da se treba igrati sa maxmemom i da tu dosta stvarcica lezi, medjutim ako je cc prevelik, ne mozes maxmem setovati na neku jako nisku vrenost, sto povlaci da os mora da bude lagan kao pero :d :

ovo je verovatno najnize sto moze, do ovoga mozeto doci manuelno tako sto cete ubiti skoro sve servise, ili jos bolje instaliranjem nekih olaksanih verzija winXP-a kao sto je tinyXP i sl.

Ja se igrao i izvukao zakljucak...... :D

P.S OC Teacher je uvek tu da te savjetuje ....

Da bi izbegao shutdown kad ubiješ RPC postoje dve metode:

1. U services podešavanjima pod RPC na tab-u Recovery pod failure opcijama (First Failure, Second Failure, Subsequent Failures) postavi "Take no action"

ili

2. Kad počne da ti odbrojava za shutdown, idi u command prompt i kucaj: shutdown -a

tnx ;)

mislim da thread na xtremu postoji veoma veoma dugo a pola od tamo navedenih tweakova ne radi kod svakoga ili cak usporavaju sistem

Mislim da je to ovaj tread ovde ;) :

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=106598

Moze ;)
Mada je tu najvazniji sirovi klok grafike a tweakova ima jako malo ali ih ima....napravi cu thread kada budem prebacio 18000 markova u 03 a za to mi je potrebna neka fina memorija...
Sve u svemu bice pa da ne tupim mnogo.....(ne znam tachno kad ali bice ;)

Kad se samo setim kako je Nedjo tvrdio da 7600GT ne moze nikako to 18000 :)
Olaksavajuca okolnost je sto nije mogao predvideti da ce neko da "przi" C2D na 3.5+ Ghz sa volt modovanim 7600GT.

Poslednja izmena:
Kad se samo setim kako je Nedjo tvrdio da 7600GT ne moze nikako to 18000 :)
Olaksavajuca okolnost je sto nije mogao predvideti da ce neko da "przi" C2D na 3.5+ Ghz sa volt modovanim 7600GT.

Pa bez toga teshko :D, ali hvala bogu pa je sve dozvoljeno dok god nema artifakta ;)

Poslednja izmena:
ok
imam server 2k3 lite RC2 verziju
pa cu ga prebaciti u workstation i onda poganjati malo ove tweakove
i vidjecu bas koliko se dobije na tweakovima

Da li je neko probao iz safe moda (~50 mb) da odradi Spi? Meni je manji rez neko u rasterecenom winu (90mb)...

Da li je neko probao iz safe moda (~50 mb) da odradi Spi? Meni je manji rez neko u rasterecenom winu (90mb)...

U safe modu ne radi ClogGen. A za max Super Pi ti treba da bi procesor nategao do maximuma. Posto tako nategnut iz biosa nema sanse da bootuje :wave:

A zato meni nece da udje u safe mode...Uvek ga drzim na 2.1 (1.8 def)..Xexe sad mogu redovno da izbrisem drivera sa driver cleanerom. Hvala na savetu :wave:

Poslednja izmena:
Koliko dobijam Dual Channel-om u ovom benchmarku?

Nazad
Vrh Dno